Vinterfixa till trädgården inne
Vinterfixa till trädgården inomhus och ta hand om krukväxterna, börja förodla grönsaker, och inte minst – planera inför vårens inköp av fröer och plantor!
Planera och dröm
Använd vintern till att planera det du ska göra när värmen kommer tillbaka. Läs trädgårdsböcker och lök- och frökataloger. Ska du anlägga en ny rabatt kan det vara en god idé att göra en skalenlig skiss där du markerar antalet plantor och färger.
Nu är också bästa tiden att tänka igenom hur du kan göra trädgården vacker och spännande även på vintern. Var skulle det passa med buskar med skarp färg på barken? Vilka gräs är vackrast en frostig vinterdag? Var skulle jag uppskatta blommande julrosor mest, och i vilket hörn skulle snödropparna och våririsen vara mest morgonpigga?
Skriv ner vad du ska köpa och göra när våren kommer. Annars är det lätt att glömma vad man planerat under vintern, när man som en kalv på grönbete kommer till handelsträdgården med alla vackra vårblommor!
Städa och laga
Rengör krukorna
Ägna trädgårdsredskapen en tanke. Gör dem rena från jord och smuts, låt dem torka och olja sedan in alla metalldelar med rostskyddsolja. Träskaft håller längre om de målas eller fernissas. Laga det som är trasigt eller byt ut gamla skaft på spadar och krattor. Slipa eller byt sekatörblad, nya blad finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.
Sortera bort gamla fröer du sparat. Har man dålig ordning är det annars lätt att man köper sådant man redan har.
Diska krukor är kanske inte roligast i världen, men det är ändå värt besväret eftersom man får bort svamp- och mögelsporer då. Det är alltid tråkare att göra det precis innan plantering, när man bara är sugen på att sätta igång.
Sköt om krukväxterna
Låt jorden i krukan torka upp mellan vattningarna. När växterna vilar behöver de mindre vatten. Men se upp med de växter som står ovanför varma element.
Flytta de mest ljuskrävande krukväxterna till ditt soligaste fönster.
Hösten och vintern (från oktober till februari) är växternas viloperiod. Ämnesomsättningen går på sparlåga och tillväxten avtar. Därför behöver krukväxterna ingen näring under denna period. Avdunstningen genom bladen minskar också, och det är därför lätt att råka övervattna, särskilt om plantorna står svalt, vilket ytterligare minskar tillväxten och därmed behovet av vattning. Låt jorden torka upp mellan vattningarna men duscha gärna växterna med blomspruta regelbundet. Inomhusluften blir torr på vintern vilket inte är bra för växterna.
Snurra inte på krukorna. Då får växterna ägna onödigt mycket energi åt att rikta blad och blommor mot ljuset igen.
Dåliga ljusförhållanden i kombination med torr och varm inomhusluft gör att många växter blir försvagade. Risken för angrepp av skadedjur blir då större. Titta efter angrepp ofta! Särskilt på skottopparna och på undersidan av bladen. De flesta skadedjur går att spola bort med duschslangen i badrummet. Man kan behöva gnugga lite med fingrarna också. Växter med blanka, tunna blad tycker om fuktig luft. För att minska risken för angrepp är det bra att duscha dem med blomspruta ett par gånger i veckan. Har du fönster i badrummet? Då är det bästa platsen för krukväxter som inte tycker om torr vinterluft.
Titta till löken
Förvara lökar rätt
Kontrollera lökar och knölar som du tidigare lagt på vinterförvaring. Ta bort rötskadade knölar och duscha försiktigt på de som ser torra ut. Under riktigt kalla perioder kan det vara bra att kontrollera att inte temperaturen i lökförrådet går under nollstrecket.
TEXT: André Strömqvist