Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Möt sommaren i Umbrien, Italien med Allt om Trädgård! GENOMFÖRD!

Följ med Peter Englander till hans älskade Italien – på en resa fylld  av väldoft och sinnlighet i rosornas, blåregnets och pionernas tid. Vi  reser i de sköna landskapen kring Rom och i spännande, okända Umbrien  med Sankt Franciscus stad Assisi. Världsberömda trädgårdar som Ninfa,  Villa d´Este och Landriana varvas med riktiga trädgårdsentusiasters  privata trädgårdsrum, handplockade besök som olika internationella  rosensällskap efterfrågat.

En resa i rosornas spår

Passa på att njuta av sommaren i förtid innan den börjat på riktigt där hemma. Vi blandar Arts & Crafts, italiensk renässans med medelhavsträdgårdens detaljer. Mängder av intryck, tips och idéer väntar i härligt sällskap av likasinnade Allt om Trädgård-läsare! Trevliga italienska måltider förgyller resan. Dina ciceroner är inspirerande och entusiasmerande Peter Englander, omtyckt skribent om Medelhavsträdgården och trädgårdsexpert i Allt om Trädgård samt John Werich, sedan många år bosatt i Italien dit han flyttade för att studera konsthistoria, trädgård och inredning, familjen har även en olivgård i Toscana. John arbetar sedan ett antal år som skribent och fotograf för flera svenska och internationella inrednings- och kulturtidningar. Din resvärd från Allt om Trädgård är redaktionschef Anna G Tufvesson.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1. Sverige - Rom - Sabinerbergens rosor.

Direkt efter ankomst far vi genom ett klassiskt landskap mot Italiens gröna hjärta, det frodiga Umbrien. Resans första trädgård tillhör en rosenälskare och passionerad trädgårdsman i Sabinerbergen. Vid ankomst till Umbrien når vi den charmerande medeltidsstaden Bevagna och vårt fina, privatägda hotell Palazzo Brunamonti för två nätters vistelse. På kvällen serveras välkomstmiddag i hotellets vackra sal.

Rosor, rosor, rosor!

Dag 2. Lizzas trädgård – oliver – Austinrosor - Assisi

I de umbriska kullarna, förförande belägna mellan dimma och sol, gjorde ett par – då oerfarna trädgårdsälskare, en 25 år lång resa från okunnighet och passionerad entusiasm till kunnighet och kärlek till sin skapelse. Paret Lizza har omvandlat 800 kvadratmeter vetefält till en uppskattad och omskriven trädgård på 5 000 kvadrat med rosor och jasmin, örter, oliver och äppelträd bland damm, pool, stenugn och en brunn. De sista 15 åren har Gabriella och Gerardo finputsat på sin trädgård med små men viktiga justeringar. Annurcaäpplet, som är inhemskt för Kampanien och omnämnt i Plinius den äldres texter, är en stolthet. Hennes trädgård är som en konstnärs palett av färger i form av blomstrande rabatter, buskar och träd, allt i fonden av en magnifik utsikt. En speciell upplevelse.

Rosor i familjen Lizzas trädgård

Gabriella bjuder oss på förfriskningar med tilltugg innan vi reser vidare för ett besök på en fin olivgård, som tillverkar extrafin jungfruolja. Vi introduceras i oljans värld och får en guidad provsmakning som avslutas med en lätt lunch på gården.

Till Umbrien kan vi inte komma utan att besöka Assisi, den helige Franciskus hemstad. Den helige Franciskus är allestädes närvarande med kyrkor och kloster som bär hans namn. Men här finns även en vacker plantskola med trädgård – en ovanlig och färgsprakande sådan med Austinrosor i dess många starka färger och ljuvliga dofter som även står på programmet för oss.

Pittoreska vyer i Assisis gränder

Ett besök i Assisi med dess världsberömda katedral är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt. Vi gör ett besök i den vackra basilikan med dess konstskatter. Assisi har en alldeles speciell atmosfär och är också väl värd en stunds egen utforskning så vi får egen tid att strosa runt på egen hand innan vi far tillbaka till Bevagna. Retur till hotellet och kvällen till eget förfogande.

Dag 3. Pioner och berömda Villa d´Este

Med bagaget i bussen ställer vi kosan söderut mot Vitorchiano och pionodlaren Moutan som ger oss ett underbart ögonblick med pioner, blåregn, och iris i en stor botanisk park. Namnet Moutan kommer av det kinesiska namnet på trädpion, Mu Dan. Ägarens fascination att lära känna och sprida kunskapen om Kinas alla arter pion har lett till otaliga resor till landets mest otillgängliga delar i letandet efter arter och varieteter. Resultatet är en av världens absolut största samling pioner, nästan 200 000 plantor av 600 arter på femton hektar. Förhoppningsvis har vi vädrets makter med oss för att få tillfälle att njuta av blomningen hos såväl de första senblommande arterna pion, som några kvardröjande tidigblommande trädpioner. Vi äter en fin gemensam lunch i dessa omgivningar.

