Orangeriet blev klart för två år sedan. I den stora rabatten framför trappan samsas rosor och perenner med ett klot av buxbom.
I orangeriet kan Karin ha sina älskade pelargoner. På vintern övervintrar hon citron, lime, mimosa, kamelia, olivträd och myrten här inne.
Från balkongen ovanpå orangeriet har man utsikt över större delen av trädgården.
1 AV 3
Orangeriet blev klart för två år sedan. I den stora rabatten framför trappan samsas rosor och perenner med ett klot av buxbom.
Foto: Josefin Widell Hultgren
2 AV 3
I orangeriet kan Karin ha sina älskade pelargoner. På vintern övervintrar hon citron, lime, mimosa, kamelia, olivträd och myrten här inne.
Foto: Josefin Widell Hultgren
3 AV 3
Från balkongen ovanpå orangeriet har man utsikt över större delen av trädgården.
Foto: Josefin Widell Hultgren

Karins romantiska rosenträdgård – som tagen ur en saga

Karin älskar sina rosor. Hemma hos henne samsas ljuvligt doftande gammaldags sorter med återblommande Austinrosor. Allt vackert färgkombinerat av en säker hand.

Åsa Langefors

Det är svårt att tänka sig en mer passande inramning till en samling rosor än denna romantiska trädgård med blinkningar åt den engelska arts and crafts-rörelsen. Huset är från just den tiden, förra sekelskiftet, och Karin Sjölin har, med maken Rune, varit mån om att hålla trädgården i samma stil. Rosorna har gott sällskap av mängder av egenhändigt sådda sommarblommor och försommarperenner - allt i en mild färgskala av rosa, blått och lila, med inslag av ljusgult och aprikos.

Karin, som är utbildad landskapsarkitekt, arbetar i dag på Lunds kommun med så kallad grön gestaltning av staden, och den arbetsuppgift hon gillar bäst är just att komponera stadens stora krukor och urnor till vår, sommar, höst och vinter.

Hon är en sann växtälskare och rosromantiker, men framför allt har hon en fantastisk känsla för färgkombinationer och rabattkompositioner. Hon är estetiker ut i fingerspetsarna.

Jag vill ha både senblommande Austinrosor och engångsblommande, gammaldags sorter. De gammaldags är så härligt romantiska. Och så doftar de helt ljuvligt. Det är som att gå i en saga!
Karins största passion är rosor, men sedan kommer sommarblommorna. Foto: Josefin Widell Hultgren
Austinrosen 'Crocus Rose', en modern buskros, blommar först i en varm ton av ljusgult, men bleknar efterhand till nästan vitt. Foto: Josefin Widell Hultgren
Jungfrurosen 'Maiden's Blush' är en klassisk gammaldags ros. Foto: Josefin Widell Hultgren

TRÄDGÅRDSFAKTA

Här bor: Karin och Rune Sjölin med tvillingarna Dag och Moa, 17 år. Karin är landskapsarkitekt på Lunds kommun, Rune är civilingenjör. 

Var: Dalby, utanför Lund. 

Trädgårdens ålder: 13 år, men huset och tomten är omkring 100 år. Läge: Huset ligger i ovandelen av en backe inne i samhället, så tomten har nivåskillnader på ungefär en meter. Huvuddelen av trädgården ligger i väster. 

Yta: 710 kvm. 

Jordmån: Lerig moränjord, som Karin har förbättrat med kompostjord från återvinningscentralen samt kogödsel.

Zon: 1. 

Lyckas bäst med: Vårlökskombinationerna som avlöser varandra i olika färgskalor. 

Då trivs Karin bäst: ”När jag sitter på bänken under persikoträdet med min kaffekopp, med utsikt över köksträdgården på södersidan.” 

Följ Karin på Instagram: @karinpamellanbacken

När paret flyttade till villan på Mellanbacken i Dalby, utanför Lund, 2002 var Karin gravid med tvillingarna Moa och Dag, i dag 17 år. Och även om både trädgårds- och rosintresset var stort och pockande fick hon helt enkelt bida sin tid. Tvillingar kräver sin tid och sin ork - men efter några år blev det ändå trädgårdens tur att få uppmärksamhet, i form av en rejäl makeover. 

Karin gjorde en genomtänkt ritning med gångar och rabatter, och planerade en terrassering av tomten, som då sluttade cirka en meter. Hon tyckte att höjdskillnaden skulle göra sig bättre med två skilda ”plan”. Den långa, breda infarten, som ledde fram till ett garage längst in på tomten, förkortades. Delen närmast grinden mot gatan blev biluppställning, medan den inre delen förvandlades till en stor rosrabatt. Karin och Rune hyrde en schaktmaskin ett par dagar och fixade sedan finliret själva.

