Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skydda vintergröna växter från vårsolen och tjältorkan

På vårkanten kan man luras till att tänka att vinterns faror för växterna är över, men faktum är att vårsolen kan ta kål på flera av dina raringar. Slipp bruna och döda plantor. Här är förklaringen till vad som händer och hur du gör för att skydda barrväxter och andra vintergröna växter.

Sol, tjäle och vind är partners i dramat

När vårsolen börjar värma upp plantornas delar ovan jord, så vaknar de till liv. Växter andas och svettas genom så kallade klyvöppningar på bladen. Eftersom städsegröna växter inte fäller sina blad (eller barr) på vintern, är de väldigt utsatta när solen sätter igång plantorna. De gör av med mer vatten genom bladmassan än vad de kan kompensera, p g a att rotsystemet inte kan ta upp vatten om det fortfarande är tjäle och rötterna vilar. Plantan ser grön och fin ut ända tills våren kommer, för att sedan bli brun och i många fall till och med dö.

Skador på tujor med döda grenar

Vintertäckning av barrväxter och andar vintergröna växter är extra viktigt de första åren när plantorna är nyplanterade. Då är rotsystemet grunt. På äldre plantor har rötterna letat sig under tjälgränsen och behöver inte skyddas lika mycket. Är växterna extra utsatta för vind, så kan det vara värt att veta att även vind torkar ut växter. I södra Sverige skyddas inte lägre växter av snötäcken. Glöm inte att kolla över de som är vintergröna.

Vintergröna växter känsliga för uttorkning

Barrväxter som idegran Taxus, tuja Thuja, blågran och sockertoppsgran Picea glauca, ädelgran Abies, en Juniperus, ädelcypress Chamaecyparis, douglasgran Pseudotsuga menziesii, hemlock Tsuga.

Andra känsliga vintergröna som olika bambusläkten, lagerhägg Prunus laurocerasus, vaktelbär Gaultheria procumbens, buxbom Buxus, mahonia Mahonia, rododendron Rhododendron, lavendel Lavandula, rosmarin Rosmarinus officinalis.

Så vintertäcker du

Täckmaterialet ska vara luftigt, så att det inte blir för fuktigt innanför. Det kan vara juteväv, skuggväv, fiberduk, halm, torra löv eller granris, som du trär över plantan och knyter fast nertill, alternativt lägger över låga plantor. Nu för tiden har det kommit flera material och ställningar på marknaden som kan ha olika praktiska funktioner eller estetiskt värde.

Glöm inte att börja vattna så fort det går. Du kan börja tidigt med ljummet vatten, så går tjälen ur fortare, speciellt för växter med grunda rötter. Täckmaterialet kan tas bort så fort tjälen gått ur jorden.

FOTO: Colourbox