Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Samla dina egna fröer – nybörjarens fröer

Fröer är skatter i en kapsel. Din trädgård är en skattkammare och du kan bli din egen frömästare. Kanske allt inte blir något, men här finns några enkla regler att förhålla sig till när du samlar fröer.

När är fröerna mogna för att samlas in

För att få bra fröer är det viktigt att samla in fröerna vid rätt tid. Frökapseln ska varken vara omogen eller ha hunnit spricka så mycket att fröerna ramlat ut. Ett bra tecken att hålla utkik efter är när en frökapsel ändrar färg till brun eller svart och små sprickor och hål börjar synas. Det är bäst att skörda fröer när det är soligt och torrt. Skär då av hela fröställningen och skaka ur fröna inomhus.

Papperspåse runt fröer som sprätter

Om du vill försäkra dig om att fröerna inte försvinner innan du hunnit samla in dem kan du sätta en liten papperspåse eller en bit av fiberduk runtom frökapseln när den är på väg att mogna. Knyt om nertill med ett snöre. Det kan också vara bra att märka en extra fin blomma som du vill ta fröer ifrån innan den vissnat, genom att knyta ett band runt den.

Se till att de insamlade fröerna är ordentligt torkade innan de slutförvaras.Se till att de insamlade fröerna är ordentligt torkade innan de slutförvaras.Se till att de insamlade fröerna är ordentligt torkade innan de slutförvaras.
Se till att de insamlade fröerna är ordentligt torkade innan de slutförvaras.

Torka och förvara fröer

Förvara fröna i papperskuvert. Ha gärna med dig kuvert ut redan när du skördar. Här finns beskrivning för hur man viker fröpåsar. Glöm inte att märka dem, det är lätt att man glömmer vilket som innehåller vad. Fröerna ska vara riktigt torra innan du ­lägger dem i kuvertet. De kan behöva ligga och torka i flera veckor. Om de förvaras fuktigt blir hållbarheten sämre och de kan t o m mögla. Rensa fröerna från skräp och smådjur, de kan annars förstöra dem.

När fröerna torkat går det bra att förvara dem i rumstemperatur i minst 6 månader, bara det är torrt och de inte ligger i solen. Vill du förvara dem längre kan du lägga fröpåsarna i en plastlåda med tätt lock.  plastlådan i kylskåpet eller på annan sval plats. Även i frysen går bra om

du är säker på att ingen fukt kommer åt fröerna. Fler tips om fröförvaring.

Tips: Vill du vara extra säker på att fukt inte ska tränga in i fröburken, kan du lägga silica-kuddar som man ibland får i presentförpackningar, eller köper i hobbybutiker. Okokt ris kan också fungera som fuktuppsamlare.

Samla fröer från dina bönor. Något av det enklaste att lyckas med!Samla fröer från dina bönor. Något av det enklaste att lyckas med!Samla fröer från dina bönor. Något av det enklaste att lyckas med!
Samla fröer från dina bönor. Något av det enklaste att lyckas med!

Fröäkta fröer – vad är det?

Det är inte säkert att fröerna du samlat in växer upp till en exakt ­likadan planta som moderplantan. Olika växter är mer eller mindre fröäkta. Pollinerarna kan ha flugit från blomma till blomma och mixat arvsanlag. Men att inte veta är också en del av spänningen med att samla frön.

Fröer från vallmo är lätta att samla in. När kapseln skramlar är fröerna mogna, men de sprätter iväg lätt, så skaka av dem direkt i fröpåsen.Fröer från vallmo är lätta att samla in. När kapseln skramlar är fröerna mogna, men de sprätter iväg lätt, så skaka av dem direkt i fröpåsen.Fröer från vallmo är lätta att samla in. När kapseln skramlar är fröerna mogna, men de sprätter iväg lätt, så skaka av dem direkt i fröpåsen.
Fröer från vallmo är lätta att samla in. När kapseln skramlar är fröerna mogna, men de sprätter iväg lätt, så skaka av dem direkt i fröpåsen.

Bra fröer att samla för nybörjaren:

Akleja

Allium

Indiankrasse

Krasse

Blomman för dagen

Luktärt

Lupin

Ringblomma

Rosenmalva

Solros

Stockros

Tagetes

Vallmo (både perenna och ettåriga)

Kastanjernas fröer är stora och vackra. Samla och låt gro i en vas.Kastanjernas fröer är stora och vackra. Samla och låt gro i en vas.Kastanjernas fröer är stora och vackra. Samla och låt gro i en vas.
Kastanjernas fröer är stora och vackra. Samla och låt gro i en vas.

Träd och buskar att samla frön ifrån:

Aronia

Benved

Häggmispel

Kastanj

Oxbär

Oxel

Rönn

Chili är lätt att föröka från frön. Samla fröna när frukten är nästan övermogen och börjar torka in.Chili är lätt att föröka från frön. Samla fröna när frukten är nästan övermogen och börjar torka in.Chili är lätt att föröka från frön. Samla fröna när frukten är nästan övermogen och börjar torka in.
Chili är lätt att föröka från frön. Samla fröna när frukten är nästan övermogen och börjar torka in.

Samla fröer från grönsaker och kryddor:

Chili

Dill

Isop

Mynta

Oregano

Paprika

Timjan

Tomat (inte F1-hybrider, men gärna andra sorter)

Många perenner går att samla fröer ifrån. Stjärnflockan är enkel att lyckas med.Många perenner går att samla fröer ifrån. Stjärnflockan är enkel att lyckas med.Många perenner går att samla fröer ifrån. Stjärnflockan är enkel att lyckas med.
Många perenner går att samla fröer ifrån. Stjärnflockan är enkel att lyckas med.

Samla fröer från perenner och tvååringar:

Aster

Bolltistel

Drakmynta

Fingerborgsblomma

Fransgentiana

Kokardblomster

Kungsljus

Martorn

Mjölkklocka

Näva

Pipört

Praktklocka

Pärleternell

Rodgersia

Rudbeckia

Stjärnflocka

Stockros

Temynta

Samla fröer från gräs med ax:

Starr, bl a kopparstarr

Svingel, t ex blåsvingel

Mer om att samla fröer:

Vika fröpåse på plats – så gör du!

Föröka plantor från frö – skörda fröer från trädgården

Förvara fröer rätt – 7 sätt att organisera fröer