Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

21 snygga idéer för samplanteringar i amplar

Så många möjligheter att kombinera sommarblommor i amplar, men inte alltid så lätt att se vad som går ihop med vad. Här är ett galleri med sköna ampelmixar av inspireras av. Klassiker med petunior och hängpelargoner, men även oväntade färgkombinationer och växtval.

1. Amplar ton-i-ton med begonior

Ampel med laxrosa begonior och silvernjurvindaAmpel med laxrosa begonior och silvernjurvindaAmpel med laxrosa begonior och silvernjurvinda
Ampel med laxrosa begonior och silvernjurvinda

Dubbelblommande laxfärgade begonior fyller ut hela ampeln. Silvernjurvinda hänger ner. I ampeln i mitten har man varierat sig och bytt ut begonian mot röd fuchsia.

Källa

2. Ampel med skira ljusblå och rosa sommarblommor

Ampel med skira ljusblå och rosa sommarblommorAmpel med skira ljusblå och rosa sommarblommorAmpel med skira ljusblå och rosa sommarblommor
Ampel med skira ljusblå och rosa sommarblommor

Ljusblå hänglobelia väver ihop minipetuniorna. Det ljusblå och ljusrosa gör ampeln ett romantiskt skimmer, men det är den cerise minipetunian som gör att arrangemanget får liv. Vill man ha en än skirare plantering kan man lägga till ett sommargräs t ex ekorrkorn som en höjdare.

Källa

3. Blomsterarrangemang för studenten

Blomsterarrangemang för studenten i ampelBlomsterarrangemang för studenten i ampelBlomsterarrangemang för studenten i ampel
Blomsterarrangemang för studenten i ampel

Klassiskt sommararrangeman med typiskt svenska färger för student, midsommar och nationaldagen. Tre hängande växter; mörklila hänglobelia, vit trädgårdsverbena och den söta gula ampelskäran.

Källa

Köp sommarblommor enkelt från webbutiken!

4. Ampel med bara bladverk

Ampel med bara bladverkAmpel med bara bladverkAmpel med bara bladverk
Ampel med bara bladverk

Ormbunke på höjden och rödbladiga alunrot som fyllare. Som hängare har man valt en variegerad småbladig murgröna och hängsparris (Asparagus aethiopicus). Hängsparris är en rumsväxt som trivs jättebra utomhus. Det här arrangemanget passar för halvskugga till skugga.

Källa

5. Regnbågsfärgat vattenfall i ampeln

Regnbågsfärgat vattenfall i ampelnRegnbågsfärgat vattenfall i ampelnRegnbågsfärgat vattenfall i ampeln
Regnbågsfärgat vattenfall i ampeln

Galet många färger kan tyckas, men det finns ett mönster – orange och gult är komplementfärger till cerise och purpur. De svarta små peutinorna som nästan inte syns lugnar allt det brokbladiga.

Källa

6. Söt ampel som håller ända in på hösten

Söt ampel som för tidig vår eller höstSöt ampel som för tidig vår eller höstSöt ampel som för tidig vår eller höst
Söt ampel som för tidig vår eller höst

Ampeln har ett fräscht vårigt intryck även om plantorna är frosttåliga och anpassade för livet på höstkanten. Gröngula bladverk av ormbunke och alunrot bildar en bra bas för penséer och ljung.

Källa

7. Jordgubbar i ampel

Jordgubbar i ampelJordgubbar i ampelJordgubbar i ampel
Jordgubbar i ampel

Så här kommer sniglarna aldrig åt varken jordgubbar eller smultron. Det finns speciella ampeljordgubbar och smultron med hängande växtform. Vattningen är viktig, de får inte torka ut. Använd gärna en jämn näringsdos vid varje vattningstillfälle.

Källa

8. Gyllengul ampel för sommaren

Gyllengul sommarampelGyllengul sommarampelGyllengul sommarampel
Gyllengul sommarampel

Ljuvlig boll av gyllengula småpetunior med vita ränder. Någon vit småpetunia plockar upp ränderna från de gula. Snötörel 'Diamond Frost' väver ihop ampelmixen. Här kan man komplettera med gröna långa hängväxter som batat (sötpotatis) eller njurvinda. Ormbunke skulle fungera på höjden.

Källa

9. Fågelbur som ampel

Fågelbur som ampelFågelbur som ampelFågelbur som ampel
Fågelbur som ampel

Har du en sån där fin prydnadsfågelbur hemma? Då kan du klä in botten med kokosfibermatta som håller jorden. Fetbladsväxter behöver inte så mycket jordmån och vattning. De klarar sig fint i ett sånt här arrangemang.

Källa

10. Fler fetbladsväxter i fågelbur

Fler fetbladsväxter i fågelburFler fetbladsväxter i fågelburFler fetbladsväxter i fågelbur
Fler fetbladsväxter i fågelbur

Ett till fetbladsarrangemang i fågelbur. Echeveria 'Black Prince', och busktaklök (Aeonium) 'Pinwheel' och 'Zwartkop' sticker ut på sidorna. Crassula capitella 'Flame' är fyllaren inne i buren. Kaukasiskt fetblad (Phedimus spurius) 'Elizabeth' är hängaren. Den skiftar till en vacker röd färg framåt hösten.

Tips: Börja med hängarna i botten först när du planterar. Ställ fågelburen på en upp och nervänd hink under tiden du planterar så att inte hängarna går av.

