Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Växtstöd behövs för rosor, bärbuskar och andra plantor

Växtstöd kan behövas allt som oftast. Binda upp rosor, bärbuskar och andra växter som behöver det, går lättare om det görs tidigt innan de hunnit växa sig stora, då grenar och stjälkar lätt går av. Var beredd innan bären och blommorna dignar.

1. Robusta växtstöd för klätterrosor

Förankra rosenbågar mot stormarna.

När klängväxterna skickat ut nya långa rankor är det alltid svårare att binda upp så att det ser snyggt ut. Bygg robusta ställningar för klätterrosor, då de ofta blir tyngre än vad man gissat. Förankra väl så att ställningarna kan stå pall för kommande höststormar.

2. Torn och störar för bönor och ärter

Vackra torn för luktärterna eller lägre klätterrosor och klematis.

Högvuxna bönor eller ärter som du sått i ditt köksland behöver störar eller nät att klättra i. Dessa behöver inte vara lika robusta som t ex rosentorn, och dessutom kan man här tänka på att ställningarna ska vara flyttbara när man roterar växtföljden. Ta gärna vara på grenar från vårbeskärningen. Stick ner i jorden och bind bara ihop lätt i toppen, så har du ett neutralt stöd.

Ärtor och bönor stöttas i tid, så att inte de ömtåliga stänglarna går av. Foto: Laurence Mouton

Köp växtstöd från webbutiken!

3. Björnbär och bärbuskar stöttas innan bären kommer

Bind upp björnbären efterhand, annars blir det omöjligt att hantera de långa taggiga utväxterna. Foto: All right reserved. Aleksandr Volkov

Björnbär och andra bärbuskar, kan behöva stöd innan bären kommer. Ingen blir glad av bär som ligger på backen, eller grenar som bryts av innan frukten hunnit mogna. Några störar i varje hörn och snöre runt som håller grenarna på insidan duger bra. Det finns även diskreta metallbågar i handeln som går att sticka ner runt busken. Dessa går lätt att ta bort och anpassa omfånget.

Nysatta vinrakor med robusta stöd av gamla grenar. Foto: Dieter Hawlan

4. Pumpor och squash kan växa på ställningar

Pumpor behöver robusta ställningar. Foto: Tatiana Belova

På senare tid har det blivit populärt att odla småpumpor och zucchini på bågar. Då måste man verkligen ta hänsyn till tyngden från frukterna. Låt dig inte förföras av någon inredningsblogg. Det räcker inte med att böja ett armeringsnät över en gång, utan en tyngre anordning krävs, med ordentligt förankrade störar på sidorna.

5. Pioner och perenner behöver stöd

Pioner blir tunga när de blommar och behöver stöd för att inte lägga sig. Foto: 2013

Högvuxna perenner kan också behöva stöd. De riskerar annars att tippa över och lägga sig senare i sommar. Sätt till exempel ett stöd runt pionerna innan de blivit för stora så riskerar du inte att skada stjälkarna när de vuxit ut. För mer inspiration kolla in vårt galleri: 8 stöd för pioner och perenner. Lägre perenner som nävor kan man stötta tidigt på våren genom att sticka ner lite björkris. Perennen växer sedan naturligt igenom stödet.

Köp växtstöd från webbutiken!

6. Växtstöd för tomater och gurkor

Glest nät som växtstöd för gurkor i växthus.

Även i växthuset behövs växtstöd för tomater och gurkor. Då finns det mycket smidiga snörsystem i handeln att tillgå. De stryper inte stjälkarna och kan anpassas allt eftersom plantorna växer på höjden. Fungerar mycket smidigare än att försöka jobba med snörning mot bambupinnar, som oftast visar sig bli för korta efter ett tag. Det funkar även att spänna upp glesa nät som på bilden.

FOTO: Colourbox

Läs mer om spaljéer:

Smycken i rabatten – 21 rostorn och spaljéer

Bygga spaljé till luktärter och bönor – 13 torn och ställningar

29 sätt att skapa attraktiva insynsskydd

18 spaljéer och väggar som skapar rum i trädgården

Galleri med 40 bågar, spaljéer och pergolagångar