8 fyndtips för höstväxter!

Hösten är tiden vi kan göra rejäla kap vad gäller perenner, buskar och träd. Men fyndet kan bli en dyrköpt historia om du inte lär dig titta efter fallgroparna. Hitta fynden och ducka för nitarna!

1. När du besöker en plantskola eller gardencenter för att handla höstfägring, passa på att kolla in deras utförsäljningsavdelning. Många perenner, träd och buskar reas ut, och bästa tid att plantera buskar och träd är hösten.

2. De flesta trädgårdsföreningar har höstmarknader med växtloppisar. Här gör du de största fynden! Kolla in vår Eventkalender för höstens marknader. Du kan även leta upp din lokala trädgårdsförening genom Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida.

3. Sätt upp en lapp i närmaste mataffären eller i grupper på FaceBook att du gärna kommer och gräver upp växter som andra har överskott av.

Dags för höstplantering – köp dina vårlökar i webbutiken!

4. Lossa på krukan och titta på rötterna. Om de ser friska ut och har vita rotändar mår växten bra. En bra andel fina rötter är viktigt eftersom de står för en stor del av vatten- och näringsförsörjningen.

5. Har en planta stått hela säsongen kan dess rötter ha fått rotsnurr. Det finns alltid en risk för rotsnurrade träd och buskar att de bildar nya rötter utåt och att de då inte får den naturliga utbredning som de kräver. Perenner kan fortfarande vara köpvärda. Testa att göra fyra klipp i rotsnurran i botten innan du planterar, så kan ny rotbildning främjas som hjälper rötterna ut ur snurret.

6. Se till att dina fynd kommer i jorden så fort som möjligt, för att de ska hinna etablera sig och förbereda sig för vintervila. Hinner man inte plantera dem i rätta rabatten direkt, kan man "jordslå" plantorna, det vill säga att man tillfälligt gräver ner eller täcker rötterna med jord så att växterna inte riskerar att torka ut.

7. Har du ingen rabattplats för dina fynd ännu, så har de ändå bättre överlevnadschans om du ger dem en större kruka och ny jord direkt.

8. För att skydda dina fynd som inte hunnit jorden kan du övervintra dem i en kallbänk. Tillverkas lätt av en pallkrage. Du kan fylla på med täckbark kring krukorna eller gräva ner plantorna i en jordfylld kallbänk. Kallbänken kan täckas med väv som släpper igen vatten och lite ljus. Viktigt att vatten inte blir stående i kallbänken.

Mer om höstplantering här:

Planteringsdjup för olika växtgrupper – så djupt ska du plantera!

Höstplantering - bästa tipsen!

Plantera vårens lökar på hösten!

5 No-no för höstplantering!

Plantera perenner, buskar och träd så här!