Källa

11. Lila, lime och gult i överdådig ampel

Lila, lime och gult i överdådig ampelLila, lime och gult i överdådig ampelLila, lime och gult i överdådig ampel
Lila, lime och gult i överdådig ampel

Bara hängare. Använd en limefärgad batat (sötpotatis) och någon djupt lilablommande petunia som dominerar. Den gula kompletterande färgklicken kan skapas av ampelskära, småpetunia eller svartöga (Thunbergia alata).

Källa

12. Ampel i fyrverkeri av gult, orange och rött

Ampel i fyrverkeri av gult, orange och röttAmpel i fyrverkeri av gult, orange och röttAmpel i fyrverkeri av gult, orange och rött
Ampel i fyrverkeri av gult, orange och rött

Härlig mix av storblommiga penséer i orange färgskala dominerar. En purpurfärgad pensé är komplementfärg. Som hängare har man använt variegerad murgröna, men det går bra med andra helgröna hängväxter. Det trixiga med den här planteringen är tulpanerna – de är inte helt lätta att hitta på vårkanten, utan man bör förbereda en ampel där man sätter lökarna på hösten och sedan planterar övriga plantor på våren. Sen kan man kan göra det enkelt för sig och skippa tulpanerna och istället ha ett bredbladigt gräs.

Källa

13. Flera gröna klotamplar

Flera gröna klotamplarFlera gröna klotamplarFlera gröna klotamplar
Flera gröna klotamplar

Amplar för det skuggigare trädgårdsrummet. Kloten är dekorativa i sig. Man använder kokosfiber i botten för att hålla jorden. Det går bra att använda flera gröna bladmarktäckare och vill man ha en något på höjden fungerar hjorttunga eller någon annan ormbunke.

Källa

14. Harmonisk ampelmix för inne och ute

Harmonisk ampelmix för inne och uteHarmonisk ampelmix för inne och uteHarmonisk ampelmix för inne och ute
Harmonisk ampelmix för inne och ute

Här har man låtit det gulgröna bladverket dominera, bl a penningblad. Silvriga fetbladsväxter kompletterar. Två blommor från någon låg dahlia poppar fram, medan snötörel väver ihop.

Källa

15. Rosa och vit ampel – en klassiker

Rosa och vit ampel – en klassikerRosa och vit ampel – en klassikerRosa och vit ampel – en klassiker
Rosa och vit ampel – en klassiker

Rosa småpetunia med röd mitt agerar fyllare i denna klassiska ampel. En trädgårdsverbena plockar upp det röda. Här hade det gått lika bra med en röd pelargon, så att man även fick med det sköna bladverket. Vit tjockblad (Bacopa) utgör hängare.

Källa

16. Färgexplosion i fuchsiatoner

Färgexplosion i fuchsiatonerFärgexplosion i fuchsiatonerFärgexplosion i fuchsiatoner
Färgexplosion i fuchsiatoner

Purpurfärgade petunior samsas med silverfärgade krypmalörten (Artemisia schmidtiana) 'Nana' i toppen. Rosa småpetunior med röd mitt tar vid och fyller ut. Det röda i petunian tas upp av en trädgårdsverbena, och den gula mitten från verbenan tas i sin tur upp av ett stänk husarknappar (Sanvitalia procumbens). På slutet kommer purpurfärgen igen med en femtunga (Scaevola aemula).

Källa

17. Grönsaker och kryddor i ampel

Grönsaker och kryddor i ampelGrönsaker och kryddor i ampelGrönsaker och kryddor i ampel
Grönsaker och kryddor i ampel

Har man ingen köksträdgård går det jättebra att odla bladgrönsaker som sallat tillsammans med kryddväxter i ampel? Här har de t o m planterat en ampeltomat i mixen.

Källa

18. Varma orange sommarblommor i amplarna

Varma orange sommarblommor i amplarnaVarma orange sommarblommor i amplarnaVarma orange sommarblommor i amplarna
Varma orange sommarblommor i amplarna

Ton-i-ton med orangeröda sommarblommor. Superläckra dubbelblommande hängbegonior av sorten 'llumination Apricot', 'Illumination Orange' och 'Charisma Scarlet'. Penningblad är planterad som hängare i botten.

Källa

19. Klotamplar med fetbladsväxter

Klotamplar med fetbladsväxterKlotamplar med fetbladsväxterKlotamplar med fetbladsväxter
Klotamplar med fetbladsväxter

Effektfulla klot med en mix av fetbladsväxter. Varva olika succulenter och fyll på med jord efter hand i mitten.

Källa

20. Rosa och orange – visst går det!

Det sägs att rosa, rött och orange skär sig, men bevisligen är det fel. Se vilka härliga småpetuniamixar i amplar som syns lång väg! Rosa är förstafärgen, orange andra och så en splash av rött.

Källa

21. Polka – en gottepåse av sommarblommor i ampel

Polka – en gottepåse av sommarblommor i ampelPolka – en gottepåse av sommarblommor i ampelPolka – en gottepåse av sommarblommor i ampel
Polka – en gottepåse av sommarblommor i ampel

Visst blir man sugen på godis? Det är de polkagrisrandiga hängpelargonierna som sätter tonen. Chockrosa och röda pelargoner fyller ut. Tre olika fuchsior agerar höjdare och en hängare. Om man föredrar en lite lugnare variant kan man dra ner på fuchsiorna och sätta till en grön bladväxt som fyllare istället.

Källa

Läs mer om sommarblommor:

Batat – en het sötpotatis för krukor och balkonglådor

Pelargongrupper – odlingsvärda sorter och deras egenskaper

Konsten att skapa vinnande växtkombinationer i kruka