Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: (c) Nobohh | Dreamstime.com

Trädgårdar, salsa och kolonialhistoria – unik resa till Kuba!

Upplev färgstarka Kuba, ett vackert land som ger oss känslan av att resa tillbaka i tiden. Bland den exotiska växtligheten finns många arter som är unika för landet och vi får se trädgårdar och odlingar som man normalt inte kan besöka. Vi bjuds på karibiska rytmer och härlig stämning, samt en dos revolutionshistoria. Möjlighet finns att boka förlängning av resan på en klassisk resort.

Program i korthet

Dag 1. SVERIGE – HAVANNA

Avresa med KLM/Air France via Amsterdam, ankomst samma dag. Måltider och dryck serveras ombord. Vid ankomsten beger vi oss direkt till hotellet för incheckning och middag på hotellet. Lunch (ombord på flyget) samt middag ingår. Vår guide är trädgårdsmästaren Kjell Furberg, van Kubaresenär.

Dag 2. HAVANNA

Ett första intryck av Havanna är en känsla av att flera tidsepoker samsas och lever kvar i nutid. Huvudstaden hade en gång en av världens mest trafikerade hamnar och var den tredje folkrikaste staden i Amerika. Staden är en spännande blandning av spanska, afrikanska, koloniala, kommunistiska och kapitalistiska influenser. Vi börjar dagen med en stadsrundtur och gör en promenad i gamla Havanna, som med sina pastellfärgade kolonialbyggnader med vackra balkonger utgör ett av Unescos världsarv. Vi besöker bl a den vackra parken Quinta de los Molinos, för att sedan fortsätta ner till Paseo del Prado, den kanske mest berömda av Havannas esplanader. Vår promenad tar oss också förbi Gran Teatro och Parque Central – Havannabornas favoritpark.

Foto: (c) Nobohh | Dreamstime.com

Blommande flamboyant i Kuba

Vår första kubanska lunch äter vi på en privat restaurang, även kallad paladar. På eftermiddagen fortsätter vi till huset Finca Vigía där Ernest Hemingway bodde under nära 20 år av sitt liv. Eftersom  inredningen inte förändrats sedan han bodde här, känns villan mer som en  bostad än ett museum. Lunch och middag ingår.

Dag 3. HAVANNA – VIÑALES

Efter frukost ger vi oss iväg från Havanna mot den vackra Viñalesdalen i den allra västligaste provinsen Pinar del Río. På vägen besöker vi Las Terrazas och Unescos Biosphere Reserve med ekologiska odlingar belägna i det vackra bergsområdet Sierra del Rosario. Här trivs många fågelarter och luften är full av naturens ljud och dofter. Efter lunch tittar vi in en liten botanisk trädgård i Soroa och därefter fortsätter vi till vårt hotell i Viñales för incheckning. Lunch och middag ingår.

Foto: (c) Kmiragaya | Dreamstime.com

Dag 4. VIÑALESDALEN

Efter frukost tar vi en skön promenad i Viñalesdalen, som  nyligen utsetts till nationalpark och världsarv av Unesco. Vi vandrar i  den vackra dalen, som omges av de märkliga bergsformationer som på Kuba  kallas mogotes. Här ser vi tobaksodlingar såväl som maniok- och majsfält. På eftermiddagen besöker vi systrarna Caridads lilla botaniska trädgård där det växer exotiska växter som tamarind,  apelsin, grapefrukt, banan, karambola, kakao och kanel. Efter  rundvandringen finns naturligtvis tillfälle att smaka av de goda  frukterna. Vi återvänder till vårt hotell innan vi fortsätter med ett  besök på Wilfredos ekologiska gård. Här äter vi vår middag, samtidigt som solen sänker sig bland bergen. Lunch och middag ingår.

