Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Susanna Rosén

Fläta växtstöd och staket av återvunna pinnar och grenar!

Se beskärningsresterna som en naturresurs och förvandla riset till smarta och vackra staket och växtstöd. Återvinn grenar och pinnar – få inspirationen här!

Användningsområden för beskärningsrester

Efter beskärningen av träd och buskar står man där med ett berg av ris och grenar. Raka och krokiga, grova och tunna, långa och korta. Men man behöver inte hyra släp och köra allt till tippen. Det mesta går att använda. Grova grenar kan bli ved eller stöttor för exempelvis tunga trädgrenar med dignande frukt. Riktigt långa grenar kan bli virke till en pergola, eller de störar som håller flätade staket eller insynsskydd uppe. Smala, raka grenar, som sly eller vattenskott, blir bra till att fläta staket. Antingen höga och täta eller låga, på ett par decimeter, som vackra kanter runt rabatten eller köksträdgården.

A. Äppelträden har gallrats på vattenskott och klena grenar. B. Långa och böjliga grenar är mycket användbara. C. Gamla julgranar kan användas till mycket!A. Äppelträden har gallrats på vattenskott och klena grenar. B. Långa och böjliga grenar är mycket användbara. C. Gamla julgranar kan användas till mycket!A. Äppelträden har gallrats på vattenskott och klena grenar. B. Långa och böjliga grenar är mycket användbara. C. Gamla julgranar kan användas till mycket!
A. Äppelträden har gallrats på vattenskott och klena grenar. B. Långa och böjliga grenar är mycket användbara. C. Gamla julgranar kan användas till mycket! Foto: Susanna Rosén

Knotiga och förgrenade grenar blir bra som växtstöd, och blir snygga och naturnära stöttor att sticka ner bland rosor och höga perenner i rabatten. Till skillnad från färdiga, lackerade växtstöd smälter grenarna in i grönskan och blir nästintill osynliga. Samma sak med gamla julgranar. Klipp då bort grenarna så att det blir kvar en tapp. Då blir det naturliga fästen för perenner eller klängväxter.

Av böjliga grenar kan man fläta ett naturligt gnagskydd runt känsliga träd, eller bygga en koja till barnen. Kojan fungerar även som ett klätterstöd för slingerväxter som luktärter.Av böjliga grenar kan man fläta ett naturligt gnagskydd runt känsliga träd, eller bygga en koja till barnen. Kojan fungerar även som ett klätterstöd för slingerväxter som luktärter.Av böjliga grenar kan man fläta ett naturligt gnagskydd runt känsliga träd, eller bygga en koja till barnen. Kojan fungerar även som ett klätterstöd för slingerväxter som luktärter.
Av böjliga grenar kan man fläta ett naturligt gnagskydd runt känsliga träd, eller bygga en koja till barnen. Kojan fungerar även som ett klätterstöd för slingerväxter som luktärter. Foto: Susanna Rosén

Om grenarna är någorlunda raka kan man ställa ihop ett antal över en klätterros eller en klematis och binda ihop i toppen – exempelvis med en böjlig vidja eller ett tjärsnöre. Har man mer ris än man kan återanvända kan man köra spädare grenar genom kompostkvarnen. Fliset som blir kvar kan – istället för köpt täckbark – användas för att täcka gångar eller lägga under buskar som dekoration och för att bättre binda fukt i marken. Ett lager flis gör det dessutom svårare för fröogräs att gro.

Av tunna grenar kan man fläta sinnrika växtstöd.Av tunna grenar kan man fläta sinnrika växtstöd.Av tunna grenar kan man fläta sinnrika växtstöd.
Av tunna grenar kan man fläta sinnrika växtstöd. Foto: Susanna Rosén

Förr hamlade man årligen träd (tog bort alla grenar, ända in till stammen), som lind och sälg, för att använda de nyutvuxna grenarna som boskapsfoder. På samma sätt kan man använda exempelvis vattenskott från fruktträd till kaninmat. Men ta inte vilken buske eller träd som helst utan försäkra dig om att det inte innehåller ämnen som kaniner inte tål.

Fläta ett lågt staket av grenar för att rama in köksträdgården. En högre kant blir en kombinerad avskärmning och spaljé.Fläta ett lågt staket av grenar för att rama in köksträdgården. En högre kant blir en kombinerad avskärmning och spaljé.Fläta ett lågt staket av grenar för att rama in köksträdgården. En högre kant blir en kombinerad avskärmning och spaljé.
Fläta ett lågt staket av grenar för att rama in köksträdgården. En högre kant blir en kombinerad avskärmning och spaljé. Foto: Susanna Rosén

Fläta ett staket av pinnar så här:

Rester från beskärning och röjning av sly kan användas för att fläta staket och avskärmningar. Raka grenar blir bäst till flätning.

1. Börja med att lägga ut ett rep eller liknande för att bestämma form och storlek.

2. Gör hål i marken med jämna mellanrum. Enklast är att använda ett spett.

3. Använd grova grenar som stolpar. Såga dem till lämplig längd. Spetsa gärna till dem nertill med en yxa så blir det lättare att slå ner dem i marken.

4. Stick ner stolparna i hålen. Slå sedan ner dem med baksidan av yxan så de sitter ordentligt.

5. Ta tunnare kvistar eller vidjor och fläta mellan stolparna. Varannan framför, varannan bakom.

6. Fläta upp till lämplig höjd.

Av raka grenar kan man fläta ett rutmönster som håller ärtor och bönor uppe. Kombinera gärna insynsskydd och klätterstöd.Av raka grenar kan man fläta ett rutmönster som håller ärtor och bönor uppe. Kombinera gärna insynsskydd och klätterstöd.Av raka grenar kan man fläta ett rutmönster som håller ärtor och bönor uppe. Kombinera gärna insynsskydd och klätterstöd.
Av raka grenar kan man fläta ett rutmönster som håller ärtor och bönor uppe. Kombinera gärna insynsskydd och klätterstöd. Foto: Susanna Rosén

 

Utdrag ur ALLT OM TRÄDGÅRD nr. 5/2019