Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Res till romantiska Loiredalen med sina slottsträdgårdar och trädgårdsfestival!

Följ med Allt om Trädgård och Gunnel Carlson på en resa bland privata trädgårdspärlor, pampiga slott och dess trädgårdar i magnifika Loiredalen – enligt många den vackraste delen av Frankrike. Den romantiska dalen är i mångt en bild ur historiens Frankrike.

Frankrikes forna maktcentrum ståtar med de kända potagerträdgårdarna som försåg slotten med grödor och här rinner Loirefloden sävligt under grå stenbroar. Gunnel Carlson tar oss med på en resa bland vita byar i traditionell arkitektur, pampiga slott och dess trädgårdar. På slottet Chaumont-sur-Loire hålls varje sommar en mycket uppskattad trädgårdsfestival med idéträdgårdar i slottets romantiska trädgård i blått och skärt sensommarflor.

Romantiska Loiredalen är i mångt en bild ur historiens Frankrike. Längs floden ligger små vita städer med silvergrå tak, medeltidsborgar och prydliga 1700-talsslott på parad. Här i Loiredalen föddes den franska trädgårdskonsten med slottet Villandry som främsta exempel på den klassiska potagern (dekorativ köksträdgård) och de stilrena sparsmakade linjerna. Här har man sedan 1992 firat ny trädgårdsdesign i olika teman med den spännande Festival International des Jardins, som man håller vid slottet Chaumont-sur-Loire. Det är ingen överdrift att kalla detta för Frankrikes hjärta. Att uppleva trädgårdarna i denna miljö blir ett minne att ta med sig.

Ciceron på resan är trädgårdsjournalist Gunnel Carlson. Allt om Trädgårds resvärd är chefredaktör Viveka Ljungström.

Dagsprogram

Dag 1. Stockholm - Paris - Chinon

Vi börjar vår resa längs Loiredalen och passerar Orleans och Blois och får en första glimt av traktens flodlandskap. Vi bor i den medeltida staden Chinon, dramatiskt belägen med det stora slottet som ruvar över staden. De vita husen ligger vackert speglande vid i Loires biflod Vienne. I stadens historia finns många fascinerande franska personligheter främst Jeanne d´Arc och Rickard Lejonhjärta. Vi installerar oss på hotellet som är centralt beläget bland smala gator, torg och gamla hus. Gemensam middag på hotellet.

Foto: Ekaterina Pokrovsky

Den medeltida staden Chinon, Frankrike

Dag 2. Jardin Plessis Sasnières - Chaumont-sur-Loire

Vackra lilla "jardin remarquable" Plessis Sasnières ligger draperad kring en liten sjö norr om Blois där fruktträdsspaljéer och breda praktrabatter breder ut sig. Madame Henrion lade de första spadtagen till sin trädgård på 70-talet och är ett fruktbart möte mellan de engelska och franska trädgårdsstilarna. Den ursprungliga köksträdgården skyddad innanför murar härbärgerar idag en perennaträdgård med pioner och vallmo om våren, olika klockor om sommaren samt gräs, verbena och dahlia under sensommaren. Äpplen klättrar på omfångsrika pergolor, breda, välklippta grässtigar och idegranshäckar avgränsar rumsindelningen.

Château de Chaumonts vackert smäckra slottstorn

Dagens viktigaste besök är ändå den Internationella trädgårdsfestivalen i Chaumont-sur-Loire vid sidan av det vackra slottet med samma namn. Château de Chaumonts vackert smäckra slottstorn ligger fantastiskt vid Loire och här bodde Katarina de Medici innan hon bytte slott med sin rival Diane de Poitiers. I den ljuvliga slottsträdgården blommar rabatter i säsongens färgsättning, kanske ett sensommarflor i blått och lila under stora, vackert formade träd vid slottet och inne på mässområdet har landskapsarkitekter, konstnärer och trädgårdsdesigners skapat fantasifulla och spännande idéträdgårdar utifrån årets tema. Lite mer konstnärligt och mer vågat än de brittiska traditionella trädgårdsshowerna. Här presenterade exempelvis botanikern Patrick Blanc sin vertikala växtvägg på 1990-talet för första gången. Här finns möjlighet att äta något på egen hand inne på området. Retur till vårt hotell och gemensam middag.

Dag 3. Tre trädgårdar runt Le Mans

En av Loiredalens mest uppskattade och prisade trädgårdar under 2000-talet är intima Jardin d'Atmosphères du Petit Bordeaux. Ett trädgårdsmästarens intima paradis med astilbe, japanska lönnar, hortensia, höstsilverax, dagliljor och dahlia som ger färg åt lummiga stråk bland höga träd som silvervita björkstammar ovan formklippta buskage. Hostor och vattenblänk med näckrosor och broar i en närmast engelsk trädgårdsstil.

