Odla potatis i hink och kruka på balkongen

Visst kan man odla potatis på balkongen! Du sätter dem i kruka eller hink istället för direkt i jorden. Att odla på detta sätt är även ett alternativ om man inte har certifierat utsäde. Potatis i kruka kan ge en kickstart och tidigare skörd. Läs hur man gör.

Odla potatis i hink och kruka

Det är superenkelt att odla potatis i en hink eller kruka, även jordsäckar kan användas. Viktigast är att det finns dräneringshål i botten (gärna på sidan några centimeter upp som på startbilden), så att överflödigt vatten kan rinna ut, samt att planteringskärlet rymmer minst 10 liter jord. Du kan använda vanlig planteringsjord. Potatis behöver inte allt för näringsrik jord, då de lätt utvecklar mer blast än knölar vid för mycket kväve i jorden.

En potatis växer uppåt och inte neråt. Därför räcker det med ca 10 cm jord i botten innan du lägger i dina potatisar. I en 10 liters hink eller kruka räcker det med 1-3 sättpotatisar. Täck med ytterligare 10 cm jord ovanpå. Resten av utrymmet är reserverat för att kupa jorden när potatisen börjar växa. Kupa jorden gör man för att det bildas nya rotknölar längst med stammen så länge den är i kontakt med jord. Det säger sig självt att man på så sätt får en större skörd.

Man måste inte förgro potatis när man odlar i hink och kruka, men på så sätt kan man komma igång än tidigare.

När sätta potatis i hink för tidig skörd?

Ska man plantera potatis direkt i marken behöver man veta att jorden "rett sig" (blivit fri från tjäle) och nått en temperatur av +8°. Det går fortare att odla potatis i hink och kruka, då man bara behöver ta hänsyn till hur varmt det är i luften. Frostfritt är det du ska sikta på för utplantering. Man behöver inte förgro eller förodla om man krukodlar potatis, men visst får man ett försprång om man startar inomhus, och då räknar man tillbaka 5-7 veckor från när man tror att man kan ställa ut odlingen på balkongen. Köp även tidiga potatissorter om det är det du är ute efter.

Odla potatis i säck. Glöm inte dräneringshål! Efter hand som potatisen kupas viks säcken upp och ger ett djupare odlingskontainer.

Skötsel av potatis i hink och kruka

Potatisodlingen bör stå soligt, men i direkt gassande sol. På en söderbalkong blir det lite för bra. Flytta in potatishinken till lite skugga när solen står på som mest. Vattna regelbundet när skotten börjar visa sig. Jorden ska genomvattnas men inte stå sur innan nästa gång. När blasten blivit ungefär 10 cm hög är det dags för kupning. Det innebär att man för på mer jord runt stjälkarna, så att ett större rotsystem utvecklas från stjälkarna och bildar fler knölar. Jorden skyddar även knölarna från solljus. Om de blir exponerade för ljus bildas det giftiga ämnet solanin, som gör potatisen oätlig. Kupa efter hand som potatisarna växer, men täck inte bladen.

Skörda krukodlade potatisar

Alla potatisar följer inte regeln att de är färdiga att skördas när de blommar. Kolla lite försiktigt i jorden i kanten av hinken/krukan efter knölar. Det går att ta upp några stycken färdiga potatisar, lägga tillbaka jorden och låta plantorna växa lite till. Alternativt gräver man upp hela och skördar. Det finns specialkrukor för potatis, där man kan lyfta på ett lock i sidan och skörda lite efter hand. Kolla in hur du fixar denna skitsmarta potatiskruka, som gör det enkelt att skörda potatisar efter hand – klicka här!

Tillverka en egen potatishink för smart skörd på balkongen!

Odla inte potatis i samma jord år efter år!

Jorden bör inte återanvändas till potatis året efter, då det finns risk för att man överför jordburna sjukdomar. Använd alltid färsk jord till potatis. (På friland rekommenderas växelbruk.) Jordförbättra och odla något annat istället i den gamla jorden. Eller så slänger man jorden på en kompost där jorden först måste bränna ordentligt innan man kan använda den till potatis igen.

FOTO: Colourbox

Mer om potatis:

Förgro och förodla potatis – skillnader och fördelar för tidig skörd!

Tomat och potatis på samma planta – så fixar man Frankensteinväxten

Skörda och förvara potatis på bästa sätt

6 potatissorter på vår topplista!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!