Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjälp fåglarna med byggmaterial

Garnbitar, hundhår, torkat gräs, fjädrar, hårtussar och kvistar – småfåglar tar tacksamt emot allmosor när det är dags att samla byggmaterial till sina bon. Samla materialet efter hand och häng upp i träd och buskar.

På landet är det lättare för fåglarna att hitta byggmaterial från högt gräs, mossor och kvistar. Men i stan är det svårare, när vi städar bort det mesta och klipper gräsen kontinuerligt. Ibland ser man att fåglar plockar skräp från papperskorgar. Kreativt, men sorgligt med plaster som sprids ut.

Ta vara på garnrester av naturmaterial som bomull, lin och ull och klipp dem i små stumpar som fåglar inte kan trassla in benen i. Samla ihop håret när du kammat hunden, katten eller ryktat hästen. Allt det blir bra material inne i ett fågelbo.

Byggmaterialet kan stoppas i en fågelmatare av nät, där fåglarna själva kan hämta det de behöver. Ett alternativ är att klämma in det i grillgaller för fisk och grönsaker. Hittar du ballongvispar i 10-kronors avdelningen i butiken, så köp ett par. Häng upp dem och pressa in byggmaterialet i ballongen. Voila!

Läs mer

15 inspirerande fågelholkar

9 roliga fågelmatare för trädgården

Sommarsvalka för fåglarna – bygg ett fågelbad!

Beskrivningar på 7 mumsiga fågelmatare för vintern