Bygg självvattnande krukor – 4 olika modeller!
Slipp allt bekymmer med vattning varje dag! Med självvattnande krukor kan man resa bort ett tag. Här är några beskrivningar på hur man bygger självattnande krukor – stora som små.
1. Liten självvattnande såkruka av PET-flaska
https://www.youtube.com/watch?v=AVEBb-VAcJw
Återvinn 2-liters plastflaskor och gör enkla självvattnande såkrukor själv. Filmen visar en jämförelse med vanlig kruka och hur mycket mindre man behöver vattna den självvattnande krukan. Den borde klara sig en till två veckor utan påfyllning.
Gör den självvattnande krukan så här:
1. Klipp av flaskan ungefär på mitten. Locket behöver du inte mer.
2. Nu ska man förhindra att jord inte trillar ur flaskan, samtidigt som man vill att vatten ska sugas upp från vattenreservoaren. Använd en bit tyg eller återanvänd en gammal strumpa. Stick ner genom flaskhalsen.
3. Fyll den övre flaskkrukan med jord och vattna igenom jorden ordentligt första gången, så att reservoaren fylls med vatten.
4. Plantera dina frön. Jorden i flaskkrukan kommer själv att kunna suga upp så mycket vatten den behöver efter hand.
Tips: Om man skär en liten fyrkantig flik en bit upp på den yttre flaskkrukan (själva vattenreservoaren), så kan man fylla på vatten genom fliken utan att lyfta på innerkrukan.
2. Självvattnande system för såbrätten
https://www.youtube.com/watch?v=Ffe7JfYyBFE
Det självvattnande systemet bygger på att ha en större bricka med höga kanter, som såkrukor och brätten kan ställas på. En plastflaska med locket på fungerar som vattenreservoar. Innan flaskan fylls med vatten gör man ett litet hål på sidan av flaskan nära botten. Hålet måste hamna under bottenbrickans kanter, annars rinner vattnet över! Flaskreservoaren fyller på med vatten tills nivån är över hålet på flaskan, men stannar där. Och plantorna suger åt sig det vatten de behöver genom såkrukornas bottenhål. Smart va?!
3. Stor självvattnande kruka för inne och ute
https://www.youtube.com/watch?v=LWkg5ttOm5I
Det här är ett hållbart självbevattnande system som går att återanvända flera säsonger. Man behöver två hinkar som träs i varandra. Den understa är vattenreservoaren, och den andra har man jorden i.
Så gör man en självvattnande kruka:
1. Borra eller skär ut ett större hål i mitten av innerhinken. Där ska en liten korg precis få plats. Istället för specialkorgar går det att använda plastmuggar som man gör hål i. När korgen är fylld med jord är dess funktion att dra vatten från reservoaren upp till den övre hinken. (Ett alternativ är att ha en remsa tyg som löper från den undre hinken till övre genom ett hål.)
2. Ett andra hål ska borras för PVC-röret.
3. Borra även småhål, så att regnvatten ovanifrån kan rinna igenom snabbare. Även rötter kan gå rakt ner genom hålen till reservoaren.
4. För att inte PVC-röret ska täppa till mot botten, kan man skära ut en liten skåra i sidan längst ner.
5. Det sista hålet man ska göra är ett dräneringshål i sidan på ytterhinken. Bästa placering är strax under innerhinkens botten. Håller du upp hinkarna mot ljuset kan du lättare se var innerhinken slutar.
6. Fyll på med jord och plantera dina växter. Vattna igenom jorden första gången och fyll på reservoaren. I fortsättningen fyller du bara på reservoaren genom röret. Regnar det rinner överflödet ut.
Tips: Fråga efter stora hinkar i restauranger. De har en plast som är godkänd för mat och släpper inte ifrån sig giftiga ämnen. De är dessutom gratis och man återvinner.
4. Stor självvattnande kruka för utomhusbruk
https://www.youtube.com/watch?v=wT4cIDrsGdA
Signaturen Growing Little Ones for Jesus använder 20-liters hinkar. I dem har hon odlat jordgubbar och gurkor med denna metod för andra säsongen. Det är en förenklad metod som inte kräver dubbla hinkar, men då det är hål i botten så att vatten kan rinna ut, är den mest lämpad för utomhusodling. Man behöver förutom hinken en plastdunk (2-liters mjölkflaska är perfekt), ett PVC-rör, en tygremsa och en spik.
Bygg självvattnande krukan så här:
1. Borra några hål i botten på hinken, så att överflödigt vatten kan ta sig ut om det t ex regnar ute.
2. Tygremsan ska ända ner i botten på plastdunken och ska sticka upp en bra bit utanför. Den är till för att suga upp vatten från dunken, som fungerar som reservoar, och transportera det till jorden utanför.
3. PVC-röret ska passa att kila ner i plastdunkens öppning och gå en liten bit ner, men inte ända ner till botten.
4. En spik rakt igenom röret förhindrar att röret går i botten. Detta för att vattnet ska kunna flöda fritt ner i dunken. (Ett alternativ är att skära en skåra längst ner på röret, som i exemplet ovanför.)
5. Kapa röret så att sluthöjden hamnar en bit ovanför jorden, gärna en liten bit ovanför hinkkanten. Då riskerar man inte att få jord i vattenreservoaren.
6. Fyll på med vatten i röret efter hand.
Tips: Det kan vara svårt att se om reservoaren behövs fyllas på. Med många självvattnande krukor i handeln följer det med en liten flottör som visar på vattennivån. Tillverka en själv med hjälp av en pinne som sticks i en flirtkula eller frigolitkub. Så flyter den på vattenytan.