Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Allt om Trädgård

Skadar mossan träden?

Är det mossa som växer på träden och är den skadlig för träden? Många undrar om man ska ta bort den. Här är svaren.

Fråga: Äppel- och päronträdet och båda krusbärsbuskarna har mossiga grenar. Tar mossan näring från träden och buskarna? Ska vi skrubba av den?

Detta är inte mossa på trädet, utan lavar. Foto: Allt om Trädgård

Svar: Den medskickade bilden föreställer inte mossa, utan det är lavar på grenarna. Grenarna tar inte skada då lavar bara växer på det yttersta barklagret och inte nämnvärt tar näring från trädet. Det som kan hända är att laven håller kvar fukten på grenarna och att risken för svampsjukdomar kan öka. Men de flesta träd och buskar utvecklas som de ska trots lav. Låt laven sitta kvar och se istället till att beskära träden och buskarna till våren och gallra ut de äldsta grenarna som är mest lavbeklädda.

Det kan växa mossa på träd. Se startbilden i artikeln som föreställer mossa. Samma råd som gäller för lavar gäller även för mossa. Det kan vara en estetisk fråga om att ta bort eller ej. Men här går meningarna isär om vad som är vackert. Ett träd som beskurits och gallrats får in mer ljus och luft i kronan, vilket gör att mossa inte trivs lika mycket, och då försvinner mossan ändå.