Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Inspiration till 29 färgsprakande höstblommor i kruka!

Börjar det bli lite "same-same" med höstblommorna? Här har vi samlat 29 inspirerande favoriter bland höstkrukor och balkonglådor. Låt hösten vara en tillgång för färgstarka materialval och gå lös med kreativiteten.

Mixa de vanliga höstblommor med frukt, pumpor och nya trendväxter

De vanligaste höstblommorna är ljung, prydnadskål, bollkryss, cyklamen och murgröna. Man kan piffa upp sin vanliga höstkruka genom att göra nya färgkombinationer och sätta till oväntande inslag med frukt och pumpor, eller varför inte andra bladväxter. Penséer är väldigt frosttåliga, så använd dem som färgklickar.

Du behöver inte heller byta ut alla basväxter i dina sommarkrukor. Släng bara ut det vissna, fyll på med ny jord och sätt dit några färggranna palettblad eller den supertrendiga svarta palmkålen.

1. Höstblommor i vacker betongurna

Höstblommor i vacker betongurnaHöstblommor i vacker betongurnaHöstblommor i vacker betongurna
Höstblommor i vacker betongurna

Vackert höstarrangemang i betongurna. Här har man mixat höstblommor som mörkbladig prydnadskål, vita bollkryss, toppat med en grön flikbladig prydnadskål. En färgklick livar upp i form av en orange pumpa. Gräset som sticker fram är veketåg, Juncus effusus 'Spiralis', men du kan nå samma effekt med andra gräs eller pinnar.

2. Höstkruka i gulorange och blågrönt

Höstkruka i gulorange och blågröntHöstkruka i gulorange och blågröntHöstkruka i gulorange och blågrönt
Höstkruka i gulorange och blågrönt

Höstkruka där man blandat varma färger i gulorange med kalla grönblå bladväxter. Murgröna, prydnadskål, och buxbom i mitten. Det storbladiga gulorngea är kroton, Codiaeum variegatum, med matchande och snart blommande bollkryss.

3. Piffa upp balkonglådan med höstväxter

Piffa upp balkonglådan med höstväxterPiffa upp balkonglådan med höstväxterPiffa upp balkonglådan med höstväxter
Piffa upp balkonglådan med höstväxter

Byt ut de överblommade sommarblommorna i balkonglådan, men låt de tåliga basplantorna vara som vitbrokig murgröna och limefärgat penningblad. Ersätt sommarblommorna begonia och tobak med ljusrosa cyklamen. De mörkröda bladen är palettblad, Ipomoea batatas 'Black Heart', toppat med en nästan svart kantdracaena.

Köp växter till höstkrukorna i webbutiken!

4. Pampig höstkruka med pumpa

Pampig höstkrukaPampig höstkrukaPampig höstkruka
Pampig höstkruka

Prydnadskålen bildar stommen i höstkrukan. Komplettera med murgröna och penningblad som hänger ner över juteväven, som man draperat i underkanten av urnan. Resten är dekor bestående av pumpor, pinnar och fröställning av lotus.

5. Pumpor i fokus i höstkrukorna

Pumpor i fokus i höstkrukornaPumpor i fokus i höstkrukornaPumpor i fokus i höstkrukorna
Pumpor i fokus i höstkrukorna

En stor pumpa vilar på en bädd av finflikiga höstväxter. Basplantering med flikbladig prydnadskål och silverek. I botten den spetslika snötöreln Euphorbia 'Diamond Frost'. Dekorera med ytterligare med pinnar och fröställning av lotusblomma.

6. Höstblommor i murriga koppartoner

Höstblommor i murriga tonerHöstblommor i murriga tonerHöstblommor i murriga toner
Höstblommor i murriga toner

Läcker höstkruka med trendiga kopparfärger – fiberlilja Phormium 'Yellow Wave', Abelia 'Kaleidoscope,' det svarta ormskägget Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens', samt alunrot Heuchera 'Obsidian' och 'Southern Comfort'.

