Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Takodling i New York och Stockholm

En ny trend som växer till sig hos stadsbor är längtan till landet och ett grönare och enklare liv. Att odla i staden blir allt vanligare. Även restauranger tar fasta på denna gröna våg och närodlar där de kan. Där markytor är dyrt har man börjat ta tillvara på taken, som möjliga odlingsytor.

På restaurang Bell book & candle i Greenwich Village i New York får köket sina nyskördade ekologiska grönsaker, frukter och örter levererade direkt från den egna takträdgården till restaurangen på  bottenvåningen. Trädgården är ”vertikal” – grödorna är planterade på pelare i ett system där plantorna odlas i luft och rötterna sprutas med vatten med näringsämnen. Systemet återvinner 100 procent av vattnet och näringsämnena, och odlingen kan räknas som både aeroponisk (= i luft) och hydroponisk (=i vatten).  

Ett liknande system provar projektet 100Hus på ett tak i Hornstull i Stockholm. Takterrassen öppnade för stadsodling i somras, och projektledare Fredrik Forsman berättar att man bland annat har odlat majs, rotfrukter, tomater, krasse och kryddor. Det handlar främst om odling i Big Bag-säckar, men man har även några odlingsbänkar, och nu testar man en sorts växtvägg för nordiskt klimat. Där har  odlingsgruppen planterat en sibirisk och en norrländsk sedumart för att se om de klarar  Stockholmsklimatet.

Läs mer:  bbandcnyc.com,  mytowergarden.com,  100hus.com/hornstull

Om den nya trenden: dn.se/livsstil/reportage/bonder-i-storstadens-djungel

 där det bla står  att i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, som är en ny stadsdel under uppbyggnad, finns stadsodling på tak  med i planeringen.