11 underbara regnkedjor du kan göra själv!
En regnkedja är ett dekorativt alternativ till stuprännor. Låt gärna regnkedjan leda ner i en tunna för att samla upp regnvattnet. Här är flera exempel på fina regnkedjor och hur man monterar dem.
1. Regnkedja med målade krukor
Små terrakottakrukor målas i hobbyfärg. Notera att de är tonade från ljust till mörkt blått. Det åstadkommer man genom att blanda en färgnyans med olika mängd vitt för ljusare, samt svart för mörkare blått. (På startbilden syns en där man bara målat ett tunt lager med vit färg.) Köp två rostfria kedjor i järnhandeln, en med stora öglor och en med så små att de går igenom hålet i botten på krukorna. Den större kedjan delas (genom att öppna öglorna) i längder som passar avståndet man vill ha mellan krukorna. De små öglorna länkar ihop de större när en kruka har trätts på. Terrakotta tål inte minus, så kom ihåg att ta in regnkedjan innan vintern.
2. Kul kedjor med hinkar och kannor
Passa på att köpa på dig ett gäng minihinkar eller minikannor nästa gång du ser dem i 10-kronorshörnet. De kan bli så här roliga regnkedjor. Hål borras i botten med metallborr, som köps på samma ställe som träborr och betongborr för någon tia (ofta har du en redan i burken av borr i olika storlekar). Kedjorna får man vara lite kreativ med, men det är samma princip som i exemplet med krukorna ovan.
3. Gamla skedar bildar regnkedja
Gamla skedar böjs lätt mot en bordskant om de värms lite först. Här har man borrat hål i skaften med metallborr, och fäst ihop skedarna mot varandra. Man fäster även ihop mellan skaften på längden. En rostfri metalltråden löper mellan skedskaften. Exakt beskrivning finns på engelska i bildkällan nedan.
4. Kakformar blir till regnkedja
Borra hål i botten på kakbottnarna med metallborr. Kedjan gör man av plast- eller glaspärlor som träs på metalltråd eller UV-beständig plasttråd. Jag kan även se att denna metod hade funkat med färggranna plastformar som barn har i sandlådan.
5. Stenar på rad i regnkedja
Till dessa regnkedjor kan man använda både stenar och glas, naturliga stenar eller slipade dekorationsstenar. Det finns olika sätt att sätta ihop dem, som ni kan se på bilderna. Tänk bara på att inte använda vanlig ståltråd, för det rostar sönder.
6. Kedjor till regnkedjor
Gå till ett byggvaruhus eller järnhandel och kolla in den stora variationen av kedjor. Många är dekorativa som de är. Annars kan man böja sig egna öglor och fläta ihop kedjor av koppartråd eller annan rostfri metall som är böjlig.
7. Regnkedja av återvunna flaskor
Glasflaskor skärs till enkelt genom att man lindar snören runt flaskan där de ska kapas. Snöret ska först ha fått dra i lite alkohol eller tändvätska. Tänd snöret och låt brinna i en halv minut, sen doppar man snabbt hela flaskan i isvatten. Då ska den spricka itu. Slipa gärna den vassa kanten med fint sandpapper. I första bilden har man fyra parallella kedjor. De kan fästas ihop så att en ögla bildas lagom stor för att trä igenom flaskhalsen. På andra bilden har man trätt på flaskorna efter varandra på en kedja. Där är dessutom flaskorna målade i lite olika färger och slutligen svampade med metallicfärg.
8. Några fler inspirerande regnkedjor
Bara fantasin sätter gränser för vad man kan länka ihop till en regnkedja. I första bilden har man fäst ihop kottar. Andra bilden visar färggranna glaskulor och koppartråd. Den tredje regnkedjan är plastflaskor som skurits till att likna blommor. De har sedan sprejats med kopparfärg innan de sats ihop. Sista bilden har man lekfullt hängt upp nyckelknippor i deras ringar. Kanske något för den som sparar på allt?