60 ätbara växter att odla i kruka

Nu vill alla odla ätbart! Allt om Trädgård listar 6o grönsaker, frukter, bär och kryddor som man kan odla på balkongen. Köksväxt-trenden har nått balkongen. Mer närodlat än så här blir det inte!
Allt om Trädgård

Drömmen om köksträdgård kan bli verklig, även för den som bara har en liten balkong.

Ingenting är godare än att äta hemodlat. Dessutom slipper man oroa sig över att frukten och grönsakerna är besprutade eller har transporterats långa sträckor.

Dessutom kan man enkelt testa nya sorter som inte går att köpa i mataffären. Antingen genom att välja och vraka bland det stora utbudet av fröer som finns eller genom att köpa färdiga plantor i trädgårdsbutiken. Känn glädjen av att se hur maten växer framför dina ögon.

Allt om Trädgårds redaktion driver vi själva upp grönsaker som tomat, chili och aubergine från frö till vår stora balkong mitt i centrala Stockholm.

Känn glädjen av att se hur maten växer framför dina ögon.

Grönsaker för kruka

Mangold.

Välj gärna buskvarianter och minisorter som inte växer sig så höga och stora. Tomat och chili kan du fröså inomhus nu för att få skörd i sommar. Många trädgårdshandlare säljer plantor av grönsaker annars är det lätt att så själv.

1. Tomat

2. Morot

3. Sallat

4. Paprika

5. Chilipeppar

6. Gurka

7. Sockerärt

8. Potatis

9. Mangold

10. Romansallat

11. Rabarber

12. Spenat

13. Senapskål (Rucola)

14. Aubergine

15. Rödbeta

16. Vitlök

17. Lök

18. Rädisa

19. Vattenkrasse

20. Störböna

21. Fänkål

Kryddor för kruka

Timjan.

Med en bas som till exempel fransk dragon, gräslök, citronmeliss, mynta, oregano och salvia som återkommer år från år har du en egen örtagård på balkongen. Komplettera med en ettåriga kryddor.

22. Fransk dragon

21. Oregano

24. Persilja (Tvåårig)

25. Gräslök

26. Rosmarin

27. Timjan

28. Dill (Ettårig)

29. Salvia

30. Basilika (Ettårig)

31. Mynta

32. Citronmeliss

33. Koriander (Ettårig)

Frukt och bär för kruka

Röda vinbär.

Träd och buskar trivs bra i kruka. Det skyddade läget på balkongen kan till och med öka chanserna att få tidig och riktigt söt skörd. Vinbär och krusbär finns att köpa uppstammade. Smultron och jordgubbe kan man odla i ampel. Björnbär kan slingra runt räcket.

34. Jordgubbe

35. Blåbär

36. Smultron

37. Björnbär

38. Physalis

39. Äpple

40. Hallon

41. Vinbär

42. Krusbär

43. Vindruva

44. Kiwi

Exotiska växter för kruka

Citron.

(för inglasade balkonger, behöver övervintras frostfritt)

Har du en inglasad balkong, investera i en 1–2 kW elfläkt med termostat som går igång vid 5–8°C (en så kallad frostvakt), så kan du odla en hel radda exotiska växter. På sommaren är det viktigt att ventilera så att det inte blir för varmt. De här växterna behöver 0–10 grader varmt på vintern.

45. Oliv

46. Citron

47. Aprikos

48. Nektarin

49. Persika

50. Apelsin

51. Lime

52. Passionsfrukt

53. Lemonguava

54. Granatäpple

55. Fikon

Ätbara blommor för kruka

Tagetes.

Balkongodlingar ska gärna vara vackra också. Blanda in några ätbara blommor som ger färg till balkongen och kan användas som smycken i maten.

56. Kryddtagetes

57. Krasse

58. Hornviol

59. Ringblomma

60. Lavendel

Några goda råd till balkongodlare

Tänk på att växter med stort rotsystem, som tomat och potatis kräver mycket jord och stora krukor, gärna cirka 30–40 cm djupa, medan till exempel örter, jordgubbar och rädisor klarar sig med 10–15 cm djup.

I krukor torkar jorden ut snabbare än i ett trädgårdsland, så var noga med vattningen.

Välj krukor med dräneringshål, eller borra de själv, så att överflödigt vatten kan rinna bort, annars kan växten drunkna.

Efter 3–4 veckor har näringen i jorden tagit slut. Gödselvattna då en gång i veckan. Vanlig krukväxtnäring går bra.

Odlar du vid en hårt trafikerad gata är det bra att skölja av bladen om de blir smutsiga, då mår plantan bättre och blir godare!

Läs mer:

Odla i kruka

Krukplanteringens ABC

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & handskar från Tegera för endast 179 kr. Köp nu!