Bygga spaljé till luktärter och bönor – 13 torn och ställningar
Oavsett om du vill ha ett hav av luktärter och bönor, eller bara en enstaka kruka, så behöver de växtstöd. Det bästa är att bygga spaljén eller tornet redan innan planteringen. Då har dina raringar bästa möjliga förutsättningar att utvecklas grandiost redan från start.
1. Luktärter på rad med nät



Detta växtstöd för luktärter (eller bönor) är uppbyggt av runda eller fyrkantiga stödstolpar som pålas ner i marken. De flesta luktärtsorter blir ca 150 cm höga, så räkna med den längden på stödstolparna och lägg på ytterligare 30-40 cm som ska ner i jorden. Nät av vädersäker plast eller metall kan häftas på.
Tips: Stolparna kan oljas innan så att de håller flera säsonger. Du kan även välja att tjära nederdelen som ska ner i jorden.
2. Torn av snören för ärter och bönor



Principen med dessa torn är i stort sett likadan - en stödpåle i mitten som körs ner i jorden (beräkna höjd och lägg till 30-40 cm nedanför markytan), samt ett antal slitstarka snören fästa uppe och nere. Förslagsvis tillverkas en rund, respektive fyrkantig ram att kunna fästa snörena nertill. Ramen förankras med "tältpinnar" eller böjda metallkrokar.
A. Snitsa till det och montera på en snygg knopp för gardinstänger i toppen.
B. Alternativ till fyrkantig ram nertill skulle vara att fästa snörena direkt i odlingslådan om den har kanter.
C. Två återbrukade cykelhjul bildar ramar upptill och nertill. Det går bra att behålla ekrarna på, annars kan dessa användas för att förankra den nedre ramen i marken.
3. Luktärtstorn för kruka



Pinnar av pil sticks ner kring kanten av krukan. Sedan flätas några tunnare slanor runt pinnarna, vartannan på utsidan och insidan. Nu går det bra att binda ihop de upprätta pinnarna i toppen, utan att de rör på sig mot mitten av krukan. Är luktärtstornet hög (vilket lämpar sig i större krukor) så kan man göra ytterligare flätningar runt för mer stabilitet.
4. Växtstöd på rad av bambukäppar



Tvinnad spaljé för luktärter. Börja med att fästa stödpålar i marken, ungefär som när man bygger staket. Stick sedan ner bambukäppar med ca 10 cm mellanrum. Två rostfria ståltrådar tvinnas mellan och runt varje bambukäpp. Tvinna en rad tvärs över vid ca 30 cm höjd, en vid toppen och sist en till mellan de två. Slutligen fäst bambustaketet vid stödpålarna.
5. Ärt- och böntorn på friland



Lika men olika. Fyra varianter på ärttorn, som går att bygga av pil eller andra pinnar. Förankra de upprätta grövre pinnarna ordentligt i marken. Bind sedan ihop toppen.
A. Fläta in sly glest mellan de vertikala pinnarna. Den här stilen är menad att vara lite vild och smälta in i växtligheten.
B. Dra ett snöre längst basen, och snurra ett extra varv kring varje pinne, för att fästa. Sen ska du kunna fästa vertikala snören från toppen ner till bassnöret. Dra inte hårt, bara sträck ut.
C. Fläta och tvinna dessa konstverk av pil.
D. Pinnar fästs på vertikalen för att bilda ett kryssmönster. Fäst med snöre. Bind även ihop krysset.
6. Luktärtsgångar av pinnar och sly



Ta vara på långa slypinnar och forma bågar för luktärterna över gången. Det kan vara en enkel båge, en lång tunnel eller bågar i kryss där gångar möts.
Fler spaljéer för luktärter och bönor:
7. Pergola i stål för luktärter



8. Ärter på flätade skärmar av pil



9. Spaljé för bönor och ärtor till pallkragar



10. Fyra olika spaljéer av bambu och pil



11. Örtagård med luktärtstorn



12. Naturlig spaljé av björkris



13. Köksträdgård med spaljé för rosenbönor



Läs mer om spaljéer:
Smycken i rabatten – 21 rostorn och spaljéer
Växtstöd behövs för rosor, bärbuskar och andra plantor