Gör ett odlingstråg i hypertufa
Ett hemgjort tråg av hypertufa passar lika bra på naturtomten som i en strikt, modern villaträdgård. I odlingstråget kan man plantera både bonsaier, alpina växter och fetbladsväxter. Och enligt Theo Ågren är det lätt att göra själv.
Många gjuter tråg och krukor i ren betong, men blandar man betongen med sand och grov torv får man en porösare massa, så kallad hypertufa, som andas och som växterna trivs i. Med en bonsaiversion (alltså en miniversion) av ett träd i tråget får man ett effektfullt blickfång.
Recept på hypertufa
1. Blanda betong (fin eller grov spelar ingen roll) enligt anvisningarna på förpackningen. Tillsätt lika mycket sand och 1,5 gång så mycket grov torv (finns att köpa i balar i välsorterade trädgårdsbutiker) och rör om.
2. Täck botten i en pappkartong med hyper-tufamassa. Tryck ner en bit hönsnät eller armeringsjärn samt ett par vinkorkar i botten för att göra dräneringshål.
3. Placera en mindre kartong inuti den stora och fyll den mindre med sand.
4. Fyll mellanrummet mellan kartongerna med hypertufablandningen. Tryck också ner några bitar armeringsjärn eller hönsnät för att få mer stadga i trågets väggar. Det kan hända att man måste stötta upp de yttre kartongväggarna runtom med stenar eller liknande för att de inte ska bågna utåt.
5. Låt tråget brinna (torka) klart tills det känns torrt, vilket kan ta flera dygn.
6. Blöt kartongerna och riv bort dem. Dra loss korkarna i botten. Jämna till tråget med stämjärn och stålborste.
7. Tråget är nu klart att plantera i. Välj ut en babyplanta av ett svagväxande träd från skogen (be markägaren om lov först), till exempel tall, en eller ek, och plantera den i en blandning av torv, matjord och grus. Häng eventuellt små tyngder i grenarna för att få den rätta bonsaistilen. Man kan också lägga lite vackra stenar och mossa runt trädet. Klart!
TEXT: Theo Ågren