Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Planera balkongen rymligare

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Åsa har en liten balkong med ett ganska trist plåträcke. Trots att det är litet drömmer hon om att ha ett grönt uterum och kunna odla både blommor och grönsaker.Är det möjligt? Trädgårdsarkitekten har lösningen.

Åsa:

Jag vill att min balkong ska vara som en miniträdgård med massor av blommor och grönsaker, trots att den bara är 5 kvadratmeter. Det fula plåträcket vill jag helst inte se.

Trädgårdsarkitekten:

Jag förstår din känsla. Börja med att sätta något innanför räcket. Flätad pil, vassmatta eller en ljus markisväv till exempel. Då ser du inte längre plåträcket. Små sektioner av trätrall blir fint på golvet.

Åsa:

Det låter som en bra grund. Men hur ska jag få plats med allt jag vill?

Trädgårdsarkitekten:

Då behövs lådor eller stora krukor som utnyttjar utrymmet optimalt och samtidigt ger största möjliga jord­volym. Mot sidoväggen tycker jag att du ska ha två lådor i trä, och i dem fäster du en stegliknande spaljé som går ända upp till taket där den fästs med kilar.

Med rätt planering kan balkongen bli som en fin liten trädgård.

Åsa:

Och vad för slags spaljé ska man ha?

Trädgårdsarkitekten:

Du kan ganska enkelt göra en egen spaljé av två brädor som du borrar hål i utmed hela längden med cirka 12 centimeters intervall. I hålen sticker du in 15 millimeter tjock rundstav eller bambupinnar. Bredden anpassar du till väggens mått.

Åsa:

Okej, det kanske jag klarar. Jag skulle vilja ha fruktträd i en av lådorna, går det?

Trädgårdsarkitekten:

Ja, ett spaljerat fruktträd går bra. Man kan odla nästan vad som helst eftersom solen når ända in i hörnet, men tänk på att det blir torrt under taket. I det yttre hörnet kan du ha en stor året-runt-kruka med en tålig buske i. Det ger trädgårdskänsla. I nästa ytterhörn skulle du kunna ha vinbär på stam med gräslök i samma kruka. Vårlökar trivs också här. Ut mot räcket kan du ha en smal hylla som är något lägre än räcket. På den kan du ha zink­lådor med soldyrkande växter. Låga vida ­krukor fyllda med kryddväxter eller blommor mjukar upp framför lådorna. En bekväm stol och ett litet bord kompletterar det hela.

Åsa:

Vad fint det låter, jag kommer ju att få plats med mycket!

Trädgårdsarkitekten

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, mejla till: tradgardsdoktorn@aot.bonnier.se

Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.