Lunchrasterna tillbringade jag i trädgården med hennes rosförteckning. Där gick jag runt och lärde mig alla rosnamnen

Baksidan anlade de i två etage, med en rabatt vid huset (den förändrades dock några år senare, när orangeriet byggdes till). Längst ner på tomten finns två uthus, och intill det ena har familjen sin uteplats, vackert inramad av en pergola. Även här finns ett par rabatter med rosor, perenner och sommarblommor. 

Längs husets sydsida finns ytterligare en yta, där Karin och Rune har byggt rejäla odlingsbäddar för grönsaker, sommarblommor och - inte minst - favoritgrödan sparris.

- Fast mest sommarblommor, säger Karin. Lite kål och sallat sår jag förstås, men det är blommorna jag tycker är roligast.

Persikoträdet som växer intill husets sydsida, i köksträdgården, ger ofta stor skörd. Karin brukar göra en god marmelad av frukten. Foto: Josefin Widell Hultgren
Den söta klätterrosen 'Blush Rambler', en multifloraros, blommar lite senare än de flesta andra. Foto: Josefin Widell Hultgren
En av Karins favoritrosor är filipes-rosen 'Brenda Colvin', en kraftig klätterros med ljusrosa blommor som bleknar till vitt. Foto: Josefin Widell Hultgren
Den färgskiftande Austinrosen 'Alchymist', en modern buskros som klättrar på uthuset, har fått ange färgskalan i gult och persikorosa i rabatterna runtomkring. Foto: Josefin Widell Hultgren

Karins trädgårdsintresse är en kombination av estetisk känsla, formintresse - som hon ärvt av sin mamma som var arkitekt - och en kärlek till växter och natur. Som nyutbildad landskapsarkitekt arbetade hon på ett litet företag, vars ägare hade över hundra rosor.

- Lunchrasterna tillbringade jag i trädgården med hennes rosförteckning. Där gick jag runt och lärde mig alla rosnamnen, berättar Karin.

Rosorna var så kallade gammaldags rosor - som inte var så vanliga i slutet på 1990-talet, och ingenting som Karin hade varit i kontakt med tidigare.

- Min morfar var väldigt trädgårdsintresserad och odlade mycket på vårt gemensamma sommarställe, när jag var barn. Där hade han så kallade Peace-rosor - det var min erfarenhet av rosor innan jag kom till min chefs trädgård. Men hos henne blev jag helt såld på gammaldags sorter!

Peace-ros - Fredsrosen

Peace-rosen är en rabattros ur Tehybrid-gruppen. Den togs fram i Frankrike i slutet av 1930-talet, då under namnet 'Madame A. Meilland'. Vid andra världskrigets utbrott skickades plantor till flera länder, däribland USA, för att säkra rosens framtid. Samma dag som Berlin föll, 29 april 1945, introducerades den i USA under namnet 'Peace'.

Austinrosor ton i ton. Foto: Josefin Widell Hultgren
Mot väggen till ett av uthusen har Karin ställt ett planteringsbord. Det har samma gröna färg som andra snickerier och smälter perfekt in i miljön. Foto: Josefin Widell Hultgren
Karin älskar sommarblommor och sår gärna blomstertobak, som bidrar med en härlig doft. I förgrunden dahlia. Foto: Josefin Widell Hultgren
I köksträdgårdens odlingsbäddar växer främst dahlior, sparris, kryddväxter och olika sommarblommor. Foto: Josefin Widell Hultgren

Färgscheman är viktiga för Karin, både i jobbet och i den egna trädgården. Hennes tanke var från början att större delen av tomten skulle gå i rosa, vitt och lila, vilket hon också höll fast vid under de första åren. Men så upptäckte hon Austinrosor.

Den engelske rosförädlaren David Austin kombinerade de gammaldags sorternas vackra blomform och ljuvliga doft med de moderna rabattrosornas större blommor och remonterande (återblommande) förmåga. Målet var doftande, återblommande, storblommiga, fyllda, fluffiga rosor - helst också friska. Under 1990-talet började en del av Austin-sorterna säljas i svenska plantskolor.

- Det var nog den blekgula 'The Pilgrim' och den varmt gulorange 'Graham Thomas' som jag träffade på först. Och jag älskar ju gult! Det är dock en svår trädgårdsfärg - den är svår att kombinera med andra, säger Karin. Men jag tycker mycket om persikogult och ljusgult, och det finns många fina Austinrosor i den färgskalan.