Tobaksodlingar, maniok- och majsfält i Vinalesdalen

Dag 5. PINAR DEL RÍO – CIENFUEGOS

Idag har vi en fullspäckad och spännande dag framför oss. Tidig morgon  fortsätter vi utforska Pinar del Río, den vackert gröna provinsen. Här  odlas världens finaste cigarrtobak och vi besöker en tobaksodling där vi  ser hur cigarrerna rullas för hand innan de hamnar i vackra trälådor.  Kuba är också välkänt för sin rom, och vi passar på att göra ett besök i  romfabriken Guayabita del Pinar. Den lilla plantskolan Vivero la Rosa ligger längs med vägen och vi passerar också byn Taco Taco, präglad av  sin omfattande odling av sockerrör.

Foto: (c) Krechet | Dreamstime.com

Här handrullas tobaken till kubanska cigarrer.

Efter en god picknick-lunch  fortsätter vår resa till Cienfuegos, en av Kubas viktigaste hamnstäder.  Färden går via Zapatahalvön, som främst är känt då exilkubanerna steg  iland här den 17 april 1961 för att störta Fidel Castro. Vi gör ett  stopp vid Caleta Buena, där vi tar ett skönt dopp i det Karibiska havet. Här finns många vackra  tropiska fiskar, så de som önskar kan även snorkla. På kvällen kommer vi  fram till vårt hotell i Cienfuegos, där vi checkar in och äter vår middag. Lunch och middag ingår.

Foto: (c) Dyvan | Dreamstime.com

Vackra byggnader i Cienfuegos.

Dag 6. EL NICHO

Efter frukost gör vi en utflykt till El Nicho, där vi gör en kortare  vandring i de vackra omgivningarna – omgivna av vattenfall och grönska. I  närheten besöker vi en fruktträdgård, med över hundra olika sorters  fruktträd. På eftermiddagen återvänder vi till Cienfuegos, och tar en  promenad i denna franskbyggda charmiga stad som kallas Söderns pärla. Vi  ser bland annat Parque José Martí, el Malecón och halvön Punta Gorda, i  denna stad som är världsarv. På kvällen får vi njuta av latinska danser  och rytmer när vi får se en traditionell kubansk dansshow. Lunch och  middag ingår.

Vattenfallen vid El Nicho (Foto: Kjell Furberg)

Dag 7. CIENFUEGOS – TRINIDAD

Efter frukost beger vi oss till Cienfuegos botaniska trädgård samt  till byn Palmira och Macradeniaträdgården som bland annat innehåller  orkidéer. Vi äter lunch på en lokal paladar och fortsätter sedan med  buss till den vackra staden Trinidad. Här ska vi bo på Casa  Particulares, ett slags privat bed and breakfast.

Foto: (c) Yelo34 | Dreamstime.com

Vy över Trinidad och den vackra kyrkan.

Att bo hemma hos en kubansk familj gör att man verkligen kommer kubanerna nära och en vistelse på en Casa Particular blir ofta ett minne för livet. Här äter vi också vår middag. På kvällen samlas de som vill för´en inspirerande lektion i kubansk salsa. Lunch och middag ingår.

Dag 8. TRINIDAD

Vi börjar dagen med en stadsrundtur i världsarvslistade Trinidad, som är en av Kubas koloniala pärlor. De förmögna sockerbaronerna slog sig ned här i början av 1500-talet och det är inte svårt att föreställa sig den dåtida gatubilden. De pastellfärgade husen och kullerstensgatorna gör att man förflyttas tillbaka i tiden – det är som att den helt stått stilla. Under vår rundtur ser vi bland annat Kubas största kyrka som är berömd för sin fantastiska akustik. Eftermiddagen fortsätter med ett besök till världsarvet Valle de los Ingenios, med vacker natur och intressanta ruiner av sockerbruk från 1800-talet. På kvällen rekommenderar vi ett besök på Casa de la Música – en utomhusscen för kubansk musik och dans. Lunch och middag ingår.

Foto: (c) Simonhack | Dreamstime.com

Passa på att uppleva musiken och salsan på Kuba!

Dag 9. ESCAMBRAY – HAVANNA

Idag väntar en halvdagstur till bergen Escambray och ett besök i  naturreservatet Topes de Collantes, ett vackert område högt beläget ca  en halvtimmes resväg från Trinidad. Den sista biten tar vi oss fram i  gamla ryska arméfordon! Här finns flera grottor och raviner med  kristallklart vatten omgiven av tät regnskog. Vi gör en lättare vandring  genom tropisk grönska, bland annat trädormbunkar. Vår vandring tar oss  till Orkidéslingan, med många exotiska växter som återfinns i vilt  tillstånd bara på den här platsen.

