Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sommarsvalka för fåglarna – bygg ett fågelbad!

Locka fåglarna till trädgården med ett svalkande fågelbad. Det kan vara påfrestande med värmen för de små krabaterna. Trädgården blir inte bara levande med badlekarna och kvittret, de tackar dig genom att äta skadegörare som bladlöss och mumsande larver. Här är 14 dekorativa fågelbad att inspireras av.

Att tänka på vid bygge av fågelbad

När det kommer till kritan är ett fågelbad bara en ytlig vid skål för vatten, ofta på en dekorativ fot. Men det finns flera sätt att bygga ett fågelbad och roligast är att återvinna material. Innan du bygger ditt fågelbad ha detta i åtanke:

Rengör dina fågelbad ofta för att undvika bakterier och algbeläggningar. Några dagars mellanrum är ett bra riktmärke. Om du inte plockar in fågelbadet över vintern, bör du rengöra hela året om.

Placera fågelbaden öppet där rovdjur, som katter och hundar, inte kan gömma sig i väntan.

Fågelbad gjorda i material som inte är frosttåliga kan spricka vintertid. Det är säkrast att tömma och plocka in dem på frostfritt ställe.

Prova dessa kreativa gör-det-självidéer för fågelbad nedan och hälsa dina befjädrade vänner välkomna året om.

1. Blomsterkrukor och fågelbad i ett

Blomsterkrukor och fågelbad i ett

Bildkälla

Det roliga med det här fågelbadet i toppen av ett torn, är att man själv kan anpassa färg och höjd. Ta vanliga terrakottakrukor med hål i botten. Ett armeringsjärn slås ner i marken och sedan träs alla krukorna på efter hand som de fyllts med jord. Längden på armeringsjärnet anpassas efter hur högt krukorna når och hur långt ner i marken järnet behöver förankras, så prova gärna först innan du du börjar bygga.

Krukorna kan målas med hobbyfärg som tål att stå utomhus och bli blöta. Fråga i färgaffären eller hobbybutiken, så hjälper de dig. Själva fågelbadet består av en grundare skål, som limmas fast i översta krukan. Här har de dekorerat med en fastlimmad plastfågel, som målats i samma färg som krukorna. När säsongen är över, kan krukorna monteras ner en och en, tömmas på jord och förvaras i ett frostfritt förråd. Full beskrivning finns under käll-länken.

2. Gjuta hjärtformat fågelbad i betong

Hjärtformat fågelbad i betong

Bildkälla

Med kärlek till fåglarna! Ett hjärta gjuts i ett fyrkantigt betongblock. Det knepiga är att få till hjärtat. Det går att använda en hjärtskål eller hjärtformad bakform att trycka ner i betongenblocket. Har man inget som passar, kan man tillverka ett hjärta i trolldeg. När det torkat använder man det som form.

Gå en trädgårdskurs online – enkelt och kul!

3. Fågelbad på fot av stubbe

Fågelbad på fot av stubbe

Bildkälla

Den fula stubben kan bli en tillgång – använd den som fot till fågelbadet. Eller ta tillvara på lite av stammen från ett träd som stormen vält. Ett stort grunt keramikfat står stadigt på stubben. Kanske det enklaste fågelbadet att göra själv!

4. Skål på björkben blir trendigt fågelbad

Skål på björkben blir trendigt fågelbad

Bildkälla

För att bygga detta fågelbad behöver man fem tjocka grenar från en björk. Tänk på att de ska slås ner tillräckligt djupt i marken för att vara stabila även för tjocka duvor. Ca 20 cm kan vara lagom. Använd ett vattenpass för att se till så att benen hamnar på samma höjd. Balansera sedan på skålen. Just den här passar in med sin låga fot innanför benen, som extra stöd. Limpistol kan också hjälpa till för extra stöd. Det limmet lossnar lätt om man vill montera ner skålen sen.

5. Träskål på träben

En variant på det tidigare fågelbadet. Det görs på samma sätt. Nedanför är ytterligare en variant.

6. Avskalat och elegant fågelbad

Avskalat och elegant fågelbad

Bildkälla

För denna variant tar man tre eller flera trästänger och målar dem i en mörkbrun färg. Det finns även kopparfärger som är så på ropet nu. Gör resten som exempel 4–5 ovan.

7. Ljusstake får nytt liv som fot till fågelbad

Ljusstake får nytt liv som fot till fågelbad

Bildkälla

Många stora ljusstakar har en hålighet i mitten, speciellt om de är helgjutna. Utnyttja det och trä på ljusstaken på ett armeringsjärn eller pinne som slagits i marken. Då får man mer stabilitet i fågelbadet. På toppen limmas en skål fast. Om inte skål och stake har samma färg kan man måla allt. Eller varför inte spreja med hobby- eller metallfärg.

Res med Allt om Trädgård till världens vackraste trädgårdar!

8. Hängande löv i betong

Hängande löv i betong som fågelbad

Bildkälla

Gjut ett löv i betong och häng upp med hjälp av kedjor. Kedjorna är fästa i en lite större metallring på undersidan. Det ger stabilitet åt anordningen. Tänk på att hänga upp allt i en tjock gren, då betong väger en del.

9. Gjutna och infärgade fågelbad

Gjutna och infärgade fågelbad

Bildkälla

Många har redan provat att gjuta fågelbad i betong, och vet hur enkelt och kul det är. Testa gärna att måla med matt färg som här på bilden. För att uppnå bästa effekt målas inte kanterna, utan man tonar ut med hjälp av penseln. Efter någon säsong har fågelbadet fått patina.

10. Hängande fågelbad

Hängande fågelbad

Bildkälla

Ett fågelbad format som ett fågelbo. Vira pinnar så att de omsluter skålen till fågelbadet. Häng upp med snören eller kedjor. Fäst snörena i en liten ring undertill, så blir anordningen stabilare.

11. Fågelbad i mosaik

Fågelbad i mosaik

Bildkälla

Otroligt snygga fågelbad i mosaik. Gjut basen själv till en oregelbunden form eller ta ett befintligt djupt fat och gör sen ett mosaiskt mönster. Bara fantasin sätter gränser!

12. Elegant fågelbad i glas

Elegant fågelbad i glas

Bildkälla

Detta fågelbad tillför elegans till trädgården. Det har blivit jättepopulärt att återvinna gamla glasvaser och fat. Många kombinerar flera vaser och skålar för att få upp höjden på foten. Man sätter ihop dem med superlim som tål utomhusväder och väta. Fråga i hobbybutiken. Det är inte säkert att fågelbadet tål att stå ute över vintern, så töm det och förvara det inne för säkerhets skull. För stabilitet kan man trä den upp och nervända vasen i foten över en pinne eller armeringsjärn som slagits ner i marken.

13. Återvunnet material blir fågelbad

Återvunnet material blir fågelbad

Bildkälla

Varianter på fågelbadet i glas ovan. Här har man kombinerat ljusstakar, vaser, krukor, lampfötter, fat, koppar och kannor. Allt limmas och målas sedan i samma färg. Oändliga möjligheter att göra sitt egna unika fågelbad.

Fler fågelbad av återvunnet material.

Mer för fåglar i trädgården:

15 inspirerande fågelholkar

9 roliga fågelmatare för trädgården

Hjälp fåglarna med byggmaterial

Beskrivningar på 7 mumsiga fågelmatare för vintern