Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Vaivirga

13 växtetiketter du enkelt gör själv av återvunnet material

Snön faller ute och vad passar väl bättre än att planera för trädgårdssäsongen och pyssla lite. Växtetiketter och växtskyltar kan man tillverka själv. Återvinn material du har hemma.

1. Växtetikett av klädnypor

Växtetikett av klädnypor fästs lätt i krukkanten

Skriv med vattenfast penna eller löda in texten på klädnypor. De kläms sedan enkelt fast på krukkanten eller på en grillpinne som först stuckits ner i jorden. Det behöver inte vara klädnypor av trä. Med vattenfast CD-penna kan man skriva även på plastnypor.

Bildkälla

2. Växtetiketter av pinnar

Naturliga växtetiketter av pinnar

Tälj till ena änden på en pinne och skriv med vattenfast penna. Det går även att löda texten eller att som här låna barnens trycktyper och trycka med hobbyfärger.

Bildkälla

3. Häng burk över fröpåsen

Häng burk över fröpåsen

Fröpåsen har ofta all info du behöver, men den regnar eller blåser bort direkt. Med en glasburk över slipper du det bekymret.

Bildkälla

4. Återvunna persienner till skyltar

Återvunna persienner till växtskyltar

Håll dig framme när det ska bytas persienner eller hitta för någon tia på byggåtervinning. Klipp lagom längder med sax du inte är rädd om. Skriv med vattenfast penna eller mjuk blyerts. Den vattenfasta pennan bleks mot slutet av säsongen utomhus medan blyerts håller längre. Du får många växtetiketter, som tar liten plats att förvara. En populär metod att tillverka många och hållbara växtetiketter.

Bildkälla

5. Engångsbestick till växtetiketter

Engångsbestick till växtetiketter

Man tar vad man har. Plastbestick har långa skaft för hela vetenskapliga växtnamnet. Passar för frösådder inomhus, men texten bleks snabbt ute.

Bildkälla

6. Eleganta ringetiketter till plantorna

Eleganta ringetiketter till plantorna Foto: Picasa

Ringarna hittar du i byggvaruhus eller järnhandeln. De går även att hänga i trådar. Stansa bokstäverna eller skriv med vattenfast penna.

Bildkälla

7. Stansade bestick som växtetiketter

Stansade bestick som växtetiketter

Lite lyxigare växtetiketter. Du vill nog inte använda finaste silverbesticken till detta, men udda bestick hittas alltid på loppisar eller underst i dina lådor. Det är lättare att stansa texten om besticken först plattats till med gummihammare.

Bildkälla

8. Växtskylt av konservlock

Växtskylt av konservlock

Rolig växtskylt där man återbrukat lock eller botten av konservburkar. Fila till de vassa kanterna så att man inte skär sig på dem och stansa in texten. Kan fästas med spik på pinne eller som här på en gammal gaffel. Hela beskrivningen finns på Pinandpaper.blogspot.se.

9. Målade stenar som växtskyltar

Målade stenar som växtskyltar

Stenarna målas i grönsakens färger och sedan skriver man texten i svart eller vitt. Använd hobbyfärg. Du kan även lacka för längre hållbarhet.

En till variant av målade stenar som växtskyltar.

Bildkälla

10. Skriv referenssiffra på växtetiketten

Skippa texten, skriv referenssiffra på växtetiketten

Ofta räcker inte växtetiketten till långa vetenskapliga namn och sortbeskrivningar. Skriv bara en referenssiffra då. Namnet kan du ha listat i en dagbok. Eller varför int en digital anteckning som du lätt kommer åt från mobilen. Du kan t ex använda mobilens egna app "Anteckningar" eller andra appar.

Bildkälla

11. Spruckna krukor får ny använding som växtskyltar

Spruckna krukor får ny använding som växtskyltar

Krukskärvor går att använda mer än för att täppa hål i botten av krukor. Skriv med vattenfast penna, och stick ner i jorden.

Bildkälla

12. Unik växtetikett som en röd tråd...

Unik växtetikett som en röd tråd...

Galvaniserad tråd böjs och formar texten. Spraya med metallicfärg.

Bildkälla

13. Inte så korkat alls – återbruka vinkorkar som växtskyltar

Inte så korkat alls – återbruka vinkorkar som växtskyltar

På dessa fiffiga växtskyltar kan man löda in texten eller skriva med vattenfast penna på återvunna (eller nya korkar). Stick i pinne eller ännu snitsigare som på bilden till höger med en gaffel.

Bildkälla 1 och 2

Mer om fröer och sådd:

Fröer – om sådd och förodling inomhus

Problemlösarguide för sådd

Så i pallkrage – förbereda för vårsådden

Släng inte gamla fröer – testa grobarheten först!

Planera din köksträdgård – gör en planteringsplan