Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt om Trädgård har en egen balkong!

På Allt om Trädgårds redaktion har vi börjat odla på vår 30 (!) meter långa balkong. Redan i februari sådde vi chili, tomat, basilika, purjolök och paprika med mera, som nu växer så det knakar inne på redaktionen. 

Sandra förbereder planteringen i odlingsbänken från Hasselfors.

I fredags gjorde vi en kraftansträngning och röjde bort gammalt skräp, samtidigt som vi ställde våra nya möbler på plats. Det är ett fint vitt odlingsskåp i glas och odlingslådor på ben från Hasselfors, som vi spanat in på flera olika mässor och länge suktat efter.

Eftersom vi gärna vill kunna odla grönsaker är det bra med lådor som de här som har större djup än vanliga balkonglådor (34 cm). Vi borrade hål i botten för att vattnet ska kunna rinna ut och stack hål på plastsäckarna som ska ligga inuti. På spaljéerna ska det klänga blomman för dagen och sockerärtor.

Vi har valt att odla i jord från Emmaljunga eftersom de fick högst poäng i vårt såjordstest i nr 3/2011. Vi använder två olika sorter, till grönsakerna deras Exclusiv perennjord med 30 procent kogödselkompost, vilket innehåller mycket kalium och har en fruktfrämjande effekt. Till krukor och urnor valde vi jorden Exclusiv plantjord som innehåller näring för 5–6 månader, finfördelad leca och järn som förhoppningsvis gör att växterna behåller sin härliga gröna färg .

De första tomatplantorna har nu fått flytta ut på balkongen. Kanske är det lite tidigt, så vi hoppas att värmen fortsätter och att de klarar sig! Skulle det bli kallare har vi fiberduk att skydda dem med.

Vi vill uppmuntra fler att odla grönsaker på sina balkonger. Därför har vi skrivit en lista med förslag på vilka goda grejer som går att odla i kruka. Läs artikeln här.

Fortsättning följer…

Mysigt sitthörn vid ena kortsidan på de långa balkongen (som går utmed hela redaktionen, högst upp på taket i huset).

Möblerna är ritade av Hasse Johansson, en gång i tiden Allt om Trädgårds och förlagets egen hussnickare.

Från sådd till plantor och senare skörd – här finns delar av urspunget till Allt om Trädgårds egen odling.