Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Allt om Trädgårds stora Bukettskola – Floristernas bästa tips

Utgå från färger, former och vasen som buketten ska placeras i för att lyckas med dina buketter och placera dem i rätt sammanhang.

Färger

Huvudblomman och komplementblomman kan antingen gå ton i ton eller helt bryta mot varandra. Utfyllnadsblomman får gärna ha en färg mittemellan eller bara vara något grönt. Ofta kan det se platt ut att kombinera med vitt. Våga utmana dig själv med färgkombinationer som vinrött/cerise, rosa/orange eller lila/orange. Det ger en häftig effekt.

 Välj färger efter olika årstider. På våren passar lime och pasteller medan det på hösten är fint med mer mustiga färger.

Former

Studera blommornas former. Det finns till exempel platta (gerbera), toppiga (veronika), öppna (kalla) och runda (pion) blommor. Variera formerna i buketten, det skapar dynamik. Att sätta till exempel rosor, ranunkel och pioner tillsammans blir inte bra eftersom de alla är runda.

Stjälkar

Skär alltid nya snitt när du får hem blommorna, annars torkar snittytan och blommorna får svårare att ta upp vatten. Klipp inte av stjälkarna med sax, det trycker ihop dem, vilket försämrar uppsugningsförmågan. Våga klippa stjälkarna kortare så att du kan ha blommorna på bordet vid middagsbjudningar! Bundna buketter ska vila på öppningen av vasen – inte stå på botten eftersom buketten då hamnar snett.

Tulpanråd

Blanda inte rosor och tulpaner, rosor ska stå djupt i vatten medan tulpaner bara ska ha lite vatten för att inte slå ut för fort. Tulpaner ska dessutom ha kallt vatten och rosor varmt. Eftersom tulpaner växer kan det vara bra att efter ett tag lossa på snöret och dra ner dem i buketten igen.

Vaser

Bra vaser att ha hemma är:

• En smal, hög vas, ca 5 cm i diameter och 30 cm hög.

• En bred, medelhög vas, ca 12 – 15 cm i diameter och 20 – 25 cm hög.

• En bred, hög vas, ca 12 – 15 cm i diameter och 30 – 40 cm hög.

Fler tips!

Hittar du i böckerna Blomsterbinderi för nybörjare och Blomsterbinderi steg två av Sari Andersson och Paula Wallgren från Munkeröds floristutbildning.

Munkeröds floristutbildning