Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porlande vatten med fontän

Bygg själv ett vackert kar med porlande vatten. ­Enkelt gjort, enligt Peter Englander!

Ett lejon i trädgården – men det fungerar lika bra med en gammal vattenkran i mässing.

Att bygga ett kar med vattenutkast mot en mur eller fasad är enkelt.

Du kan mura upp karet med ­tegel eller med lecablock som putsas. Men allra först måste du bygga en grund.

Lättast är att gräva undan matjorden, fylla på grus i storleken 0–18 millimeter, och mura skalblock (finns i byggfackhandeln) ovanpå. Hur djupt du gräver beror på var du bor. Ett och halvt spadtag i södra Sverige och det dubbla längre norrut brukar räcka. Du ska ju inte bygga ett hus. Lägg ut skalblocken på grusbädden, fyll håligheterna med betong tillsammans med armeringsjärn som binder samman blocken.

När grunden härdat i ett dygn murar du tegel eller lecablock ovanpå. En lagom höjd på karet brukar vara 60 centimeter. Fyll botten av karet med 10 centimeter vattentät betong tillsammans med en armeringsmatta. Putsa insidan med vattentät cement.

Ovanför karet monteras någon form av vattenutkast. Lejonhuvudet är en klassiker, men lika snyggt kan det vara med en gammal vattenkran i mässing. Det blir snyggast om utkastet får en kontrasterande inramning eller bakgrund. Kakel eller mosaik ger ofta rätta känslan, eller varför inte bara ett stycke rostig järnplåt.

Vattentillförseln installeras allra enklast genom att man släpper ner en akvariepump på botten av karet och leder en vattenslang från pumpens munstycke upp till utkastets mynning. Bäst är om slangen muras in i bakgrunden så att den inte syns. Elinstallationen bör genomföras av en fackman, eftersom just el och vatten kan vara en ödesdiger kombination.

När allt är klart sätter du dig på karets kant och njuter av att du tillfört något så fint som det lugnande ljudet av porlande vatten i din trädgård!

TEXT: Peter Englander