Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 kul dekorationer till trädgården inför Halloween och Allhelgona

Oavsett om man väljer att fira Halloween eller Allhelgona, så är lite spöklika dekorationer ett sätt att piffa upp trädgården på senhösten. Här är inspiration till några roliga dekorationer man kan göra själv.

1. Jack-o'-lantern går igen som fågelskrämma

Fågelskrämma gjord av pumpa, en klassisk Halloweendekoration i trädgården.

Ett grinande pumpa-ansikte brukar kallas för Jack-o’-lantern när den har en belysning i sig. Bygg en ställning för fågelskrämman och sätt pumpan som huvud. Drapera en gammal trasig rock över eller ett svart lakan. Lite hö eller torra kvistar fyller ut kroppen. Grenar som händer och belysning underifrån ger extra effekt på kvällen. Läs: Så gör man roliga och ruggiga halloweenpumpor!

2. Häxor som landat i buskarna

Häxben som sticker upp ur krukor och buskar är enkelt att fixa.

En rolig Halloween-dekoration där man kan göra ben av olika saker. De som inte har en skyltdocka liggandes kan göra ben av papier mache eller bara rulla ihop papp eller hönsnät till rör och trä på randiga strumpor. Sätt på riktiga skor eller sy ett par stoppade så som de lila i mitten.

Köp lyktor och dekorationer från webbutiken!

3. Visst spökar det på Halloween och Allhelgona!

Spöken som går igen i trädgården gjorda av tunn väv.

Forma huvud och axlar av hönsnät. Eventuellt kan man lägga till armar. Drapera tunn väv (finns att köpa jättebilligt som metervara i tygaffärer eller IKEA). Hänger du upp dem i träd kan du använda fiskelina som knappt syns. Spökena blir riktigt kusliga av belysning inifrån (t ex ljusslinga) eller en spotlight riktad mot dem.

4. Buskmonster – enklaste pysslet till Halloween

Buskmonster till Halloween gör man enkelt av återvunna plastlock.

Hur söta är dessa buskmonster?! Klipp till ögon av lock och botten till vita plastbyttor. Klipp till irisar av svarta sopsäckar och limma på den vita botten. Tejpa fast lite ståltråd på baksidan, så att du kan fästa ögonen i buskens grenar. Då blåser de inte iväg.

5. Miniträdgård med monster och döskallar i glaskupor

Ruskiga små växtinstallationer i glaskupor till Allhelgona och Halloween.

Miniträdgårdar i glaskupor anläggs med små gröna rumsväxter, mossa, pinnar och spansk mossa (den grå). Dekorationer som döskallar köper man i hobbybutiker. Nu gäller det att vara fantasifull och våga experimentera. Ställ kuporna i fönstret, så att de syns från entrén. Tycker nästan att de är snygga även när det inte är Halloween. Döskallar är en väldigt trendig inredningsdetalj nu.

6. "Winter is comming" – skrämmande dörrdekoration

Dörrdekoration av kvistar limmade på plastmask.

Vintern kommer bokstavligt talat och trädgården är full av pinnar och löv. Vad passar väl bättre än att fira trädgårdens förfall med en dörrdekoration? Den här Halloween-dekorationen kräver att man är fingerfärdig och konstnärlig. Köp en billig skelettmask i plast och använd som stomme. Limma sedan på pinnar och löv med limpistol. Det går bra att pilla in mossa lite här och där. Dra ståltråd på baksidan, så att masken går att montera på dörren.

7. Måla stenar på Halloween-temat

Måla stenar som spöken, skelett, monster och annat som passar in till Halloween.

Använd hobbyfärg för utomhusbruk och måla stenar, som du sedan ställer ut på trappen eller entrén. Spöken, döskallar, pumpor och monster – bara fantasin sätter gränser.

8. Zombie-dockor går igen på Halloween

Riktigt äckliga dockor kan skrämma vem som helst på Halloween...kanske även rådjur.

"Jasså, du vill inte leka med mig längre?" Återvunna dockor tar revansch på Halloween. Måla dockorna med hobbyfärg som fäster på plast. Bäst resultat får man om man blandar egen grå färg. Börja svampa innan du blandat till en jämn grå färg, så blir det så där flammigt. Måla ögonen vita med svarta konturer och smeta ut svart färg på läpparna. Tupera håret. Trasa sönder kläderna och smutsa ner dockorna ordentligt. Huga!

9. Söta fladdermöss att hänga i träden

Söta fladdermöss att hänga i träden.

Om man inte kan rita själv, hittar man mängder av mallar för fladdermöss på nätet. Du kan köpa gummimaterial i hobbyaffärer, finns lite olika att välja på. Annars kan man återvinna ett gammalt liggunderlag och spreja svart med hobbyfärg. Ögonen köps också i hobbyaffär och limmas på. Stansa ut ett hål och häng upp i ett träd med hjälp av fiskelina.

Bildkällor: halloweenfun.org, Grillo design, Cupcakes and casmere, A girl and a gluegun, PinterestWizard of the woods, Instructables