7. Palettblad kan göra hela höstkrukan

Palettblad kan göra hela höstkrukanPalettblad kan göra hela höstkrukanPalettblad kan göra hela höstkrukan
Palettblad kan göra hela höstkrukan

En palett av palettblad! Det finns så stor variation och färgrikedom hos släktet palettblad Plectranthus scutellarioides. Denna tacksamma krukväxt växer till sig snabbt och fyller ut bra i höstkrukorna. Mixa efter eget behag. På bilden syns sorter som 'Wizard Velvet Red', 'Chocolate Mighty Mosaic', 'Wizard Golden', 'Bronze Age' m.fl.

8. Mixa bladverk i höstkrukorna

Mixa bladverk i höstkrukornaMixa bladverk i höstkrukornaMixa bladverk i höstkrukorna
Mixa bladverk i höstkrukorna

Man ska inte underskatta växter med vackert bladverk. Här syns inte en blomma, utan läckra bladväxter kontrasterar varandra i höstkrukan. Ett palettblad och det randiga zebragräset Miscanthus sinensis 'Zebrinus', samt några grenar av en vitbrokig tall har stuckits ner i krukan.

9. Höstblommor med rosa och silver skimmer

Höstblommor med rosa och silver skimmerHöstblommor med rosa och silver skimmerHöstblommor med rosa och silver skimmer
Höstblommor med rosa och silver skimmer

Näpet med en rodnande alunrot Heuchera 'Georgia Peach', och rosarandiga fiberliljan Phormium 'Pink Panther', tillsammans med de silvriga curryeternell Helichrysum italicum och japansk starr Carex morrowii 'Ice Dance'. 

10. Otroliga höstfärger i balkonglådan

Otroliga höstfärger i balkonglådanOtroliga höstfärger i balkonglådanOtroliga höstfärger i balkonglådan
Otroliga höstfärger i balkonglådan

En balkonglåda med ett fyrverkeri av höstblommor. Hängande ses vitbrokig murgröna. Flera olika palettblad i gult, orange, mörkrött och orange. En mörkbladig kantdracaena. De gula axlika blommorna heter Pachystachys lutea.

11. Romantiskt rosa för höstblommor

Romantiskt rosa för höstblommorRomantiskt rosa för höstblommorRomantiskt rosa för höstblommor
Romantiskt rosa för höstblommor

Ett mer samlat höstarrangemang för balkonglådor för den som inte vill ha spretiga vilda växter tillsammans. Går även att applicera på krukor. Bollkryss och prydnadskål i rosa och lila nyanser planteras ihop. Vitgrå och ljusgula pumpor sticks ner som dekoration med hjälp av najtråd (går att köpa i blomsterbutiker hos florister).

12. Brinnande höstblommor för krukor och balkonglådor

Brinnande höstblommor för krukor och balkonglådorBrinnande höstblommor för krukor och balkonglådorBrinnande höstblommor för krukor och balkonglådor
Brinnande höstblommor för krukor och balkonglådor

Var generös med bollkryss i gult och orange. Rödbladigt lampborstgräs Pennisetum setaceum 'Fireworks' skjuter upp ur höstkrukan på höjden, medan oshimastarr Carex oshimensis 'Evergold' hänger över kanten. Dekorera med vitgula pumpor.

13. Glödhett i höstens balkonglåda

Glödhett i höstens balkonglådaGlödhett i höstens balkonglådaGlödhett i höstens balkonglåda
Glödhett i höstens balkonglåda

Ljusgula bollkryss och prydnadskål. Dekorera med lav, pumpa och höstlöv. Det gör inget om löven är fejk i plast, speciellt inte om man ser lådan på håll. Här är det effekten man är ute efter.

14. Mer än prydnadskål

Mer än prydnadskål i höstkrukanMer än prydnadskål i höstkrukanMer än prydnadskål i höstkrukan
Mer än prydnadskål i höstkrukan

I denna snickrade höstkruka har de planterat prydnadskål i basen och grönkål i mitten. Grönkål har blivit riktigt trendigt som höstblomma och fyller ut vackert i prydnadsrabatten eller i en bukett. Dekorera med pinnar och gräs i orange toner. Gör inget om det är torkat eller fejk.

