Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox

Gräsklipp, lövkompost och annat täckmaterial – så täckodlar man!

Täckodling är ett sätt att likna naturen och aldrig låta jorden vara naken. Man lägger helt enkelt på ett lager växtmaterial under plantorna. Detta material kommer så småningom att bli ny fin jord, och man slipper ta vägen om komposten.

Vad är täckodling?

Täckodling är att imitera naturen. Ingenstans i naturen hittar man ytor med bar jord. Överallt växer olika typer av plantor och täcker marken. När växtmaterialet vissnar hamnar det på toppen, där miljoner organismer bryter ner förnan och skapar mull, som blir ny jord. Jorden är full av levande mikroorganismer som maskar, insekter, bakterier, svampar och annat som samverkar. Dessa behöver vatten, syre, värme och framförallt mat i form av döda djur- och växtdelar, samt mineraler. Täckodlar man skapar man ett ekologiskt kretslopp. Restprodukter från odlingen återförs, och bildar ny jord.

Maskarna gör grävjobbet åt dig! Maskar och mikroorganismer bryter ner täckmaterialet och gör ny näringsrik jord.Maskarna gör grävjobbet åt dig! Maskar och mikroorganismer bryter ner täckmaterialet och gör ny näringsrik jord.Maskarna gör grävjobbet åt dig! Maskar och mikroorganismer bryter ner täckmaterialet och gör ny näringsrik jord.
Maskarna gör grävjobbet åt dig! Maskar och mikroorganismer bryter ner täckmaterialet och gör ny näringsrik jord. Foto: Colourbox

Varför ska man täckodla?

Om man håller jorden täckt med organiskt material året om, får man världens bästa odlingsjord. Den blir lucker, håller temperaturen och fukten bättre. Täckmaterialet motar bort ogräs och man får en riktigt näringsrik jord. Allt utan en massa extra jobb. Tänk vad man tjänar på att göra så istället för att släpa i onödan – frakta bort trädgårdsavfall till återvinningen, för att sedan åka och köpa dyr och tung planteringsjord!

Gräsklipp och lagrat gräsklipp till täckning

Har man gräsmatta är klippet det optimala täckmaterialet. Det finns två sätt att använda gräsklipp – färskt direkt efter klippning eller lagrat. Bara lägg på ett lager på ca 5 cm där marken är bar under plantorna.

Med en uppsamlare på gräsklipparen går det lättare att samla ihop gräsklipp till täckmaterial.Med en uppsamlare på gräsklipparen går det lättare att samla ihop gräsklipp till täckmaterial.Med en uppsamlare på gräsklipparen går det lättare att samla ihop gräsklipp till täckmaterial.
Med en uppsamlare på gräsklipparen går det lättare att samla ihop gräsklipp till täckmaterial.

Lagrat gräsklipp används med fördel på våren innan det finns tillgång till färskt gräsklipp. Det lagrade gräsklippet läggs ovanpå jorden eller sandytan i ett 2–3 cm tjockt lager ovanpå jord- eller sandytan och täcks sedan med 3–4 cm jord (sand går också bra). Undvik att lägga lagrat gräsklipp direkt mot stjälkarna, då det kan bränna vid nedbrytningen.

Lagra gräsklipp så här:

1. Fyll plastsäckar med färskt gräs­klipp.

2. Är klippet torrt behöver du fukta igenom det med lite vatten, men det ska inte vara dyblött.

3. Tryck ut så mycket luft som möjligt och knyt ihop säcken.

4. Säcken ska sedan placeras ut soligt utomhus.

5. Klipp som tagits på försommaren blir klart att använda efter ett par månader, medan sensommarens klipp behöver minst 4–5 månaders lagring. Vill man lagra gräsklippet över vintern, så låter man det stå ute tills det är dags att använda.

Konsistensen på färdiglagrat gräsklipp ska vara klibbig som färsk kogödsel.

Löv kan användas direkt på hösten som täckmaterial, eller så lagrar man det som lövkompost till våren.Löv kan användas direkt på hösten som täckmaterial, eller så lagrar man det som lövkompost till våren.Löv kan användas direkt på hösten som täckmaterial, eller så lagrar man det som lövkompost till våren.
Löv kan användas direkt på hösten som täckmaterial, eller så lagrar man det som lövkompost till våren. Foto: GKV

Annat täckmaterial

Det mesta växtmaterialet som rensas eller klipps bort går att använda som täckmaterial, t o m en del ogräs. Det man ska tänka på är att rotdelar bör torka någon dag innan, så att det inte slår rot. Av den anledningen bör man inte lägga på vissa aggressiva rotogräs som kirskål. Undvik även material som kan fröa av sig. Växtdelar som drabbats av sjukdom bör man inte heller lägga i rabatten. På hösten krattar man in löv i rabatterna. Det kan även användas till lövkomposter, som går att lagras på liknande sätt som gräs. Vissa träd har sura löv, som ger ett surare kompostmaterial med lågt pH-värde, t ex bok och ek. Var sparsam med detta material till växter som vill ha ett högre pH-värde.

Det mesta växtmaterialet som blir över när vi rensar eller klipper trädgården går att använda som täckmaterial. Man bör vara lite försiktig med rötdelar och fröer.Det mesta växtmaterialet som blir över när vi rensar eller klipper trädgården går att använda som täckmaterial. Man bör vara lite försiktig med rötdelar och fröer.Det mesta växtmaterialet som blir över när vi rensar eller klipper trädgården går att använda som täckmaterial. Man bör vara lite försiktig med rötdelar och fröer.
Det mesta växtmaterialet som blir över när vi rensar eller klipper trädgården går att använda som täckmaterial. Man bör vara lite försiktig med rötdelar och fröer. Foto: Colourbox

Tips: Klipp ner större växtdelar direkt i rabatten när du rensar, så slipper du omvägen till komposten. Kompostkvarnar kan användas för att mala ner klipp från häckar och buskar.

Gräv inte – gör en lasagne av täckmaterial

Tänk på att inte gräva så mycket i din jord. Olika mikroorganismer jobbar på olika lager i jorden och man bör störa dem så lite som möjligt. Använd hellre grep än spade om möjligt. Men låt maskarna sköta grävandet i största mån. När man nyanlägger en ny rabatt eller trädgårdsland, kan man istället för att gräva anlägga ovanpå marken genom att först täcka med kartong eller ett lager tidningar, och sedan fylla på med växtmaterial. Gärna varvat med kompost och kogödsel. Tekniken kallas för att göra en växtlasagne. Efter någon säsong har pappen brutits ner, liksom gräsmattan eller ogräset under pappen, och kompostmaterialet får kontakt med marken under. Det finns flera grödor man kan odla i lasagnen redan första säsongen.