Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Beskrivningar och inspiration till 7 fågelmatare

Hjälp fåglarna i vinter och gör egna dekorativa fågelmatare. Det finns många sätt att göra matare av sånt som man redan har hemma. Testa sju olika varianter att pyssla ihop med barnen en eftermiddag.

1. Fröhjärtan på tråd

Smält gelatinblad enligt instruktionerna på förpackningen. Blanda med valfria fågelfrön och häll sedan i hjärtformad kakform. Peta in ett sugrör där du vill ha ett hål för snöret att trä igenom. Låt stelna och häng upp.

Alternativt recept: Smält kokosfett och osaltat smör. Blanda sen ner fågelfrön, russin, nötter, gryn av de olika sorterna, torkad frukt eller kokosflingor.

Källa

2. Toarullar med jordnötssmör

Återbruka toarullar. Börja med att strö valfria fågelfrön i ett jämnt lager på ett tidningspapper. Bred in hela utsidan av toarullen med osaltat jordnötssmör och rulla den sedan över fröna tills allt jordnötssmör är täckt. Trä på en gren.

Tips: Gör eget jordnötsmör utan palmolja, genom att mixa osaltade jordnötter med stavmixer. Ev kan du ha i några droppar solros- eller rapsolja för smidighet.

Källa

3. Hängande skålar av citrusskal

Spara citrusskalen nästa gång du äter grapefrukt eller apelsin. Gör två hål i vardera sidorna med en ätpinne eller sticka. Dra igenom snöret som citrusskålen ska hängas med och knyt en knut i vardera änden på utsidan. Skålen är färdig att hänga upp. Fyll på med fågelfrön på plats.

Källa

Köp fågeltillbehör och fågelmat i webbutiken!

4. Hängande vintagekopp

Använd receptet ovan i nr 1 och fyll en gammal udda kaffekopp. Stick in en pinne i smeten innan den stelnar, så att fåglarna har någonstans att sitta när de pickar. Häng upp koppen i ett snöre från örat.

Källa

5. Kottar med nötter

Pilla in jordnötssmör mellan lagren på kotten och rulla den sedan i fågelfrön. Fäst ett snöre i toppen och kotten är redo att hängas upp.

Källa

6. Popcorn på tråd

Trä osaltade popcorn på en lång rostfri ståltråd. Forma tråden till ett hjärta. Voila! Det går även att variera med frukter på tråden eller torkade äppelskivor.

Källa

7. Äppelskivor på tråd

Gör en stor rosett i ena änden av en rostfri ståltråd. Trä sedan upp äppelskivor, och avsluta med en rosett i övre änden.

Källa

Mer inspiration till fåglar:

15 inspirerande fågelholkar

9 roliga fågelmatare för trädgården

Hjälp fåglarna med byggmaterial

Sommarsvalka för fåglarna – bygg ett fågelbad!