Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

19 kreativa betongprojekt för gångar och trampstenar

Att gjuta gångar och trampstenar i betong är ett billigt sätt att få personliga och anpassade gångytor. Och gamla betongblock får nytt liv och går att återanvända med dessa tips. Få idéer till hur du kan gjuta, vilka formar man kan använda och hur man kan färgsätta betongen.

1. Betonglöv i olika färger

Här har man formgjutit olika löv, och färgat dem i flera nyanser. De är utlagda som trampstenar på en gång av flis. Jag har även sett exempel på sina här betonglöv i gångar av rundad natursten.

Källa

2. Roliga knappar som trampstenar

Knapparna har gjutits i runda formar och fyra små plastlock har använts som knapphål. Betongen har målats i efterskott i glada färger.

Källa

3. Syrafärgad betonggång

Att syrafärga betong är en teknik som används i inomhussammanhang, men verkar fungera bra även utomhus. Det går så klart att använda andra färgtekniker, både där färgpigment blandas i själva betongröran och såna där akrylfärger för utomhusbruk målas på torkad betong.

Källa

4. Färgade betongplattor som gång

Ännu ett exempel på syrafärgade betongstenar. De ser genast ut som exklusiva naturstenar.

Källa

6. Rart med hjärtan som trampstenar

Hjärtan på rad. Ett av många sätt att visa hur mycket man älskar sin trädgård. Det är inte så svårt att få tag på hjärtlika betongformar. Annars kan man använda kakformar.

Källa

7. Gamla betongplattor blir trampstenar

Betongplattor får nytt liv om man lägger ut dem på detta sätt som trampstenar i gräset. Skär ut grässvålen och gör plats för stenen. För extra stabilitet kan man gröpa ur en liten bit extra och lägga i sättsand. Det bästa djupet är när ovansidan av plattorna ligger lite under där gräset börjar. Man ska kunna köra över med gräsklipparen för enklaste skötseln.

Källa

8. Dekormålat på marksten i betong

Kul idé! Så här lätt kan man förvandla en trist gammal gång av marksten i betong. Man målar helt enkelt ett spetsmönster ovanpå. Är man inte jätteduktig på att frihandsmåla, så kan man lägga på en gammal gardin eller duk och spreja eller stöppla färg över. Då framträder också ett spetsmönster. (Var bara noga med att täcks runtom spetsstensilen, så att det inte kommer färg på sidorna. Det ska bara komma i mellanrummen på själva spetsen.)

Källa

9. Snygg mönstermålning på betongblock

Lägg ut stenarna så som de kommer att ligga på sin slutgiltiga plats. En mall i papp på trädmotivet läggs på. (För att mallen ska ligga på plats, kan man tejpa eller lägga på stenar.) Sen målar stöpplar man en mörkare grå nyans utanför mallen.

Källa

10. Trampkuddar gjutna i betong

Underbart söta kuddar gjutna i betong och målade i bjärta färger. Den som vet hur man gör formar till såna här kanske kan höra av sig och tipsa oss?

Källa

11. Runda betongblock i singelgång

Antingen köper man färdiga runda betongblock i olika storlekar, eller så gjuter man egna. De piffar upp en gång i singel. Speciellt om man har väldigt mycket singel, så kan man på så här sätt variera de hårda ytorna.

Källa

12. Bikakor som trampstenar

Inte den vanligaste gjutformen att få tag på, men den konstnärliga kanske kan fixa den med hjälp av trolldeg. Mönstret görs på en plan trolldeg, gärna större än den slutgiltiga formen, då trolldeg krymper ihop när man bakar den. En form till de sexkantiga sidorna tillverkas av plast t ex från glassförpackningar. Innan gjutning skyddar man form och malla med plastfilm och olja.

Källa

13. Betonggångar gjutna på plats

Visste du att det går att gjuta betong direkt i gången? Se när Maggan och Peter gjuter en konstnärlig bäck genom trädgården och flera andra finurliga gångar. (Klicka på Källa.)

Källa

14. Återvinna gamla betongblock och marktegel

Gamla markstenar i betong har ofta en fått en snygg patina och kanterna blivit lite naggade, så att de ser mer naturliga ut. Ta tillvara på när grannarna gör sig av med sina och mixa med återvunnet marktegel och andra stenar.

Källa

15. Tre olika formgjutna trampstenar

Visst kan man få skoja till det lite i trädgården. Några roliga exempel på trampstenar – grodor, nyckelpigor, eller de elegantare målade relieferna av rabarberblad. Bara fantasin sätter gränser. Leta efter roliga bakformar och uteleksaker som är tillräckligt stora för att bli trampstenar. Måla mönster, gör reliefer.

Källa

16. Barnens handavtryck i trampstenarna

Minnesstenar med barnens hand- eller fotavtryck i betongen. Just i det här exemplet ser det ut som att man gjort trampstenen i hypertufa för att få en mer naturlik sten, men det går likagärna att göra detta ren betong.

Källa

17. Gjuta mönster med dörrmatta

Eleganta betongstenar fyrkantiga eller runda, får man genom att använda dörrmattor i plast som reliefmall. De går att skära till rund form.

Källa

18. Gjuta naturlika stenar på plats

Är man ute efter mer naturlika trampstenar kan man gjuta betongen direkt på slutplatsen. Gräv ut den form man vill åt och häll i betongen. För bästa hållbarhet häller man i halva och lägger i en bit armeringsjärn innan man häller på resten ovanför.

Källa

19. Betonggång med växtsprickor

Även denna gången är gjuten på plats. Men så här breda gångar behöver man nog ta hjälp av proffs för att de ska bli hållfasta. Smalare gångar gör man som i exempel 13. Armeringsjärn bör användas.

Källa