Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Annemarie Mastenbroek

Lämna oklippt för fjärilarna

Låt delar av trädgården eller gräsmattan där det finns vilda blommor, örter och nässlor vara orörda för fjärilarnas skull. Det vilda ger även en bevislig avstressande effekt för oss människor.

Många fjärilsarter är helt beroende av vissa växter för sin och larvernas överlevnad. Viktiga fjärilsväxter är till exempel gökärt, björnbär, käringtand, kråkvicker, gröe, kvickrot, tussilago, ängssyra, klöver, odon och violer.

Vänta med att klippa till i slutet av juli/augusti så att växterna hinner fröa av sig. Lämna kantzoner mot vägar och hagar att växa fritt. Eller varför inte ha en ängsplätt istället för gräsmatta?

För fjärilar är det värdefullt med vindskydd från norr, gärna genom täta buskage av hassel, hagtorn, slån, olvon, rosor, vinbär eller krusbär så välj om möjligt ett sådant skyddat läge och plantera blommande växter framför. Populära fjärilsväxter är till exempel isop, lavendel, nepeta, vädd, rosenflockel och syrenbuddleja.

Se även till att beskära blommande buskar vid rätt tillfälle, så att säsongens blomning inte uteblir. Vårblommande buskar beskärs på hösten, och sensommarblommande på våren.