Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ©National Trust Images/Jonathan Buckley

Upplev rosornas England i juni!

Upplev Rosornas England – med ljuvligt romantisk blomning i berömda trädgårdar. Vi besöker David Austins berömda rosplantskola, Mottisfont Abbey med nationalsamlingen av rosor, utforskar privata rosträdgårdar och strövar i pittoreska byar. Vår ciceron är kunniga rosenexpert Christina Högardh-Ihr.

Program i korthet

Dag 1. Wollerton Old Hall

Vi ankommer till Manchester under förmiddagen och efter drygt en och en halv timmes färd landar vi mitt i ljuvlig engelsk sommartid. Wollerton Old Hall är en privat och mycket personlig trädgård innehållande små, slutna rum med ljuvliga rabatter, massor av rosor, många vattenspeglar, fågelsång och underbar stillhet. Besöket avslutas med afternoon tea i trädgårdens tea room. Vi fortsätter till vårt hotell, Premier Inn Shrewsbury Town Centre, bra beläget i den trevliga staden Shrewsburys centrum vid floden Servern. Gemensam middag på en restaurang utanför hotellet.

Englandresa – besök i Wollerton Old Hall. Underbara perenna rabatter med rosor.Englandresa – besök i Wollerton Old Hall. Underbara perenna rabatter med rosor.Englandresa – besök i Wollerton Old Hall. Underbara perenna rabatter med rosor.
Englandresa – besök i Wollerton Old Hall. Underbara perenna rabatter med rosor. Foto: Joe Wainwright Photography All Rights Reserved

Dag 2. David Austin Roses

David Austin är världens just nu mest kända rosförädlare, berömd för rosor som kombinerar gammaldags charm och doft med kontinuerlig blomning. På en farm i lantliga Shropshire startade han rosenförädling av högsta klass för cirka 50 år sedan. Hans historia är intressant och färgstark och plantskolan är ett rosälskarens Mecka. Här möter oss mer än 700 olika sorters rosor och vi får på nära håll uppleva, njuta och dofta på Austinrosor i sitt rätta element.

Austinrosen 'A Shropshire Lad' är en av David Austens mest kända rosor.Austinrosen 'A Shropshire Lad' är en av David Austens mest kända rosor.Austinrosen 'A Shropshire Lad' är en av David Austens mest kända rosor.
Austinrosen 'A Shropshire Lad' är en av David Austens mest kända rosor.

Under juni månad blommar dessutom ett stort antal gammaldags buskrosor, ramblers- och klätterrosor, samt, i en nyligen anlagd trädgård, vilda rosarter från hela världen. Besöket avslutas med lunch och shopping i det populära te- och shoppingcentret. På eftermiddagen besöker vi Shrewsbury, en medeltida stad med mycket atmosfär, härliga butiker och många trevliga restauranger. Middag på egen hand.

Dag 3. Snowshill Manor – Broadway – Kiftsgate Court

Med bagaget i bussen lämnar vi Shrewsbury och reser mot Snowshill Manor i Gloucestershire, beläget på en höjd med fantastisk utsikt över Cotswolds typiska landskap. Huset har anor från 1400-talet men den vackert terrasserade trädgården anlades i början av 1900-talet av Charles Wade. Han anlitade den kända arts and crafts-arkitekten M. H. Baillie-Scott för att designa trädgårdens form och fyllde den själv med de växter han älskade. Såklart finns här många rosor!

Snowshill Manor i Gloucestershire. Här finns mängder av rosor i fantastiska miljöer.Snowshill Manor i Gloucestershire. Här finns mängder av rosor i fantastiska miljöer.Snowshill Manor i Gloucestershire. Här finns mängder av rosor i fantastiska miljöer.
Snowshill Manor i Gloucestershire. Här finns mängder av rosor i fantastiska miljöer.

Vi tar en timmes lunchpaus i den fina lilla Cotswoldsbyn Broadway, en av de mest bildsköna engelska byarna i landskapet. Här finns många fina designbutiker och små restauranger där man kan köpa lunch på egen hand.

Trädgårdsresa – charmig by i CotswoldTrädgårdsresa – charmig by i CotswoldTrädgårdsresa – charmig by i Cotswold
Trädgårdsresa – charmig by i Cotswold

Vårt nästa besök blir Kiftsgate Court Garden. Här har tre generationer dedikerade kvinnor skapat en arts and craftsträdgård med fantastiska rabatter och härliga trädgårdsrum, såsom en vit nedsänkt trädgård och en modern vattenträdgård. Moderna och historiska rosor ger en närmast själsbedövande väldoft i rosenträdgården, som domineras av den berömda rosen ’Kiftsgate’, som är Englands största och täcker tre träd. Den brukar ha sitt främsta flor i början av juli, men redan nu kan vi njuta av dess fräscht krispiga knoppar.

