Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Uteplatser – inspiration och bilder på mysiga sittplatser

Uteplatser kan göras riktigt mysiga med rätt val av möbler och material. Våga välja roliga färger på dynorna och matcha med krukor. Tänk på att skapa väggar av spaljéer eller växter till uteplatsen. Glöm inte belysning med ljusslingor och lyktor. Här är mängder av inspirationsbilder!

Uteplatser och sittplatser i trädgården – så skapar man dem

Bästa effekt uppnås när man tänker sig uteplatsen som ett extra rum med väggar, golv och tak – fast ute. Väggar kan vara spaljéer, murar eller buskar och växtlighet. Det är de som omsluter oss och skapar trygghet. De skyddar även mot insyn och vind. Taket kan vara en pergola, parasoll, segel eller en trädkrona.

Man kan bli förförd av inredningstidningar som visar uteplatser med mattor och allt för många kuddar som inte är anpassade för utomhusbruk. Men bara man är beredd på att bära ut och in så kan en del textilier faktiskt göra det lilla extra för speciella tillfällen. Här nedan finns mängder av inspiration till hur man kan mysa till det på uteplatsen.

1. Uteplatser med röda detaljer

Uteplatser med röda detaljer kan göra en stor skillnad i en färglös trädgård.Uteplatser med röda detaljer kan göra en stor skillnad i en färglös trädgård.Uteplatser med röda detaljer kan göra en stor skillnad i en färglös trädgård.
Uteplatser med röda detaljer kan göra en stor skillnad i en färglös trädgård.

Rött är som ett utropstecken. Se så enkelt man piffat upp uteplatserna med röda dynor och lyktor. Till vänster gör det knallröda parasollet hela rummet. De har ytterligare förstärkt det röda intrycket med röda rosor i krukor.

Bildkälla: 1 och 2

2. Klot i kruka ramar in uteplatserna

Klot i kruka ramar in uteplatserna, och krukorna kan snabbt flyttas runt för att möblera om i rummet.Klot i kruka ramar in uteplatserna, och krukorna kan snabbt flyttas runt för att möblera om i rummet.Klot i kruka ramar in uteplatserna, och krukorna kan snabbt flyttas runt för att möblera om i rummet.
Klot i kruka ramar in uteplatserna, och krukorna kan snabbt flyttas runt för att möblera om i rummet.

Myshörna för dig själv eller stor bjudning med långbord? Med buxbom eller andra klotformade växter i kruka, kan man snabbt möblera om och skapa rum på uteplatsen. Skönt att kunna vara flexibel och kunna ändra efter behag.

Bildkälla: 1, 2 och 3

Köp inredning och möbler till uteplatsen från webbutiken!

3. Uteplatser med mönstrat golv

Tre uteplatser med mönstrat golv.Tre uteplatser med mönstrat golv.Tre uteplatser med mönstrat golv.
Tre uteplatser med mönstrat golv.

Ibland kan det vara svårt att mysa till uteplatser med allt för stor hårdgjorda ytor. Byt ut en del av betongblocken till mönstrade eller måla dem. Den mönstrade ytan upplevs som en matta och rumsligheten går inte att ta miste på.

Bildkälla: 1, 2 och 3

4. Gult ger värme åt uteplatsen!

Gult ger värme åt uteplatsen för den som vågar.Gult ger värme åt uteplatsen för den som vågar.Gult ger värme åt uteplatsen för den som vågar.
Gult ger värme åt uteplatsen för den som vågar.

Se så soliga de här uteplatserna blir med gula färgklickar. Våga lite mer och gå ifrån den typiska rosa och blålila färgskalan. Måla en fondvägg eller måla dina gamla utemöbler i gult! Det finns hobbyfärger som tål utomhusklimatet om du vill spraya på plast eller metall.

Bildkälla: 1, 2 och 3

5. Randigt på uteplatsen livar upp

Randigt på uteplatsen livar upp!Randigt på uteplatsen livar upp!Randigt på uteplatsen livar upp!
Randigt på uteplatsen livar upp!

I en monokrom miljö kan man tillsätta breda svartvita ränder. Det lyfter fram den gröna fonden av växter. Det brukar inte vara svårt att hitta randiga dynor eller filtar. Finner man ingen randig plastmatta, kan man måla ränder direkt på betongplattorna, eller varför inte på altangolvet.

