Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Utemöbler för balkongen – 9 mysiga balkonger

Balkongen kan ge en extra livsdimension i stan. Att ställa ut några utemöbler, mysa till med odlingar och blommande växter behöver inte vara så svårt. Vi har samlat smarta lösningar och inspiration till årets sköna balkongliv.

1. Nätta möbler med multifunktion för balkongen

Ihopfällbara utemöbler är lätta att flytta runt och möblera om balkongen. FOTO: Rusta Foto: © Sara Medina Lind. Rusta 2017

Antibes – en kombinerad sittbänk och spaljé gör det enkelt att odla blommor, grönsaker och kryddor på balkongen utan att nalla av golvutrymmet. I serien ingår det nätta cafésetet i svart och vitt med ihopfällbara möbler, i år även med variant i mjukt ljusgrön kulör, samt ett fällbart balkongbord, som också går att använda som bricka.

Finurliga utemöbler för balkongen, som kombinerar soffa och förvaring. FOTO: Rusta Foto: © Sara Medina Lind. Rusta 2017

Rusta lanserar även loungemöbeln Torino i konstrotting, som tar minimalt med plats på en balkong, men rymmer mängder av möjligheter. I lådorna under kan du förvara filtar, värmeljus, planteringsjord mm. Även en mindre dynlåda finns i serien – perfekt som extra sittplats. Många balkonger har trista betonggolv. Därför gillar vi att Rusta har ett stora utbud av plastmattor i alla storlekar och intressanta grafiska mönster för överkomligt pris.

2. Hängande trädgård på balkongen

Härlig sitthörna och liten grill är allt man behöver på balkongen.

"Hängande oas" är en av inspirationsbalkongerna från årets Nordiska Trädgårdar. Balkongen är skapad av Groot Park & Trädgård och kreatören Lenita Hedman. Har man högt i tak kan man utnyttja ytan för hängande växtlighet. Belysningen här är upphängd i ett armeringsnät monterat i taket.

3. Odla mer ätbart på balkongen

Odla mer ätbart på balkongen – odlingslådor så långt ögat når och kryddväxterna ger en väldoft. FOTO: Plantagen

Plantagen har hakat på odlingstrenden med ätbart på balkongen och tagit fram odlingsset med minidrivhus färdigpreppade med jord och fröer för nybörjaren som vill testa lättodlade grönsaker och kryddor. Cultura är en praktisk, svensktillverkad odlingslåda av svensk tall. Den passar bra till den svarta piedestalen Tilia.

Med en odlingslåda med förvaring och piedestal för krukor utnyttjar man ytan bättre på balkongen. FOTO: Plantagen

4. Den inglasade balkongen

En takterrass med växthus eller inspiration till en inglasad balkong. FOTO: Gustav Kaiser

"Växthusdrömmen" skapades av Willab Garden och kreatörerna Hanna Schagerlöv och Rebecca Strömblad. Balkongen vann i kategorin besökarnas val och vann guld i juryns val av Årets balkong på Nordiska trädgårdar. Hämta inspiration från deras installation till att inreda en inglasad balkong och fly från stadens puls.

5. Medelhavsväxterna gillar inglasade balkonger

Medelhavsväxter trivs bra ute på balkongen och kan övervintras på en inglasad balkong med frostvakt. FOTO: Blomsterlandet

Vi kan låtsas att bilden från Blomsterlandet är tagen på en inglasad balkong. Medelhavsväxter och citrus vill gärna flytta ut på balkongen under sommarhalvåret. Under vintern kan de övervintras på en inglasad balkong med frostvakt, och du kan fortsätta att njuta balkongen inte bara sommartid.

6. Prylarna som myser till balkongen

Inred balkongen med saker som tål lite regn eller är lätta att ta in. Utebelysningen skapar stämning även på kvällen. FOTO: Lagerhaus

Lagerhaus har många roliga prylar för att lyckas med att mysa till balkongen. Med lanternan Rotting och ljusslingan Bright får man rätta stämning på kvällen. Har man inte möjlighet att koppla in ljusslingor till el finns idag solcellslampor och batterislingor.

7. Mer krukor och blommor på balkongen

Strössla med blommor på balkongen för mer färg och glädje. Gamla utemöbler får nytt liv med blommor och en färggrann kudde eller filt. FOTO: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Självklart strösslar vi med svenskodlade blommor på balkongen. Några av de växttrender som är starkast under 2018 enligt Blomsterfrämjandet är att inreda med gröna växter, som skapar lugn. Gärna stort, lummigt och frodigt. Inomhusväxterna mår bra av att flytta utomhus på sommaren, men skydda från gassande sol och vänj dem sakta. De ser även ett ökat intresse för klassiska mormorsväxter som pelargoner, kornettblomma, saintpaulia, hortensia, begonia och cyklamen. De blommiga krukväxterna placeras, som på bilden, helst i mycket avskalade och råa miljöer.

8. Delad glädje är dubbel glädje

Hängande växter i taket på balkongen ökar på lummigheten.

"Trädgård i balkongformat - Alla årstider är vackra" skapad av Nora Trädgård och kreatören Brita Zettergren. Balkongen vann silver i juryns val av Årets balkong på Nordiska trädgårdar. Även om man bara bonar in sin balkong med en sitthörna för en person, så kan man glädja andra menar skaparna till installationen – en vacker balkong ger en vackrare omgivning där vi bor och det får fler att må bättre. Visst har de rätt i att man blir gladare av att titta in/upp på en sån här balkong än en som används för att förvara läskbackar och cykel!

9. Praktiska förvaringsmöbler för odlande på balkong och uterum

Praktiska förvaringsmöbler för odlande på balkongen. FOTO: Ikea

Ikea är mästare på förvaringsmöbler som går att bygga på och komplettera så att de passar även den lilla ytan och balkongen. Lagerhyllan Ivar går att måla i läckra utefärger och sätta luckor på. Här är kanske en ny klassiker – serien Hindö som går att ha både ute och inne. Hyllor, skåp och planteringsbord, med justerbara hyllplan och även glasade luckor.

Smart sittpall med förvaring sparar plats på balkongen. FOTO: Ikea

Utemöblerna Äpplarö är gjorda i massivt trä. I serien finns bl a en rullbar bänk, som man kan förvara dynor i, samt en bänk med spaljé. Sitt och förvara i den eller odla direkt i bänken.