Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Trädgårdsliv på bloggen

I gränslandet mellan Småland och Västergötland, på den anrika gården Mossebo säteri, har Ken och Carina Schill skapat en harmonisk och lustfylld trädgård runt sitt rödmålade 1700-talshus. Med vackra bilder och inspirerande text delar de med sig av sin trädgård på nätet. Trädgårdsälskare världen över följer deras blogg ”Trädgårdsdrömmar”.

På bloggen kallar de sig Herr och Fru Trädgårdsdrömmar, och sedan december 2007 kan trädgårdsälskande nätsurfare följa Kens och Carinas liv och arbete med trädgården på Mossebo säteri i bloggen ”Trädgårdsdrömmar”. Där berättar de om nya projekt runt det rödmålade 1700-talshuset, de senaste växtfynden och om sin odlingspassion.

– Det har gett oss massor av trädgårdsvänner i både Sverige och världen. Många har vi kontakt med varje dag, och flera har blivit goda vänner som vi umgås med, säger Carina.

Internet har öppnat en helt ny värld för paret Schill. Båda har dragit ner på tv-tittandet till förmån för trädgårdsbloggar och hemsidor från plantskolor.

– Vi tyckte att vi hade ganska bra koll på växtmarknaden och det sortiment som fanns förut, men när vi började surfa runt insåg vi att vi inte haft en susning. Det finns så otroligt mycket mer, och det är lätt och prisvärt att beställa växter via nätet, menar Carina.

Många av växterna är gåvor från andra bloggare som delat plantor eller fått för många fröplantor. Andra är fynd som någon bloggkompis gjort i en plantskola.

– Man håller utkik efter växter åt varandra. Det kan ringa någon och säga: ”Nu står jag här med den där växten du skrev att du ville ha. Ska jag köpa den åt dig?” Och det kan man ju inte motstå…

Genom bloggen och olika hemsidor håller Ken och Carina koll på nyheter och trender. Tips om nya bladfärger och bladformer sprider sig som en löpeld över internet.

– På nätet kan man se nyheterna med en gång, säger Carina.

Vinterjobb

Ken och Carina översätter sina blogginlägg till engelska – något som gett dem många kontakter utomlands.

– I början bad vi om ursäkt för vår dåliga engelska. Jag har bara nioårig grundskola och ibland kan det bli rena rappakaljan, men de som läser har överseende. De brukar kontra med att min engelska är mycket bättre än deras svenska, säger Ken.

Det är främst han som håller i bloggen, även om Carina gör en del inlägg hon också. Ken ser bloggandet som en ersättning för trädgårdsarbetet under vintern och något som håller vinterbluesen på avstånd. Det ger också en anledning att gå igenom alla bilder som de tagit i trädgården under året.

Under sommarhalvåret blir det något färre inlägg, kanske bara något i veckan. Men det gäller de flesta trädgårdsbloggare, som har annat att göra än att sitta framför datorn när odlingssäsongen drar igång.

Ken och Carina rekommenderar varmt andra trädgårdsentusiaster att börja blogga.

– Det är lätt och ger så mycket tillbaka! De har lagt upp sin blogg, kenschill.blogspot.com, genom www.blogspot.com, men det finns också andra sidor som till exempel blogg.se där man kan starta en egen blogg.

Trädgårdsdrömmar

Välkommen till Ken & Carina Schill och deras ”Trädgårdsdrömmar”:

www.kenschill.blogspot.com