Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox

7 sätt att fixa gratis växter

Gratis är gott, sägs det. Eller snyggt om man talar om prydnadsväxter, och ibland helt nödvändigt om det tryter i kassan och man behöver fixa stora volymer växter. Det kan också vara bra att ta tillvara på växter som annars skulle kasseras.

1. Dela på perennerna

Har du redan perenner som är delningsbara är det bara att sätta igång. Vårblommande delas på hösten och höstblommande på våren. Oftast gäller regeln att dela när plantan är i vila eller efter blomning. Detta för att inte störa säsongens blomning. Läs: Skatta rabatten - dela perenner

Foto: Irina & Eugene Moskalev / Colourbox

Nävor är tacksamma spridare

2. Besök byggarbetsplatser

Frågar man byggföretaget eller anläggningsfirman där hus eller trädgård ska renoveras, så kan de kolla med ägarna om det är några buskar eller rabatter som ska grävas upp. De blir nog glada om det går att rädda dessa.

3. Sätt upp lapp i mataffären

Erbjud dig att komma och gräva upp växter som folk vill bli av med i sina trädgårdar. Du kommer att bli förvånad över hur många som vill ha denna hjälp, så det blir win-win. Ännu roligare är att ordna en ”gräv-cirkel”. Man bildar en grupp som turas om att komma till varandras trädgårdar och gräva upp växter. Arbetet blir så mycket lättare och roligare och växterna tas om hand.

4. Plocka fröer

Plocka fröer från din och andras trädgårdar. I andras frågar man så klart först. OBS! I botaniska trädgårdar plockar man inte alls! Ta för vana att alltid ha med något att plocka i, t ex kuvert.

Tips: Lär dig vika fröpåse från ett papper. Då kan du vika på plats, för ofta hittar man en bit papper i väskan eller bilen.

5. Gå med i trädgårdsförening eller växtbytarforum

Många trädgårdsföreningar ordnar växtbyten och fröbyten. Håll koll på de lokala föreningarna. Kolla även in alla växtbytarforum och grupper på FaceBook. Ibland annonserar även folk under "bortskänkes" på Blocket.

Självklart ger man bort sticklingar från denna!Självklart ger man bort sticklingar från denna!Självklart ger man bort sticklingar från denna!
Självklart ger man bort sticklingar från denna! Foto: Colourbox

 

6. Ta vara på självsådder

Flera plantor självsår sig rikligt i rabatterna, t ex pioner. Gräv upp så fort du ser dem och plantera där du vill att de ska växa sen. Eller så skolar du dem ett tag i kruka och planterar ut tills de är tillräckligt starka.

7. Fixa plantor från sticklingar

Pelargoner, kryddor, perenner och buskar, det mesta går att föröka genom sticklingar. Alla trädgårdsmänniskor delar hjärtligt med sig av sticklingar. Och bäst är de tydligen om de är ”tjuvade”.