Under kvällen kommer vi fram till vårt enkla men trevligt belägna mellanklasshotell Premier Inn Stratford-upon-Avon Waterways i William Shakespeares stad Stratford-upon-Avon, där vi installerar oss för de avslutande två nätterna. Gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Bourton House Garden – Pettifers Garden

Bourton House Garden är en elegant och prisbelönt trädgård med breda perenn- och rosenrabatter, formklippta buskar, buxbomsparterrer och en del exotiska växter. I dess övre del får man utblick över både hus, trädgård och det mjukt, böljande landskapet.

Läcker buxbomsparterr och damm i Bourton House Garden.Läcker buxbomsparterr och damm i Bourton House Garden.Läcker buxbomsparterr och damm i Bourton House Garden.
Läcker buxbomsparterr och damm i Bourton House Garden.

Vi tar en dryg timmes lunchpaus på egen hand i den ljuvliga byn Moreton-in-Marsh, som hämtad ur tv-serien Morden i Midsomer Vi besöker Pettifers Garden, en uppmärksammad privat trädgård skapad av Gina Price. Rosor var till en början hennes stora intresse men under åren har rabatterna även fyllts med gräs och perenner. Här sker underbara möten mellan olika växter och formerna och ljuset gör platsen magisk. Vi får träffa Gina och höra henne berätta om sin trädgård. Gemensam middag på hotellet.

Ingen trädgårdsresa till England utan afternoon tea!Ingen trädgårdsresa till England utan afternoon tea!Ingen trädgårdsresa till England utan afternoon tea!
Ingen trädgårdsresa till England utan afternoon tea! Foto: unknown

Dag 5. Mottisfont Abbey

Drygt två timmars resa söder om Stratford-upon-Avon väntar den kända rosträdgården Mottisfont Abbey. Varje år i juni samlas besökare från hela världen för att njuta av Mottisfonts underbara rosensamling av gammaldags rosor, The National Collection, med över 500 sorter. Trädgården kombinerar rosor med perenner som ger blomning säsongen igenom.

Trädgårdsresa till England – kända rosenträdgården Mottisfont Abbey.Trädgårdsresa till England – kända rosenträdgården Mottisfont Abbey.Trädgårdsresa till England – kända rosenträdgården Mottisfont Abbey.
Trädgårdsresa till England – kända rosenträdgården Mottisfont Abbey. Foto: ©National Trust Images/Jonathan Buckley

Gemensam lunch och lite egen tid i den historiska staden Winchester. I den stora katedralen är Jane Austen begravd och i The Great Hall, den sista återstoden av stadens slott, finns kung Arthurs runda bord bevarat. Bakom huset finns en återskapad medeltida trädgård från en era då trädgårdar inte bara erbjöd mat, kryddor och medicin utan även njutning och återhämtning i skydd av muromgärdade rum.

FAKTA OM RESAN

Datum: 11 – 15 juni 2017

Pris: 17 990 kr för Allt om Trädgårds prenumeranter, ordinarie pris 18 990 kr. Enkelrumstillägg 3 290 kr.

För att få prenumerantpris ange kod: PREN och ditt prenumerationsnummer i kommentarsfältet om du bokar via nätet.

(Priset är baserat på de flygavgifter och skatter som gällde oktober 2016. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.)

Vår guide på resan är rosexperten Christina Högardh-Ihr.Vår guide på resan är rosexperten Christina Högardh-Ihr.Vår guide på resan är rosexperten Christina Högardh-Ihr.
Vår guide på resan är rosexperten Christina Högardh-Ihr.

Allt detta ingår:

Svensk guide.

Flyg t/r Stockholm – London.

Fyra nätter med del i dubbelrum på mellanklasshotell. (Du som reser ensam kan välja del i dubbelrum. Om ingen annan av samma kön har valt detta tillkommer enkelrumstillägg.)

Fullständigt program inklusive samtliga entréavgifter.

Fyra engelska frukostar, två luncher, tre middagar.

Flygavgifter och transporter.

För anmälan och övriga frågor kontakta vår tekniska arrangör Favoritresor på favoritresor.se eller ring 08-660 18 00.