Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinterfixa i trädgården

Trots att säsongen är över finns det massor man kan fixa med i trädgården. Vinterskydda inför tung snö eller beskär buskar, gallra ur träd, täck över vintergröna växter och gå igenom trädgårdsredskapen.

Skydda vintergröna växter

Hoten mot de vintergröna växterna i din trädgård är flera. Blad och barr gör att snön ligger kvar på grenarna och det är ju vackert. Men tung snö kan göra att grenarna böjs och tappar formen, eller i värsta fall går av. Skaka av om det ser för tungt ut.

Toppentuja, en och andra pelarformade träd/buskar består ofta av flera skott. Snön kan göra att skotten viker sig och toppen delar sig i flera. Knyt ihop toppen med ett snöre så klarar den sig.

Under sen vinter och tidig vår, när solen blir starkare, dunstar vätska från bladen på många vintergröna växter, till exempel buxbom och tuja. Eftersom marken fortfarande är frusen kan rötterna inte ta upp den mängd vatten som bladen/barren förlorar. Det kallas för tjältorka och gör att plantan blir brun och ful. Skydda gröna delar med väv för att minska avdunstningen.

Foto: Theresia Köhlin

1. Klä in en vintergrön buske för att skydda den mot vårvinterns tjältorka. Välj en bit säckväv som är tillräckligt stor och svep den kring växten.

Foto: Theresia Köhlin

2. Knyt om med kraftigt snöre så att skyddet sitter kvar även när det stormar.

Foto: Theresia Köhlin

3. Gör paketet något toppigt så fastnar snön inte lika lätt på busken.

Beskär för fägring

Buskar med färgstark bark, till exempel olika arter av kornell, ger vackra kontraster mot den vita snön och ger trädgården mer liv på vintern. På äldre grenar tappar barken den starka färgen och blir mer gråaktig. Klipp ner de grövsta grenarna, så har buskarna alltid unga skott med färgstark bark. Det går bra att göra under hela vintern, från december och ända fram till senvintern i februari–mars. Om busken inte blivit beskuren på länge kan man skära ner alla grenar hårt. Då kommer nya friska skott med vacker bark till våren.

Andra buskar som kan skäras ner hårt under vintern är syrenhortensia, fläder, pil och andra arter av släktet Salix.

Ta hand om träden

Det är absolut inte fel att gallra ur trädkronor och buskage på vintern. Ofta har man gott om tid då, och de flesta härdiga träd och buskar tål gallringen bra.

Vänta med beskärningsarbetet till lite mildare dagar. Det mår både du och träden bättre av. Låt bli plommon, körsbär, björk, lönn och andra träd som blöder. De ska beskäras under sensommar eller tidig höst.

Vill du göra något mer avancerat kan du ta ympkvistar för att sedan ympa på nya träd. Vintern är rätt tid att ta ympkvistar. Man kan ympa in en ny sort på ett befintligt träd, eller ”göra” nya träd genom att ympa in grenar på en grundstam. Kanske har du någon gammal okänd sort som inte finns att köpa och som du vill ha mer av. Har du aldrig ympat förut är det bäst att gå en kurs, eller be någon kunnig om hjälp. Det är spännande att ympa, men inte helt enkelt.

Under vintern måste man också skydda sina unga och nyplanterade träd mot gnagare, rådjur och kanske älg. Sätt upp gnagskydd runt stammarna. I rådjurs- och älgrika trakter räcker det ofta inte med det, utan man måste även svepa nät runt den unga trädkronan för att den inte ska bli uppäten.

Trampa också till snön runt stammen för att sorkarna ska få det svårare att ta sig fram.

Bra med snö?

När snön faller tung kan träd med långa grenar eller tät krona brytas av. Skaka av snön om det blir för mycket. Körsbär och plommon knäcks särskilt lätt.

Men snön är också till hjälp i trädgården. Den isolerar och håller temperaturen på en jämn nivå. Skotta upp snö på mindre härdiga växter och små plantor som inte etablerat sig ordentligt. Har du sådder ute på köldbehandling (stratifiering) så är det bra att skotta snö över krukorna. Snön håller temperaturen på ett par grader under nollstrecket, just den temperatur som fröna vill ha. När snön smälter väcker smältvattnet de små fröna till liv.

Snö på grenar är vackert, men om det börjar se tungt ut är det ändå bäst att skaka bort den. Blir det för tungt kan grenarna böja sig och i värsta fall gå av. Körsbär och plommon knäcks särskilt lätt, så var rädd om dem.

Skotta gärna upp snö över känsliga växter, det isolerar mot kylan.

Har du sått frön som ska köldbehandlas är det bra att låta snön falla på dem. Det ger en lagom temperatur i krukan.

Ta vara på askan

Spara askan från vinterns sprakande brasor och använd som trädgårdsgödsling när våren kommer. Aska är framförallt rik på fosfor, som främjar blomning och fruktsättning. Den innehåller också kalium som ökar sockerinnehållet i växten. Det gör frukten sötare och aska passar därför utmärkt till gödsling av bärbuskar och andra växter med ätlig frukt.

Kalium fungerar också som växternas frostskydd, ungefär som glykol som man häller i bilens motor för att den ska klara kyla bättre.

Om du är zonknäckare och odlar växter som riskerar att frysa under vintern så kan en extra giva hjälpa dem att klara vintern.

Aska är näringsrikt så använd den med måtta. Tänk också på att den innehåller kalk, använd den därför inte till växter som inte vill ha kalk i jorden, som rododendron, ormbunkar, hortensia, magnolia, med flera.

I växthuset

I ett växthus som används för övervintring av frostkänsliga växter kan luften bli ganska fuktig under vintern. I kombination med låga temperaturer kan det göra att mögel och svampsporer frodas. Passa på att vädra ur växthuset ordentligt under milda dagar.

Läcker växthuset mycket värme? Bubbelplast på insidan av glaset minskar värmeläckaget, men tyvärr hindrar plasten även ungefär 10 procent av solljuset att ta sig igenom. Täck därför i första hand norrsidan, där ljuset ändå är dåligt. I ett växthus som bara används för övervintring är ljuset inte lika viktigt.

På balkongen

Balkongen kan leva året runt. Även om man inte gärna äter sin frukost där på vintern, så är det vackert att titta ut på balkongen från lägenheten. Gör planteringar med vintergröna växter och annat som klarar frost.

I södra delarna av landet kan vissa blommande växter klara sig ute, till exempel cyklamen. Julrosor kan också stå ute, och blommar länge i stora delar av landet.

TEXT: André Strömqvist