Den söta, kritvita floribundarosen 'Schneewittchen' ('Iceberg') är inte en gammaldags ros, men passar fint in i stilen. Foto: Josefin Widell Hultgren
Läckert polkagrisrandiga gallicarosen 'Belle des Jardins' klarar sig upp till zon 5. Foto: Josefin Widell Hultgren
Den ljusgula Austinrosen 'The Pilgrim', en modern buskros, fick Karin att bredda sig från gammaldags rosor i rosa toner. Foto: Josefin Widell Hultgren
'Chevy Chase' är en söt, småblommig, soulieana-roshybrid som skapar en effektfull kontrast mot himalayabjörkens vita stam. Foto: Josefin Widell Hultgren

Den stora rosrabatten mot grannen har fått behålla ursprungsfärgerna, medan rabatterna längst ner vid uthusen får sin prägel av de gyllene Austinrosorna. De mer aprikosfärgade sorterna står tillsammans med ljuslila perenner och sommarblommor intill huset.

Rött hör inte till Karins favoritfärger, men i rabatten mot gatan växte den knallröda, klättrande kordesiirosen 'Flammentanz', och den valde hon ändå att spara. Dessutom lät hon den röda färgen lysa upp denna, lite skuggigare, del av trädgården genom att addera en röd, småblommig soulieanaros-hybrid 'Chevy Chase' - en läcker kontrast till de vita björkstammarna som den klättrar i. Rosorna klipper Karin på våren. 

- Här i Skåne måste man börja i april. Väntar man tills björken fått musöron har rosorna alldeles för stora skott. Samtidigt som jag klipper dem, lägger jag på ett lager kogödsel.

VAD ÄR GAMMALDAGS ROSOR?

Det är lätt att tro att ”gammaldags rosor” beskriver alla rosor med fyllda blommor, fantastisk doft och ett romantiskt namn. Men ska man vara korrekt gäller definitionen sorter som introducerades före 1867. Dock kan även nyare sorter som tillhör de rosgrupper som fanns före 1867 få titulera sig gammaldags. Grovt förenklat kan man säga att gammaldags sorter har just fyllda, något mindre, blommor, ett buskigt växtsätt och mycket doft - och de blommar vanligtvis bara en gång per säsong. Moderna sorter har större blommor, svagare doft, ett annat växtsätt och är vanligtvis remonterande (återblommande). Men ska man vara helt korrekt är det, som sagt, gränsen 1867 som gäller.

Krukor med agave och citrus leder upp till orangeriet. En pipranka klänger på fasaden. Foto: Josefin Widell Hultgren
Utanför orangeriet kan man slå sig ner och fika. Foto: Josefin Widell Hultgren
Den gröna bänken mot huset mellan persikan och fikonet smälter fint in i grönskan. Foto: Josefin Widell Hultgren

Rosintresset fick en ytterligare skjuts när Karin gick en sticklingskurs på rosplantskolan Roskraft på Österlen. Hon tyckte att det var så roligt att hon gick en gång till, två år senare. Då fick hon även med sig den då 13-årige sonen Dag - och även han fastnade för förökning.

- Han bryr sig inte så mycket om sorter och sånt, men han gillar hantverket, förklarar Karin.

Det händer att Karin tar sticklingar av sina egna rosor, men hon har inte plats för flera plantor av samma sort. Däremot drar hon nytta av sina kunskaper när hon ser en vacker ros i vänners trädgårdar. Då ber hon om att få klippa en bit och ta med hem för förökning.

- Sedan har jag också tagit en del sticklingar och förökat dem till plantor till sommarstugan. Där har jag 17 sorter, i princip bara gammaldags.

Alldeles väldigt roslik är ranunkeln som Karin satte som knöl på våren. Foto: Josefin Widell Hultgren
Att den moderna buskrosen 'Kronprinsessan Margareta' är en Austinros märks på den varmt gul-aprikosa färgen och de stora, fyllda blommorna. Foto: Josefin Widell Hultgren

Så vad är det som är så speciellt med gammaldags rosor?

- De har så underbar, överdådig blomning, förklarar Karin med något drömskt i blicken. Blommorna är visserligen små, men många. Men jag vill ha både senblommande Austinrosor och engångsblommande, gammaldags sorter. De gammaldags är så härligt romantiska. Och så doftar de helt ljuvligt. Det är som att gå i en saga! 

LÄS MER: Så skapar Jeanette en romantisk trädgård med rosor och rum

LÄS MER: Nybörjarguide för att välja rätt rosor till rätt plats

LÄS MER: Kajsas magiska lund – så knyter hon ihop skog och trädgård