Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox

Släng inte gamla fröer – testa grobarheten först!

De allra flesta fröer har grobarheten kvar till kommande år och vissa ännu längre än så. Men grobarheten minskar med tiden, speciellt om fröna inte lagras under optimala temperaturförhållanden. Så här testar du grobarheten, samt tips på vad du kan göra med fröer som du inte har plats att så.

Testa grobarhet för att spara tid

Alla fröer gror inte. Man spar tid och möda genom att testa äldre fröer. Många gamla fröer är livskraftiga i många år om de bara står torrt. Fröer kan klara frost utan problem, men en förutsättning är att fröerna har varit torra hela tiden. Om de har blivit blöta och frusit kan de ha blivit förstörda. Man gör ett så kallat groningstest för att se om de är dugliga än.

Groningstest funkar så här:

1. Lägg några fröer på ett fuktat dubbelvikt hushållspapper eller i en melittapåse och lägg i en plastpåse.

2. Ställ testet i rumstemperatur och mörkt. Efter några dagar ska fröerna gro. Grobarhet räknas i procent, och allt över 50 procent räknas som okej grobarhet.

OBS! Kolla även på fröpåsen vad som rekommenderas för sådd. Visa fröer kräver mörker andra ljus för att gro. Ljusgroende frön kan ställas att gro i ett varmt och ljust fönster. Har du frön som behöver köldbehandlas innan de gror ställer du in groningstestet i kylskåpet under 3–4 veckor.

Tips: Det finns en bra tabell på Runåbergs som visar hur många dagar och vilken temperatur olika frön gror i.

Använda groddade fröer efter testet

Frön som grott i grobarhetstestet går så klart att använda direkt. Du sätter bara över dem i en såkruka och täcker med så mycket jord som rekommenderas på påsen. Var försiktig och använd gärna pincett, för att inte skada den känsliga rotbiten.

Har du en massa fröer över av ätbara växter, men inte plats att så dem eller plats i rabatterna, då kan du överväga groddning eller att odla mikroblad (microgreens/baby leafs). Även om någon del på plantan är ätlig, betyder det inte att skottet är det, så kolla gärna vilka växter som rekommenderas till detta. Listor finns i respektive artikel.

Mer om fröer och sådd:

Fröer – om sådd och förodling inomhus

Problemlösarguide för sådd

Så i pallkrage – förbereda för vårsådden

Förvara fröer rätt – 7 sätt att organisera fröer