Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjälp småfåglarna i vinter

Varför inte låta en del av naturens vardagsdramatik utspela sig i din trädgård? Bjud skogens alla småfåglar på mat. Bo Olsén i Stockholm har matat småfåglar i sin villaträdgård i mer än trettio år. Här är hans bästa tips.

Det är en stor glädje för både stora och små att mata småfåglar så här års. Förutom att du hjälper dem genom en tuff årstid så får du också möjlighet att titta lite närmare på dem. Många fåglar är som mest aktiva på morgonen och det är en fröjd att se dem ömsom trängas kring maten, ömsom sitta på en gren i närheten och vänta på sin tur. Om de klarar av att vänta på sin tur vill säga, de större fåglarna försöker tränga sig fram och de mindre vägrar släppa fram dem. Det kan gå riktigt vilt till.

Du kan börja mata fåglarna när första snön har fallit eller efter ett par frostnätter. Eller gör som Bo Olsén, fågelentusiast från Huddinge söder om Stockholm, han matar småfåglarna året runt.

Bo Olsén har varit intresserad av fåglar så länge han kan minnas och har mer än trettio års erfarenhet av att mata småfåglar i sin villaträdgård.

Hmm, vart ska jag flyga med den här nöten?

I dag har han inte mindre än sexton olika fröautomater, tolv av dem är synliga inifrån huset. Trots att han bor i tätort är samtliga matningsplatser välbesökta, vilket kanske beror på att tomten gränsar mot en allmänning med skog och berg. De vanligaste gästerna är blåmes, talgoxe, koltrast och björktrast, men ibland hittar även lite mer ovanliga fåglar fram till fröaoutomaterna. Då kan han få sällskap av bland annat stenknäck och steglits.

Vid några få tillfällen har det landat en flock med grönsiskor i trädgården, men de är lite mer sällsynta och stannar aldrig länge.

– De är så nervösa av sig, säger Bo. De landar i flock på gräsmattan och som på en given signal lyfter de och flyger upp i ett träd, sedan ner på marken igen. Så håller de på tills de till slut ger upp och flyger vidare.

Bo Olsén föredrar att hellre använda fröaoutomater än fågelbord för att fåglarna inte ska trampa omkring och lämna avföring i maten. Men detta matningssätt passar inte alla fåglar. En del har svårt att hänga sig fast och äta samtidigt, de vill hellre gå på marken och picka i sig frön.

Ett bra tips är att placera ut maten på ett säkert ställe, gärna i närheten av ett buskage eller ett träd så att fåglarna snabbt kan hitta skydd mot rovfåglar eller katter om det skulle behövas.

Så vad vill de olika fåglarna ha att äta? Bo bjuder helst på jordnötter och solrosfrön. Talgbollar är bra mat för småfåglarna och trastarna gillar att picka i sig halverade äpplen. Det det går också bra att såga itu eller göra en öppning i en kokosnöt och hänga upp.

En hungrig blåmes kommer flygande

Att mata fåglar är förenat med en hel del myter som Bo gärna hjälper till att avliva. Till exempel behöver man inte alls vara orolig att lura flyttfåglar till att stanna om man börjar mata för tidigt. De är programmerade att flytta när de samlat nog med kraft.

En annan myt är att om man en gång har börjat mata så måste man fortsätta hela vintern. Detta avfärdar Bo Olsén,

– Fåglarna är inte så dumma som vi tror, säger han. Inte lägger de sig ner och dör bara för att maten tagit slut, de flyger vidare. Sedan kan de dö av andra orsaker under vintern, köld tillexempel, men inte av att du slutat fylla på.

 Till sist, brukar du sätta upp julkärvar?

–  Nej, expertisen säger att det inte är bra för småfåglarna att äta havre för de kan inte få bort skalet. Jag har ställt ut kärvar vid något tillfälle och möjligtvis har den lyckats locka fram någon gulsparv. Men jag säger så här: som prydnad i trädgården – Ja! Som fågelmat – Nej!

Boktips: För dig som vill veta mer om hur man matar småfåglar tipsar Bo Olsén om boken Mata fåglar av Niklas Aronsson, (2006) Utgiven av Sveriges ornitologiska förening.

TEXT: Malin Erlingson