Läs även:Förnya balkonglådorna med sensommarblommande växter

15. Höstkruka som verkar uppiggande

Höstkruka som verkar uppiggandeHöstkruka som verkar uppiggandeHöstkruka som verkar uppiggande
Höstkruka som verkar uppiggande

Vitaminkick som heter duga! Ett enkelt arrangemang som lyfter vilken höstkruka som helst – du behöver ett gulblommande bollkryss, en rödbladig alunrot t ex Heuchera 'Obsidian' och ett gyllene hakonegräs Hakonechloa macra 'All Gold'. Alunroten och gräset är perenna och kan sättas ut i rabatten.

16. Urna med höstblommor i glada färger

Urna med höstblommor i glada färgerUrna med höstblommor i glada färgerUrna med höstblommor i glada färger
Urna med höstblommor i glada färger

Blir man inte lycklig av att se en sån här höstkruka så säg?! Prydnadskål samsas med gula bollkryss ochnågra prydnadspaprikor Capsicum annuum 'Medusa'. Gräs ger höjd och du kan dekorera ytterligare genom att sticka in löv, fejk går bra.

17. Svart palmkål är primadonnan i höstkrukan

Svart palmkål är primadonnan i höstkrukanSvart palmkål är primadonnan i höstkrukanSvart palmkål är primadonnan i höstkrukan
Svart palmkål är primadonnan i höstkrukan

Som svarta fontäner lyfter palmkålen vilken höstplantering som helst. Här tillsammans med höstblomman rabatteternell 'Silver Mist' runt fötterna.

18. Syndigt röd höstkruka

Syndigt röd höstkrukaSyndigt röd höstkrukaSyndigt röd höstkruka
Syndigt röd höstkruka

Att mixa mörkbladigt med lime brukar funka, de lyfter varandra, och här har man även kontrasterat de runda mjuka formerna med spikraka blad som skjuter upp ur höstkrukan – mörkbladig kantdracaena, rött bollkryss och Ipomoea batatas 'Emerald Lace'. Skippa begonian, som är en sommarblomma och kör med en röd cyklamen istället.

19. Höstblommor med dag- och natteffekt

Höstblommor med dag- och natteffektHöstblommor med dag- och natteffektHöstblommor med dag- och natteffekt
Höstblommor med dag- och natteffekt

Som en daggvåt höstmorgon med silverek och silvernjurvinda. I mitten även liten kärleksört Hylotelephium cauticola. På sidorna väller natten över i form av en Ipomoea batatas 'Sweetheart Jet Black'.

Läs även: Fixa finaste höstkrukan!

20. Klassisk prydnadskål med gräs

Klassisk prydnadskål med gräsKlassisk prydnadskål med gräsKlassisk prydnadskål med gräs
Klassisk prydnadskål med gräs

De vanligaste höstkrukorna består oftast av prydnadskål tillsammans med ljung eller bollkryss. Nuförtiden livar man upp dem med gräs som exempelvis lampborstgräs. Här har man även strösslat med violetta penséer. Personligen hade jag öst på med ännu fler penséer.

21. Höstblommor med både kalla och varma färger

Höstblommor med både kalla och varma färgerHöstblommor med både kalla och varma färgerHöstblommor med både kalla och varma färger
Höstblommor med både kalla och varma färger

De kalla färgerna är olika prydnadskål, även finflikiga, samt ett purpurfärgat bollkryss. De varma färgerna består av gulbladigt penningblad, men även av orangea dekorpinnar med olika frukter och löv.

22. Rödsprakande höstblommor

Rödsprakande höstblommorRödsprakande höstblommorRödsprakande höstblommor
Rödsprakande höstblommor

Rödsprakande höstkruka – Alunrot Heucera 'Georgia Peach' och 'Blackberry Crisp', klockvippa Heucherella 'Alabama Sunrise', bronsstarr Carex comans, och i toppen den rödaste höstblomman av dem alla Nandina domestica.

