Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fredriksdal museer och trädgårdar fyller 100 år!

Fredriksdal och dess trädgårdar är en grön kulturoas mitt i Helsingborg, som dragit besökare i 100 år. Friluftsteatern med Nils Poppe och Eva Rydberg har roat hela Sverige, men kanske är det trädgårdarna som gett flest bestående minnen åt så många.

Fredriksdal. Fotot taget 1929 av Torsren MårtenssonFredriksdal. Fotot taget 1929 av Torsren MårtenssonFredriksdal. Fotot taget 1929 av Torsren Mårtensson
Fredriksdal. Fotot taget 1929 av Torsren Mårtensson

Fredriksdal räddades åt eftervärlden av en visionär kvinna. 1918 skänkte Gisela Trapp familjens egendomen till Helsingborgs stad. Efterhand som staden utvecklats och grönområden exploaterats, har Fredriksdals byggnader och parker kunnat bevarats. 100 år senare är platsen Sveriges enda kombinerade friluftsmuseum och botaniska trädgård.

Gisela och Oskar Trapp i biblioteket på Fredriksdals herrgård ca. 1910.Gisela och Oskar Trapp i biblioteket på Fredriksdals herrgård ca. 1910.Gisela och Oskar Trapp i biblioteket på Fredriksdals herrgård ca. 1910.
Gisela och Oskar Trapp i biblioteket på Fredriksdals herrgård ca. 1910.

Fredriksdal inrymmer idag mycket mer som till exempel Kulturmagasinet med Helsingborgs museers föremålssamling, en teater, pedagogisk verksamhet som har en avgörande roll i bevarandet av det levande kulturarvet. Denna kulturskatt och traditionsbärare ska nu hyllas med extra jubileumsfestligheter, aktiviteter och utställningar under hela året.

Ingång till rosenträdgården i Fredriksdal.Ingång till rosenträdgården i Fredriksdal.Ingång till rosenträdgården i Fredriksdal.
Ingång till rosenträdgården i Fredriksdal.

Den stora rosenträdgården bjuder på hundratals rosensorter, både gamla och nya sorter. De gamla sorterna är något av levande antikviteter. Fredriksdal har både en fransk stiliserad park, och en vildare engelsk park, som är sköna att vandra runt i.

Vandring i Fredrikdals parker och trädgårdar.Vandring i Fredrikdals parker och trädgårdar.Vandring i Fredrikdals parker och trädgårdar.
Vandring i Fredrikdals parker och trädgårdar.

En örtagård leder fram till den enorma köksträdgården, med sina många kvarter. Köksträdgård har återskapats efter 1850-talet stil, som har sina rötter i renässansen. Man har velat visa på mångfalden av kulturväxter som odlades och försåg alla som bodde på gården under 1800-talet med mat.

Köksträdgården som odlas ekologiskt och traditionsenligt i 1800-talsanda.Köksträdgården som odlas ekologiskt och traditionsenligt i 1800-talsanda.Köksträdgården som odlas ekologiskt och traditionsenligt i 1800-talsanda.
Köksträdgården som odlas ekologiskt och traditionsenligt i 1800-talsanda.

Givetvis är det en perfekt plats att studera ekologiskt odlande, då man fortfarande använder de metoder och redskap från tiden då det begav sig. I sortimentet av fruktträd och nyttoväxter finns det fruktträd som planterades redan 1845!

Fredriksdal är så mycket mer än friluftsteater och museer. Vilken skatt för trädgårdsälskare!Fredriksdal är så mycket mer än friluftsteater och museer. Vilken skatt för trädgårdsälskare!Fredriksdal är så mycket mer än friluftsteater och museer. Vilken skatt för trädgårdsälskare!
Fredriksdal är så mycket mer än friluftsteater och museer. Vilken skatt för trädgårdsälskare!

Här kan man botanisera i Skånes vilda flora. Landskapsbotaniska trädgården på Fredriksdal är den enda i sitt slag i hela norra Europa, med sina 40 olika växtmiljöer från hela Skåne.

Träffa gamla lantraser av hästar, kor, grisar, får, getter och höns.Träffa gamla lantraser av hästar, kor, grisar, får, getter och höns.Träffa gamla lantraser av hästar, kor, grisar, får, getter och höns.
Träffa gamla lantraser av hästar, kor, grisar, får, getter och höns.

Hur ska jubileumsåret firas?

– Kronan på 100-årsfirandet blir helt klart Fredriksdals kombinerade jubileumsfest och nationaldagsfirande. På nationaldagen den 6 juni är det fri entré för alla och vi hoppas på fullt hus. Och strålande solsken! Det är ett jubileumsår för alla i Helsingborg! Det här är hemmaplan för helsingborgarna och vi kommer att bjuda på en massa trevliga upplevelser under 2018. Jubileumsåret är en garant  för ett bra år på Fredriksdal. Utöver det vanliga programmet kan våra besökare förvänta sig festliga aktiviteter, arrangemang och intressanta utställningar på temat 100 år, säger projektledare Maria Axelsson.

Redan den 17 mars blir det öppet hus och utställning av ”Fredriksdal 100 år idag” på Kulturmagasinet.

https://www.youtube.com/watch?v=KnlJZw1pNt0

Liten film om Fredriksdal och dess trädgårdar.

Foto: Ralf Ekvall, Helsingborg Museer