Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Karina Brozinic

Vika fröpåse på plats – så gör du!

Lär dig vika en fröpåse steg för steg, så är du alltid redo när tillfälle ges! Ofta står man där handfallen och önskade att man hade något att plocka mogna fröer i. Har du bara ett papper t ex från ett reklamblad, klarar du det. 

Foto: Karina Brozinic

1. Allt du behöver för att vika en fröpåse är ett vanligt ark ur en tidning eller reklamblad. Vik ena hörnet mot motsatt långsida.

Foto: Karina Brozinic

2. Arket vi ska vika till fröpåse behöver vara en kvadrat. Därför ska den överflödiga rektangulära biten på ovansidan bort. Utan sax görs detta enklast genom att vika rektangelns kant fram och tillbaka några gånger. Gör det tills det blir lätt att riva längs den vikta kanten.

3. Du har nu en triangel där undersidan är en vikt kant. För in det ena nedre hörnet in genom det andra hörnets öppning. Lirka lite tills hörnen är jämt placerade och det börjar se ut som ett uppfällt kuvert. Pressa till kanterna. Det behöver inte vara perfekt. Nu har du en fröpåse!

Foto: Karina Brozinic

4. De två översta flikarna på fröpåsen går att sära på och du kommer att se att det bildats en ficka med botten. Här häller du i fröerna.

Foto: Karina Brozinic

5. För att tillsluta fröpåsen viker du rakt över ungefär på mitten. Går det kan du sikta på att få en liten flik över som sticker över kanten.

Foto: Karina Brozinic

6. Fliken kan föras in i bottenöppningen för att försluta fröpåsen. Har du penna med dig skriver du direkt på fröpåsen vad du hittat.

FOTO: Karina Brozinic

Mer om att samla fröer:

Samla dina egna fröer – nybörjarens fröer

Föröka plantor från frö – skörda fröer från trädgården

Förvara fröer rätt – 7 sätt att organisera fröer