23. Höstkruka med harmonierande koppartoner

Höstkruka med harmonierande koppartonerHöstkruka med harmonierande koppartonerHöstkruka med harmonierande koppartoner
Höstkruka med harmonierande koppartoner

De röda höstfärgerna som man tänker sig dem – kopparfärgat bollkryss, gula penséer, silverek och Ipomoea batatas 'Margarita'. Dekorera med löv och grenar med bär. I bakgrunden syns torkade fröställningar av ängssyra. Äntligen får man användning av ogräset.

24. Höstväxter i gulgrönt och brons

Höstväxter i gulgrönt och bronsHöstväxter i gulgrönt och bronsHöstväxter i gulgrönt och brons
Höstväxter i gulgrönt och brons

Höstblommorna har olika höjd, så färgerna kommer i olika nivåer. Det höga gräset är Stipa arundinacea, i mitten är palettbladet 'Rustic Orange', strax under Euphorbia polychroma. Underst hänger det gulbladiga penningbladet över kanten på krukan.

25. Elegant höstkruka med svarta växter

Elegant höstkruka med svarta växterElegant höstkruka med svarta växterElegant höstkruka med svarta växter
Elegant höstkruka med svarta växter

Nästan svarta blad har Ipomoea batatas 'Ace of Spades'Ovanför syns ett grönkantat palettblad och en silverek. Över huvudet på de andra höstblommorna sträcker sig ett fjäderborstgräs Pennisetum setaceum 'Rubrum'.

26. Välbalanserad höstkruka

Välbalanserad höstkruka med orange höstblommorVälbalanserad höstkruka med orange höstblommorVälbalanserad höstkruka med orange höstblommor
Välbalanserad höstkruka med orange höstblommor

Även här har man planterat prydnadskål och bollkryss. Se så fint de orangea bollkryssen lyfts fram av riktigt mörkbladiga prydnadskål. Murgröna och olivstarr Carex dipsacea fyller ut planteringen och mjukar upp. Lägg märke till de små djupvioletta penséerna i botten, som ger extra sting åt höstkrukan. Dekorera gärna ytterligare genom att sticka ner grenar som har orange bär, t ex gult eldtorn.

27. Mer svarta och violetta höstblommor

Mer svarta och violetta höstblommorMer svarta och violetta höstblommorMer svarta och violetta höstblommor
Mer svarta och violetta höstblommor

Satsa på riktigt höga höstkrukor för att få upp blommorna i ögonhöjd. De mörkbladiga växter är fjäderborstgräs Pennisetum setaceum 'Rubrum' och Ipomoea batatas. I mitten ihop med penséerna syns violetta bollkryss och prydnadskål . Hängande är hjärtan på tråd.

28. Pumpor och kål – en vinnande kombo

Pumpor och kål – en vinnande komboPumpor och kål – en vinnande komboPumpor och kål – en vinnande kombo
Pumpor och kål – en vinnande kombo

Så här stora pumpor får man ändå inte plats med i kylskåpet, de kan lika gärna stå svalt ute och komplettera höstkrukorna. Det populära fjäderborstgräset 'Rubrum' ackompanjerar orange och vita bollkryss. Prydnadskål och silverek binder ihop hela planteringen.

29. Lime och choklad – yummie höstkruka!

Lime och choklad – yummie höstkruka!Lime och choklad – yummie höstkruka!Lime och choklad – yummie höstkruka!
Lime och choklad – yummie höstkruka!

Oavsett om man en vacker urna eller modern kruka, så kan man låta penningblad hänga ner och drapera kanterna. I mitten har man planterat prydnadskål, ett vitt och ett gult bollkryss. Mixa in något mörkbladigt, som palettblad eller alunrot, och toppa med pärlhirs Cenchrus americanus 'Jade Princess'.

Bildkälla