Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Landshare och matparker i Sverige

Att odla mat tillsammans har blivit en växande trend i flera länder. Begreppet landshare har spridit sig från England genom populära TV-program och tack vare Internet. Smarta sajter har system för att förmedla odlingsytor, nätverk och kunskap. I Sverige har matpark blivit ett spännande fenomen.

Att dela och nätverka kring odling av mat har flera fördelar. Tillsammans kan man hjälpas åt med det praktiska och utbyta erfarenheter. För en nybörjare kan osäkerheten vara ett stort hinder att komma över. I ett nätverk kan man få just den uppmuntran och kunskapen som saknats för att komma igång.

Inte alla har möjlighet till odlingsyta, speciellt inte i städerna. När det sen finns det omvända problemet med de som har en trädgård, men inte hinner med eller kan ta hand om den, då lånar man ut odlingsytan till den som vill. Detta är konceptet bakom landshare.

En matpark fungerar annorlunda. Det kan vara en kommun som avsatt ytor för odlingsnätverkande, men även föreningar. Många gånger drivs de som projekt eller odlingskooperativ, och grundförutsättningar är ordnade innan privatpersoner kan komma dit. Till exempel att det finns bevattningsmöjligheter, verktygsbod, inhägnad eller annat. Ibland är kursverksamhet kopplat till matparken. Men grundidén är att du som individ kan komma dit och medverka även på planeringsstadiet och i valet av växter.

Ett tredje sätt att dela handlar om själva skörden. Fallfrukt kan bli ett problem för flera villaägare. Vi som inga fruktträd har, undrar så klart hur en lyx som egna äpplen kan vara ett problem. Att koppla ihop dessa två är det supersmarta. Det som började med lappar i mataffären, ”vill du ha äpplen?”, har nu blivit fruktförmedlingar på FaceBook. Själv väntar jag på en app till mobilen, helst innan hösten.

Nedan finns några användbara länkar om du vill läsa mer eller delta i matparker, dela odlingsyta och fruktförmedling.

Matparken

Tillväxt.org

Folkodlarna

Tolgodlarna

Stadsjord

Landshare Sweden

Fruktförmedlingen (Lokala fruktförmedlingar finns. Gör ett sök på FaceBook med ordet fruktförmedling för att finna dessa.)

Mykorrhiza

Sprickor i asfalten

100 hus på taket

Landshare.net (Den engelska sajten, som spridit sig till andra länder.)