Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mallivan

8 stöd för pioner och perenner

Pionblommorna pryder vilken rabatt som helst. Men de vackra svulstiga blommorna har en tendens att lägga sig ner, speciellt vid regn, och då gör de ingen glad. Några bra pionstöd är enkelt att förbereda tidigt på våren. Dessa varianter kan man bygga själv och de funkar även bra till perenner.

1. Perennstöd av pil i rutnät

Ett naturligt och miljövänligt stöd för perenner och pioner. Man använder det man har. Ta några pilgrenar eller andra böjliga kvistar, snurra dem och forma en cirkel. Fäst med nylonsnöre eller ståltråd. Stick igenom raka pinnar tvärs över, så att de bildar ett rutmönster. Rutringen ska nu fästas med trådar på fyra pinnar som stuckits ner i marken. Det finns viss risk att ringen glider neråt om man knyter fast den som här. Jag hade nog istället valt att fästa den på fyra pinnar med klyka överst.

Källa

2. Pionstöd av metall i rutnät

Samma metod som ovan. Den förra har fördelen att materialet är lätt att hitta och att den är komposterbar. Denna har längre livstid. Återanvänd ett gammalt grillgaller eller varför inte ett cykelhjul om du har större buskar. Ekrarna fungerar lika bra som ett rutnät. Fäst med hjälp av rostfria blompinnar.

Källa

3. Tvinna ett perennstöd

Fem träpinnar eller bambupinnar sticks ner i jorden. Bambu kan vara lite halkigare för att tråden inte ska glida. Du får prova dig fram om det ska vara nylontråd eller naturtråd. Stjärnan bildas genom att sno ett varv runt första pinnen. Lämna tillräckligt för att kunna fästa i slutet. Dra sedan rakt över till andra pinnen från vänster. Sno ett varv runt den. Fortsätt sedan att dra rakt över. Alltid andra pinnen från vänster. Avsluta med en knut när du kommit hela varvet runt.

Källa

4. Återvinn gamla stolar till pionerna

Ibland har man ett gammalt stolprojekt som kom halvvägs i renoveringen eller en stol som har rostat sönder liiiite för mycket för att gå att rädda. Den kan fortfarande ha ett attraktionsvärde. Ta då bort sitsen och placera den över pionen eller perennen som behöver stöd.

Källa

5. Enkla och naturliga växtstöd

Ta pil eller böjbara pinnar som blivit över från vårbeskärningen. Bilda en båge och stick ner i jorden i en cirkel kring plantan. På varianten till höger har man gjort ytterligare förstärkning genom att tvinna en knut där grenarna korsar varandra. Enkelt, diskret och gratis!

Källa

6. Flätade korgar som perennstöd

Perennstöd som är dekorativa även innan plantorna vuxit till sig. Det är pilligt men inte svårt att fläta dessa korgar. Använd pil, som går att beställa från nätet. Inga avancerade avslut krävs, utan lämna istället de pinnar som går på längden oklippta. Då går de att sticka ner i marken och förankra korgarna.

Källa

7. Roliga stålblommor till blommorna

Forma stora luftiga blommor av tjockaste najtråden och stick ner tätt, men på olika höjd. De går att sprejmåla i vilken färg man vill, så att de är dekorativa innan plantan vuxit igenom.

Källa

Köp spaljéer och växtstöd i webbutiken!

8. Återbruka lampskärmar som pionstöd

Stora återbrukade lampskärmar funkar på båda hållen. Fäst dem i jorden med tältpinnar eller ståltrådsbågar. Varför inte sprejmåla dem i roliga färger? Då blir de ett dekorativt inslag i rabatten innan pionerna eller perennerna kommit igång.

Källa

Mer om pioner:

Pionskötsel bästa tipsen

Bli förförd av pioner

Så flyttar och planterar man pioner – dela rötterna för nya plantor (film)

3 sätt att beskära och trimma en trädpion (film)