Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

13 återbruksprojekt av plastflaskor för trädgården

Superenkla göra-själv-tips för att återbruka dina plastflaskor. På nolltid har du sparat både tid och pengar på att göra egna praktiska redskap. För att inte tala om miljövinsterna. Massvis av kreativa lösningar på nya användningsområden. Win-win-win!

1. Duschstril för bevattning av sådder

Källa

Vissa sådder och plantor är känsliga för vattning uppifrån och kan behöva en tunn strildusch. Bevattningsstrilar är inte alltid lätta att hitta, då är denna lösning superenkel. Allt du behöver är en tjock synål. Värm den med den tändare/tändsticka och stick nålen genom locket ett antal gånger. Klart!

2. Handskopa för planteringsjord

Foto: GAP Photos Ltd

Källa

Rita först med en CD-marker på flaskan var du ska skära, så att den får formen av en spade. Flaskorna har olika form, vilket ger olika form på skoporna. Det lättaste är att ha handtaget uppåt med öppningen mot dig när du startar. Så sätter du en markering strax under handtaget och drar ett streck snett rakt ner mot botten. Skär med vass kniv.

3. Planteringsspadar av plastdunkar

Källa

Två varianter av spadar. Dessa är mindre än skopan ovan och kräver inte lika mycket stadga. Här börjar du istället att skära ovanför handtaget, så att det blir frilagt i den övre delen. Sedan skär du till precis den form du vill ha. Gör gärna olika bredder, så att de passar för olika krukor och kärl.

4. Minidrivhus av PET-flaskor

Källa

Enklare än så här blir det nog inte. Kapa flaskan på mitten. Du kan använda både topp och botten som drivhus. För att få lite luftning tar du av korken på toppen och i botten gör du ett lite större hål. Kör gärna en planteringspinne genom drivhusen, för att de inte ska blåsa bort.

5. Praktisk snörhållare av toppen av plastflaska

Källa

Snörhållaren skärs till av toppen av flaskan där halsen är. Gör hål för upphängning eller skruva fast den uppochner i väggen/anslagstavlan. Nystanet hålls på plats i skålformen, medan önskad längd snöre enkelt kan dras genom flaskhalsen nertill.

6. Självbevattning för krukor

Källa

Det finns flera sätt att göra detta på. Det enklaste är att fylla en flaska med vatten och trycka ner den uppochner i jorden (utan lock). Ett annat är som på bilden där man får en liten självbevattnande kruka. Skär flaskan mitt itu en bit under mitten. Låt några tygremsor eller garnstumpar av t ex bomull löpa igenom öppningen (för att suga vatten), detta innan du planterar i den övre inre delen. Vatten fyller du på i den undre delen.

7. Fågelmatare av återvunnen plastdunk

Källa

Skär ut lämpliga fågelöppningar på alla fyra sidor. Gör två hål (borra, använd syll eller värm en tjock nål/spik) precis under locket, för snören att hänga upp fågelmataren med. Du kan även göra hål under fågelöppningarna, där du kan trä en planteringspinne rakt igenom, så får fåglarna något att sitta på.

8. Växthus av PET-flaskor

Foto: © Alistair Scott / Alamy

Källa

Har man många flaskor, typ 2000, ja, då kan man bygga ett helt växthus av dem.

9. Plantetiketter, tratt och fat

Etiketter, fat och tratt av samma flaska. Ta vara på alla delar!

Källa

Alla delar som är plana går att klippa till lämplig längd för att användas som etiketter. Man skriver med en vattenfast penna t ex CD-marker. Toppen och botten av flaskan, som blir över, går att använda som tratt respektive fat.

10. Upphängbara krukor på två sätt

Källa

Källa

Bara att kapa toppen eller botten. Sen går det antingen att trä en stång/bräda igenom handtagen för att hänga upp krukorna, eller beroende av flaskmodell skära av nederdelen av handtaget och hänga upp krukorna.

11. Fågel- och rådjursskrämma av plastflaska

Foto: GAP Photos Ltd

Källa

Det finns exempel på hur många läckra fågel- och råddjursskrämmor som helts. Det gäller att variera sig då djuren vänjer sig efter ett tag. Gör några rörliga eller måla dem. Denna tycker jag är enklast och en bra start. Skär remsor mitt på flaskan och gör hål i botten. Limma fast en mutter i ena änden av en stålpinne, trä på flaskan och pressa till den så veck uppstår på mitten. Limma fast en mutter som stopp i andra änden.

12. "Bottle garden"

Källa

En hängande trädgård för både utomhus som inomhusodling. Klicka på käll-länken för beskrivning av hur man bygger en fönsterodling på detta sätt. Man kan även installera självbevattning, eller köra utan jord en s k hydroponisk odling.

13. Vattenspridare av PET-flaska

Källa

Gick vattenspridaren sönder. Inga problem! Gör lagom stora hål i en plastflaska. Det kan gå att få tag på kopplingar som fungerar till flaskans skruvanordning, annars kan du använda rikligt med gaffatejp för att få på slangen. Voila!