Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tom Baker

Stölder i trädgårdar ökar – så kan du skydda dig!

Många har grillar, möbler eller redskap stående olåsta i trädgården. Det är inte ovanligt att värdet uppgår till över 10 000 kronor, vilket även tjuvarna börjat lägga märke till. Mer än var sjätte har råkat ut för en stöld i trädgården. Är det möjligt att skydda sig?

Därför ökar stölderna i våra trädgårdar

Egentligen är det inte så konstigt att vi blir bestulna på stöldbegärliga saker som står olåsta i trädgården. Det är det stora värdet som ökat de senaste åren. Vi använder trädgården mer och mer som ett extra rum utomhus för att umgås i och laga mat i. Utomhusköken har blivit populära och grillarna har blivit mer avancerade och större, därmed tristare att flytta in och ut. Utemöblerna är bekvämare och mer designade, och trädgårdsutrustning så som robotgräsklippare, myggdödare och infravärmare går på flera tusenlappar, något som tjuvarna fått upp ögonen för. Och det är inte bara större trädgårdsprylar som tjuvarna är ute efter, utan våra mobiler, laptops, och väskor som vi lämnar obevakade när vi bara ska in och hämta lite kaffe.

Robotgräsklippare och stora grillar är mycket stöldbegärliga. Lås in dem över natten, när du inte använder dem. Dessutom bör inte robotgräsklippare gå nattetid, då de skadar igelkottar.Robotgräsklippare och stora grillar är mycket stöldbegärliga. Lås in dem över natten, när du inte använder dem. Dessutom bör inte robotgräsklippare gå nattetid, då de skadar igelkottar.Robotgräsklippare och stora grillar är mycket stöldbegärliga. Lås in dem över natten, när du inte använder dem. Dessutom bör inte robotgräsklippare gå nattetid, då de skadar igelkottar.
Robotgräsklippare och stora grillar är mycket stöldbegärliga. Lås in dem över natten, när du inte använder dem. Dessutom bör inte robotgräsklippare gå nattetid, då de skadar igelkottar. Foto: tepic

Storstadsbor är mest utsatta för stölder

Försäkringsbolaget If lät göra en undersökning i maj 2017 med 1 759 villa-, radhus- och fritidshusägare, om hur det såg ut med stölderna i våra trädgårdar. I undersökningen kom det fram att vi i genomsnitt har saker för nära 13 000 kr stående i trädgården. Stockholmarnas genomsnitt var högst med 17 000 kr, där var tionde stockholmsträdgård i undersökningen hade saker stående till ett värde av över 50 000 kr! Stockholmarna var även mest utsatta, och 20 procent uppgav att de råkat ut för trädgårdsstölder. I Blekinge län var snittvärdet lägst med 10 000. Det är hög tid att tänka på stöldrisken i våra trädgårdar när en robotgräsklippare kan gå på ca 15 000 kr och en modern grill flera tusen.

Flest storstadsbor är utsatta för stölder i trädgården. Sätt gärna ett lås eller pingla på grinden även dagtid, då det går på ett kick att stjäla en laptop som ligger framme.Flest storstadsbor är utsatta för stölder i trädgården. Sätt gärna ett lås eller pingla på grinden även dagtid, då det går på ett kick att stjäla en laptop som ligger framme.Flest storstadsbor är utsatta för stölder i trädgården. Sätt gärna ett lås eller pingla på grinden även dagtid, då det går på ett kick att stjäla en laptop som ligger framme.
Flest storstadsbor är utsatta för stölder i trädgården. Sätt gärna ett lås eller pingla på grinden även dagtid, då det går på ett kick att stjäla en laptop som ligger framme. Foto: This image is the sole copyright of Sophie McAulay

Hur kan man skydda sig mot stölder i trädgården?

Caroline Uliana, informationschef på If, säger att vi visst ska kunna ha utemöbler och liknande stående i trädgården, men att det är en god idé att t ex rulla in grillen i ett förråd när man reser bort. Ett sätt att skydda sig är att ha oturs- eller allriskskydd i sin hemförsäkring, som ger ersättning för stöld av olåsta saker i trädgården. Nedan syns en tabell från undersökningen som visar att vi skulle försvåra för tjuvarna avsevärt om vi låste eller låste in några av våra dyrgripar. Vissa trädgårdsmöbler och grillar kan man dra en kedja mellan benen, som sedan låses fast.Så håller du trädgårdstjuven borta:

Lås fast värdefulla trädgårdsprylar, cyklar och barnvagnar i fast föremål med bra lås.

Ställ in gräsklipparen i förråd eller garage när den inte används. (Robotgräsklipparen bör ändå inte gå under natten, då de kan skinnflå igelkottar!)

Starta grannsamverkan.

Använd utomhusbelysning eller rörelsedetektor som lyser upp tomten när det är mörkt ute.

Märk föremålen, t ex med MärkDNA.

Lås grinden eller använd pingla, även när du är hemma i trädgården. Det går förvånansvärt fort att smita in och sno mobilen eller väskan, när du springer in och hämtar kaffet.

FOTO: Colourbox, IStockphoto