Jardin d'Atmosphères du Petit Bordeaux

Jardin Extraordinaire de la Maltière är Serge Delmottes dröm om en trädgård för alla årstider med vintergrönt ramverk bestående av barrträd, rhododendron samt många vackra träd, tårpil, kamelior, mammutträd, pyramidek och atlantceder. Japanska och kinesiska arter av ek kontrasterar mot rosor och dahlior som ger färg åt trädgårdsrummen. Trädgården på ca 6.000 kvadratmeter utökas med fler arter varje år.

Jardin de la Fontaine Blineau föddes på gräslandet i hjärtat av ägorna kring en 1700-talsgård med samma namn. Trädgårdsamatörerna Véronique och Joel härbärgerar rosor, torktåliga skatter, flox och nejlikor i sin trädgård sedan 1999. Här finns en plantering av magiska växter, skuggande klätterväxter och rinnande vatten längs stigarna. Vi reser tillbaka till Chinon med middag på hotellet.

Dag 4. Bourdaisière – Villandrys potagrar

Château Bourdaisière är ett överdådigt slott placerat mitt i en imponerande engelsk park där spännande arter träd trivs, såsom ceder, redwood, kastanj och ek. Stigarna leder oss till en trädgård med medeltida medicinalväxter och örter till färgning och matlagning, de fina tomatsamlingarna med över 600 sorter samt över tvåhundra sorters dahlior i alla dess färger och former. Slottets trädgårdar omdesignades 2010 av den kände franske landskapsarkitekten Louis Benech och inkluderar även en trädgård med torktåliga växter.

Foto: Picasa 2.7

Överdådiga slottet Château Bourdaisière

Det finns tid för lunch på egen hand i Villandry innan vi besöker en av de absolut mest uppskattade slottsträdgårdarna i Loire, den kända potagerträdgården på Château Villandry. På den ena sidan av Loirefloden ligger renässansslottet där den vackra parken är återskapad i exakt samma stil som på 1500-talet. I synnerhet är köksträdgården superb med sina parterrer fyllda av sallad och nyttoväxter. De strikta odlingsrummen med blommor och grönsaker blandade i denna typiska franska potagerstil är underbart vackra just i september månad och vi njuter av praktisk skönhet. I de olika nivåerna samsas medicinalväxter, labyrint och en vattenträdgård för meditation på de övre nivåerna medan den lägre terrassen härbärgerar Kärleksträdgården där vackra hjärtan och romber i formklippt idegran och buxbom innehåller blommande annueller och perenner.

Foto: Ekaterina Pokrovsky

Dekorativa potagrar i Villandry

Grönsaksträdgårdens nio rutor kantas av rosor som representerar munkarna som skapade de första dekorativa köksträdgårdarna under medeltiden. Här växer jättepumpor, magnifika kronärtskockor, färggranna paprikor och jättelika kålhuvuden. Retur till vårt hotell för gemensam middag.

Dag 5. Chambord – Château de Beauregard - Sverige

Vi beger oss till det makalösa slottet Chambord. En gigantiskt och mycket sparsmakad park ramar in det största slottet i Loire-dalen. Idag är slottet helt tomt varför vi endast ser det utifrån innan vi styr kosan mot Paris flygplats. På vägen hinner vi dock med ett sista trädgårdsbesök på Château Beauregard, ett vackert slott med en imponerande fransk park. Parken är restaurerad under 1990-talet men återuppbyggd i samma anda som då Lois Tilliers anlade sina projekt här i början av 1900-talet. Grunden var de många fruktträden som man vet fanns här alltsedan 1500-talet. Tilliers lade nu till träd med dekorativ bark som lönnar och körsbär. Den aromatiska kryddträdgården bygger på såväl moderna tankar som medeltida klosterträdgårdar. Här finns även ett förvaringshus för is. På 1500-talet införde Katarina de Medici bruket att använda is i vin till Frankrike och det blev på modet att alla slott med självaktning skulle ha en plats, la glacière, där man kunde förvara is. På Beauregard byggdes en liten jordkällare för detta bruk och den användes långt in på 1900-talet. Inspirerad av den berömde landskapsarkitekten Gilles Clément, skapades den uppskattade le Jardin des Portraits år 1992. Den består av 12 nedsänkta trädgårdar omgärdade av murar och kombinerar rigorös fransk ordning med växtorgier i engelskt organiserat kaos. Rosenträdgården har flest historiska rosor men även ett antal remonterande arter som pryder parken i september månad.

Flyg från Paris tillbaka till Stockholm eller Köpenhamn.

Resfakta

Datum: 14-18 september 2016 (5 dagar *)

Pris: För Allt om Trädgård prenumeranter 16 990 kr, ordinarie pris 17 990 kr. För enkelrum tillkommer 1 550 kr.

I priset ingår:

direktflyg Stockholm – Paris t/r

reseskatt

4 nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum

4 frukostar

samtliga inträden och entréavgifter enligt program

bussresor

4 middagar

svensk ciceron – Gunnel Carlson 

Avresa från annan flygplats bokas i mån av plats, ev. tillägg kan då förekomma.

För bokning ring 08-660 18 00 eller skriv till info@favoritresor.se