Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AnnJessica Eriksson

Kolla in den läckra frölådan som slukar alla dina påsar!

Många känner igen sig i att förvara fröer i flera olika kartonger och burkar. Vi hittade denna stora hemmasnickrade frölådan på nätet, som nog kan inspirera fler till att snickra sina egna lådor.

AnnJessica Eriksson jonglerade med flera frölådor och önskade sig en enda praktiskt frölåda, som skulle rymma alla deras fröpåsar. Tillsammans med husbonden Per Sjölander började de planera en frölåda med utgångspunkten att den skulle få plats på en vanlig förrådshylla, ge en bra översikt av innehållet, och gå lätt att bära. Sen satte husbonden igång att snickra!

Den hemmasnickrade frölådan rymmer alla familjens fröer och går lätt att bära.Den hemmasnickrade frölådan rymmer alla familjens fröer och går lätt att bära.Den hemmasnickrade frölådan rymmer alla familjens fröer och går lätt att bära.
Den hemmasnickrade frölådan rymmer alla familjens fröer och går lätt att bära. Foto: AnnJessica Eriksson

Lådan är högre bak än fram, där högre och mer utrymmeskrävande fröpåsar får plats. Locket har frästa spår på undersidan, som gör lådan väldigt tät och skyddar mot luftfuktighet. Locket går även att luta mot handtaget. På insidan av locket ryms dessutom två A4, t ex såscheman.

Locket i frölådan går att luta mot handtaget. Så praktiskt!Locket i frölådan går att luta mot handtaget. Så praktiskt!Locket i frölådan går att luta mot handtaget. Så praktiskt!
Locket i frölådan går att luta mot handtaget. Så praktiskt! Foto: AnnJessica Eriksson

Inuti finns fem avdelningar, 10 cm breda, som passar de flesta fröpåsar. Lådan är tillverkad i tall och gran med yttermåtten 60 x 34 cm, 15 cm hög i framkant och 22 cm baktill. Stroppen till stängningen är tillverkad av en återvunnen gammal spännrem i läder, som hakas över en träknopp av rönn. Enkelt och funktionellt!

Vanliga fröpåsar framtill och större bak. AnnJessica återanvänder ekologiska sockerpåsar som fröpåsar, och Pensionsmyndighetens orange kuvert som etiketter. Smart!Vanliga fröpåsar framtill och större bak. AnnJessica återanvänder ekologiska sockerpåsar som fröpåsar, och Pensionsmyndighetens orange kuvert som etiketter. Smart!Vanliga fröpåsar framtill och större bak. AnnJessica återanvänder ekologiska sockerpåsar som fröpåsar, och Pensionsmyndighetens orange kuvert som etiketter. Smart!
Vanliga fröpåsar framtill och större bak. AnnJessica återanvänder ekologiska sockerpåsar som fröpåsar, och Pensionsmyndighetens orange kuvert som etiketter. Smart! Foto: AnnJessica Eriksson

Är du nöjd med din nya frölåda?

– Jajamensan! Helt otroligt nöjd! Om det finns någon nackdel så kanske det är att jag helt plötsligt tycker mig fått rum för ännu mer fröer, säger husmor AnnJessica.

Forsnäs Hemman är ett gammalt nybyggarhemman i Lappland. Där bor en tregenerationers familj, som siktar på självförsörjning och säljer sitt överskott i sin lilla webbshop. Frölådan går att beställa genom shopen.

Kanske har även du en egen smart lösning för dina fröer, som du vill dela med dig av? Tipsa oss genom att maila!