Bildkälla: 1, 2 och 3

6. Segel över uteplatsen

Uteplatser med segel över ger lite skugga, men framför allt karaktär.Uteplatser med segel över ger lite skugga, men framför allt karaktär.Uteplatser med segel över ger lite skugga, men framför allt karaktär.
Uteplatser med segel över ger lite skugga, men framför allt karaktär.

Segel går att fästa över uteplatsen på flera olika sätt. Det finns färdiga segel att köpa, och man kan även måttbeställa. Några kommer med en ställning, andra fäster man med hjälp av vajrar.

Bildkälla: 1 och 2

7. Trendiga träbänkar till uteplatsen

Trendiga träbänkar till uteplatsen bygger man själv.Trendiga träbänkar till uteplatsen bygger man själv.Trendiga träbänkar till uteplatsen bygger man själv.
Trendiga träbänkar till uteplatsen bygger man själv.

Här finns plats för alla! Hemmabyggda stora träbänkar är supertrendigt. Det är inte tal om något finsnickeri. Nej, det ska vara grovt och helst av återvunnet material, t ex från lastpallar. Lämna bänkarna obehandlade eller färga in med järnvitriol för den rätta åldrade looken. Är man riktigt finurlig, bygger man sittlock och förvaring, så att man har plats för dynor och annat.

Bildkälla: 1, 2 och 3

8. Gungor vid uteplatsen

Gästerna kommer att slåss om att få sitta i gungan på uteplatsen.Gästerna kommer att slåss om att få sitta i gungan på uteplatsen.Gästerna kommer att slåss om att få sitta i gungan på uteplatsen.
Gästerna kommer att slåss om att få sitta i gungan på uteplatsen.

Gungor är höjden av mysighet! Ha flera gungor på uteplatsen hängande från pergolan eller häng bara en i ett hörn som ett komplement till de andra sittplatserna. Se bara till så att pergolan är stabil och upphängningen säker.

Bildkälla: 1, 2 och 3

9. Rost och orange på uteplatsen

Rost och orange på uteplatsen omfamnar besökarna.Rost och orange på uteplatsen omfamnar besökarna.Rost och orange på uteplatsen omfamnar besökarna.
Rost och orange på uteplatsen omfamnar besökarna.

Orange och rosttoner är lika med mys. På bilden till vänster sitter man på dynor direkt på golvet för en känsla av Orienten. Det går så klart att ha ett högre bord och stolar om man föredrar det.

Bildkälla: 1 och 2

10. Träd som tak över uteplatsen

Träd som tak över uteplatsen.Träd som tak över uteplatsen.Träd som tak över uteplatsen.
Träd som tak över uteplatsen.

Har ni uppvuxna träd på tomten? Grattis! Ta inte ner ett stort träd även om det inte är ditt drömträd. En stor trädkrona är höjden av lyx. Man kan hänga lyktor och belysning från grenarna. För er som inget har kan det ta lite tid innan ett nyplanterat träd vuxit till sig. Se här hur man utnyttjat att trädet stam fortfarande är i tillväxt genom att platsbygga och låta trädet växa igenom bordet. Efterhand som trädet växer kan man utvidga hålet. Superläckert!

Bildkälla: 1, 2 och 3

11. Uteplatser med murade bänkar

Uteplatser med murade bänkar är supermysiga!Uteplatser med murade bänkar är supermysiga!Uteplatser med murade bänkar är supermysiga!
Uteplatser med murade bänkar är supermysiga!

Utnyttja hörn och kanter av trädgården och mura bänkar. Här är bänkarna även omgivna av upphöjda planteringar och gröna växter i krukor. Hur skönt som helst! Kuddar i mängder kan man bära ut för tillfället.

Bildkälla: 1, 2 och 3

12. Lummiga uteplatser

Fyra lummiga uteplatser.Fyra lummiga uteplatser.Fyra lummiga uteplatser.
Fyra lummiga uteplatser.

Lummiga uteplatser åstadkommer man med klätterväxter som får klänga sig upp på pergolor eller att uteplatsen placeras nära ett högt och friväxande buskage. Trimma inte för mycket. Det är den vilda känslan man ska eftersträva.

Bildkälla: 1, 2, 3 och 4

Mer designinspiration:

15 bänkar utomhus som du kan bygga själv

Inspiration till mysiga eldstäder till uteplatser i trädgården

Inspiration till balkongen