Naturreservatet Topes de Collantes (Foto: Kjell Furberg)

Efter lunch reser vi tillbaka mot  Havanna, via Santa Clara, en av den kubanska revolutionens viktigaste  platser. Här stod ett avgörande slag mot diktatorn Fulgencio Batista  1958 och på Plaza de la Revoluciòn står en kolossal staty av den  mytomspunne Che Guevara vars mausoleum ligger på baksidan. Vi besöker  mausoleet och det närbelägna museet. Lunch och middag ingår.

Dag 10. HAVANNA

På morgonen besöker vi Havannas botaniska trädgård, där vi också  serveras en god vegetarisk lunch. Vi fortsätter sedan till en vacker  privat trädgård, där ägaren odlar nästan 2 000 olika arter av kaktus och  andra exotiska växter. Trädgården – Vivero Loteria – tillhör en  passionerad naturälskare som förvandlat sin trädgård till en  inspirerande utställning. Resten av dagen är fri för egna strövtåg.  Lunch ingår, middag på egen hand.

Foto: (c) Kmiragaya | Dreamstime.com

Perfekta kubanska hattar...kanske för trädgården hemma?

Dag 11. HAVANNA

Idag får du själv upptäcka Havanna. Vi återsamlas sen eftermiddag och  får då äntligen åka med en av de vackra, uppiffade amerikanarna som tar  oss med på en tur på Havannas gator. Vår resa avslutas med en drink på takterassen till  hotellet Ambos Mundos, där Ernest Hemingway började skriva romanen  ”Klockan klämtar för dig” som även blev film där Ingrid Bergman hade den  kvinnliga huvudrollen. Det är dags att samla alla intryck från resan,  och vi äter vår avskedsmiddag på en populära

 paladaren – Mama Ines. Lunch på egen hand, middag ingår.

Foto: (c) Dusanzidar | Dreamstime.com

Nattvy från Havanna och den berömda katedralen.

Dag 12. HAVANNA–SVERIGE

Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för hemresa, ankomst  Stockholm nästa dag.

 

Dag 12–15. VARADERO

För dig som önskar uppleva sol och bad på Kuba  väntar transfer till den  berömda badorten Varadero. Här checkar vi in på  vårt hotell och  följande dagarna ägnas åt avkoppling och härliga bad.  All-inclusive  ingår på resorten.

Foto: (c) Kmiragaya | Dreamstime.com

Total avkoppling i Varadero

Dag 16. HAVANNA–SVERIGE

Transfer till Havanna för hemresa,ankomst till Sverige följande dag.

Fakta om resan

Datum: 23 januari – 4 februari 2017

Pris: 39 950 kr för Allt om Trädgårds prenumeranter 

(ordinarie pris 41 950 kr).

ALLT DETTA INGÅR:

Flyg t/r Arlanda–Havanna, via Amsterdam, retur via Paris. (Avgång från Köpenhamn och Göteborg mot förfrågan.)

Nio nätter med del i dubbelrum på hotell av god mellanklass, två nätter i ett casa particular. Enkelrumstillägg 4950 kr.

Svensktalande guide och trädgårdsmästare Kjell Furberg.

Frukost alla dagar, måltider enligt program (exkl måltidsdryck).

Fullständigt program med entréer, inklusive samtliga transporter på Kuba.

Flygskatter och säkerhetsavgifter.

TILLKOMMER

OBS! Visum till Kuba. Ordnas på egen hand före avresa.

Bokning och mer information via Lotus Travel eller telefon 08-545 188 40. För att få prenumerantpris, ange kod PREN  och ditt prenumerationsnummer i kommentarsfältet vid bokning via nätet.

Sol och bad i Varadero: Valfri förlängning i tre dagar med del i  dubbelrum på Memories Varadero Hotel, all inclusive. Kontakta Lotus  Travel för pris.

Vi reserverar oss för ändringar i programmet.

Spara