Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: André Strömqvist, Andreas Graveleij

Rotsnurr – vad är det och kan man rädda plantan?

Aj, aj, aj! Har du tagit plantan ur krukan och upptäckt att det knappt finns någon jord, men bara en massa rötter? Om de växt runt sig själva på utsidan, har du en så kallad rotsnurr, vilket inte är bra för att få en stabil tillväxt.

Vad är rotsnurr?

Så kallad rotsnurr uppstår när växter har stått i en för liten kruka alldeles för länge så att rötterna har vuxit runt, runt i krukans botten. Lätta lite på plantan innan du köper den och titta efter så att den inte har alltför hårt snurrade rötter. Råkar man ändå få en sådan växt kan man försiktigt försöka reda ut och skära bort en del av trasslet innan man planterar.

Speciellt träd och buskar har väldigt svårt att etablera sig med kraftig rotsnurr. Undvik att köpa dessa. Har du fått en sån planta eller har en själv som råkat växa sig för stor i kruka, ja, då kan du testa att rädda den. Rotsnurr på perenner med mjuka rötter går ofta att reda ut.

Undvik att köpa plantor med rotsnurr, då de inte haft tillgång till god jord och är stressade. Har du en redan kan du testa att reda ut eller dela rotsnurren.Undvik att köpa plantor med rotsnurr, då de inte haft tillgång till god jord och är stressade. Har du en redan kan du testa att reda ut eller dela rotsnurren.Undvik att köpa plantor med rotsnurr, då de inte haft tillgång till god jord och är stressade. Har du en redan kan du testa att reda ut eller dela rotsnurren.
Undvik att köpa plantor med rotsnurr, då de inte haft tillgång till god jord och är stressade. Har du en redan kan du testa att reda ut eller dela rotsnurren. Foto: André Strömqvist, Andreas Graveleij

Hur reder man ut en rotsnurr?

Mjuka rötter kan man försiktigt lirka ut. Täta fina rötter på en perenn eller sommarblomma, kan man ofta skära ett kryss i botten på och försöka skaka loss det som blivit löst. På större plantor med grova rötter, kan man testa att skära bort några grova rötter, men försöka behålla de fina (det är de fina rötterna som suger upp vatten och näring). Ta inte bort för mycket bara.

Bred ut rötterna så gott det går och plantera i en rymligare kruka med fräsch jord, eller sätt ut i trädgården där plantan ska stå. För att undvika ny rotsnurr kan du gräva hålet fyrkantigt, istället för runt. Se till att vattna ordentligt under etableringen. Ett träd eller en hög buske/perenn som haft rotsnurr kan ta tid att utveckla nya rötter och kommer inte att stå så stabilt initialt som en utan rotsnurr. Slå gärna ner ett stöd för plantan, så välter den inte i vinden.

Artikel från Månadens kom ihåg Allt om Trädgård nr. 9/2018

TEXT: André Strömqvist, Andreas Graveleij