Konsten att skapa vinnande växtkombinationer i kruka och balkonglåda
Att köpa alla sina favoritblommor först och sedan klura på hur man ska kombinera dem brukar nästan alltid sluta i katastrof. Någonting fattas i planteringen, men man vet inte vad. Det finns några trick att ta till, som hjälper dig välja rätt från början, och arrangera lyckade kombinationer till alla krukor oavsett storlek eller form.
1. Odlingsförhållanden för krukor
Först och främst måste man så klart ta hänsyn till om det är ett skuggigt eller soligt läge där krukan ska stå, och välja växter efter det. Det blir ett misslyckat projekt om man försöker att placera en solälskande pelargoner i ett arrangemang av törstiga plantor på en skuggig veranda.



Solälskande pelargoner i ampelmix.
Fundera över var ampeln eller balkonglådan kommer att hänga och välj sedan växter som kommer att vilja leva där. Plantskolor brukar vara bra på att gruppera växter utifrån odlingsförhållanden. På etiketterna brukar det även stå listat om plantan har sol eller skuggkrav. En viktig faktor att ta hänsyn till är vilka vattningspreferenser plantan har. Torktåliga blomsterportlak kommer inte att trivas ihop med fuktälskande hibiskus. En annan viktig faktor är jordkrav. Medelhavsväxter som rosmarin, timjan och lavendel gillar sandblandade och dränerade jordar. På motsvarande sida har vi fuchsior som gillar fukthållande och humusrik jord.
2. Samplantera utifrån växtsätt och form
Att välja en favoritväxt att utgå ifrån är inte fel, men för att den ska framhävas ska man tänka arkitektoniskt och då utgår man från plantans höjd, form och växtsätt. De flesta växer går att dela in i tre former utifrån deras växtsätt – antingen upprätta höjdare, på bredden eller hängande. Kanske har du stött på de engelska uttrycken "thrillers, fillers and spillers", som lite lustigt beskriver just att en planta antingen växer upprätt (en uppstickande thriller), breder ut sig (fyller ut och väver ihop) eller hänger (spiller) över kanten. De flesta lyckade krukplanteringar innefattar vanligtvis åtminstone en av varje form.



Lampbortsgräset agerar höjdare i krukan.
Börja med en höjdare (thriller), till exempel ett prydnadsgräs eller en planta med stora arkitektoniska blad som en kanna. Lägg till en eller fler breda, medelhöga växter (filler). Fyllare och vävare är de man har mest av i krukan, och de har ofta mängder med färggranna blommor, exempelvis begonia, pelargon och pensé. Men även gröna blad som alunrot och palettblad. Välj slutligen en eller två hängare (spillers), som murgröna, batat och njurvinda.
Köp sommarblommor och perenner i webbutiken!



Batat (sötpotatis) som effektfulla hängare i fönsterlådor.
Naturligtvis kan man skapa ett starkt arkitektoniskt uttryck bara genom att placera en enda form i behållaren. Exempelvis blir det väldigt effektfullt med bara bambu i en kruka, eller en svart urna med enbart silvernjurvinda som väller över kanterna, men nu pratar vi om växtkombinationer och samplantering.



Tips: Ställ plantorna bredvid varandra och testa kombinationen redan i plantskolan. Skulle det fattas just något limegrönt som hänger, så vet du i alla fall vad du ska leta vidare efter någon annan stans.
De tre olika växtformerna



4. Kombinera bladverk med olika struktur
Bladverket är lika viktigt som blommorna, för att skapa en spännande samplantering. När du har samlat en grupp av kandidater, titta på storleken och formen på bladen, samt deras ytstruktur. Bladens struktur varierar från vaxartade och blanka (hängpelargon eller murgröna) till matta och håriga (palettblad, silversalvia och järnek). De kan vara finflika längs en lång bladnerv (ormbunke), småbladiga (petunia och rabatteternell), ha fingrade lönnlika blad (pelargoner och alunrot), eller stora hjärtformade (många batatsorter). Kontrasterande bladverk fångar verkligen ögat, och kan även bilda en bra bas som bättre lyfter fram blommorna.



Blomsterlåda med enbart bladväxter.
Tips: Testa att göra ett arrangemang med enbart bladväxter. Det kan bli häftigare än vad du trott från början.
4. Våga vara djärv med färgerna
Vilken färgskala man föredrar är helt upp till var och en. Den grundläggande regeln när man kombinerar olika färgtoner så måste en av dem dominera. Speciellt om man jobbar med skarpa färger. Tänk så här; har man två starka färger som rött och blått, bör det vara mer av den ena. Jobbar man med tre färger, ska den ena dominera, t ex en planta mer, en större mängd blommor eller helt enkelt större storlek på blommorna. Andra färgen ska vara en del av den första och tredje bara utgöra stänk.



Limegult är den dominerande färgen. Andra färgen är en brunlila batat och plockas upp från alunrotens tvåfärgade blad. Tredje färgen blir bara ett stänk av rödorange blommor.
Om man jobbar med färger ton-i-ton, när färgerna ligger nära varandra, som rosa och lila, är inte ögat lika känsligt. Det är därför det är så populärt med kombinationer av pasteller, då det är lättare att lyckas. Känner man att den pastelliga planteringen är lite tråkig, kan den behöva en liten färgklick av något mycket mörkare eller ljusare. T ex kan en sofistikerad kombination i grönt, vitt och silver, adderas dramatik genom att tillsätta en mörkbladig växt. Den silvriga krukan kan även framhävas än mer av ett limegult bladverk.



Plantering ton-i-ton med rosa och lila pasteller. Här är det fasaden som är det dramatiskt mörka.
Ett smart nybörjartrick är att utgå från en färg och kombinera med ljusare eller mörkare nyanser från denna. Ett annat lyckat trick är att jobba bakifrån och välja en tvåfärgad blomma. Sedan plockar man upp en av tonerna och förstärker denna med en likadan enfärgad blomma.
Vid val av blom- och bladfärger, bör du även ta hänsyn till färgen på ditt hus och andra närliggande byggnader. Terrassmaterial, murar och staket är inte heller oviktiga i sammanhanget, liksom vilken färg krukan har.



Blomarrangemang som matchar huset.
För några kommer färgkombination medfött, för andra tar det tid att träna upp. Det bästa med krukplanteringar är att man kan kosta på sig att experimentera med dramatiska färgkombinationer som man förmodligen aldrig skulle våga sig på i sina större perennrabatter. Så passa på att testa och variera dig år från år, och få utlopp för din kreativitet!
FOTO: Colourbox, Istockphoto
Läs mer om sommarblommor:
21 snygga idéer för samplanteringar i amplar
Batat – en het sötpotatis för krukor och balkonglådor