Hos pionodlaren Moutan

Sen väntar en av världens mest kända renässansträdgårdar, Villa d´Este. Den är ett UNESCO världsarv och dess trädgård är en skapelse av kardinal Ippolito d´Este på 1570-talet. Trädgården klättrar med terrasser upp till den stora villan. Vattenspel, krukor med citrus och sommarblomster skapar en magisk miljö. Vid foten av Albanos kullar ligger hotell Relais Casale della Certosa som en gång i tiden var ett kartusianerkloster men nu är omgjort till ett trevligt mellanklasshotell med atmosfär och bra läge för morgondagens äventyr. Vi checkar in och äter gemensam middag i dess restaurang.

En av alla fantastiska vattenspel i Villa d´Este

Dag 4. Romantiska Ninfa – Villa Landriana

Vi färdas söderut till den bördiga slätten Agro Pontino där den mytomspunna parkträdgården Ninfa ligger. En stad från sen medeltid i romantiska ruiner, där familjen Caetani på 1920-talet började anlägga en trädgård, idag är det en av världens mest uppskattade. Under 1000 år var Ninfa en handelsstad längs huvudvägen från Neapel till Rom tills det förstördes till grunden 1381 av legosoldater och övergivet av invånarna, som även led svårt av malaria och pest. Idag är det en härlig bubbla av verklighetsflykt till en sagovärld fylld av rosor i alla sorter. Likt många bildsköna trädgårdar känns Ninfa som en rad perfekt komponerade landskapsmålningar. En flod, en sjö, bergen i fjärran och ruiner är nyckelingredienser men här är de romerska ruinerna och ruinerna från sen medeltid helt unika. Vi njuter av den trolska miljön med porlande vatten och växter som klänger på ruinerna. Här binder rosorna ihop trädgårdsrummen. Efter trädgårdsvandringen bjuds vi på en rustik lunch i det gröna.

Den oförglömliga drömträdgården Ninfa

På eftermiddagen åker vi vidare mot samhället San Tor Lorenzo där trädgårdarna i Landriana ligger, även det en privat oas men helt olik Ninfa. Giardini della Landriana är endast öppen för besökare ett fåtal dagar i veckan och vi är glada att presentera denna romantiska trädgård med bland mycket annat Viale delle Rose, rosornas väg, som den geniale engelske trädgårdsmästaren och anläggaren Russell Page designade tillsammans med markisinnan Livia Taverna på 1960-talet.

Rosengång i Landrianaträdgården

Här möter engelsk Arts & Crafts Italiens sol och formella stil. Tillsammans skapade de trädgårdsrum med olika teman; en olivträdgård, en italiensk formell trädgård, en avdelning bara med gula perenner för att nämna några få. Anläggningen fortsatte att växa i Russell Pages anda under hela Livia Tavernas livstid, alltsammans i varierande stil med allt från ljuvliga blomster och magnifika blommande träd och buskar, där enkelheten framhäver växterna på ett magiskt vis. Apelsinträdgården i diamantform med överraskande ”utrullade” småbollar av afrikansk buxbom. Bonicarosorna som ramas in av benved och murgröneklädda murar som ger skön tystnad undan omvärlden under olivens silvergrå bladverk. Efter besöket tittar vi in i den fina plantskolan som ligger vägg i vägg med Landriana. Vi vänder åter till Casale della Certosa för att avnjuta ytterligare en god italiensk middag.

Spännande gång i Landriana

Dag 5. Simonas trädgård – hemresa

Med bagaget i bussen beger vi oss till Ostia för ett besök hemma hos Simona de Persio. Hennes förtjusande trädgård är i dessa dagar ett överflöd av blommande rosor och grönska. Mikroklimatet några stenkast från Medelhavet gör sitt till att öka frodighet och härdighet. Efter en liten avskedsaperitivo fyllda av medelhavsträdgårdsdrömmar beger vi oss hemåt.

Resfakta

Datum: 10–14 maj 2016

Pris: För Allt om Trädgårds prenumeranter 16 990 kr, ordinarie pris per person 17 990 kr. Enkelrumstillägg 1 690 kr.

I priset ingår: 

direktflyg från Stockholm och Köpenhamn till Rom Fiumicino flygplats t/r

flygavgifter

4 nätter del i dubbelrum på bra mellanklasshotell

4 bufféfrukostar

alla entréer och visningar omnämnda i programmet

3 luncher med vatten/vin/espresso

olivoljeprovning

1 förfriskning med tilltugg

3 middagar med vatten/vin/espresso

svenska ciceroner

dricks till busschaufförer, hotell och restauranger, skatter.

God grundkondition och promenadvana krävs på ojämnt underlag och trappor förekommer.

Bokning och mer info: ring 08-660 18 00 eller skriv till info@favoritresor.se

Resevillkor enligt hemsida: www.favoritresor.se

Boosta din reseupplevelse och se Monty Dons filmserie om italienska trädgårdar.