Reparera gräsmatta – 5 snabbfix för gammal och skadad gräsmatta

Reparera gräsmattan till perfektion! I England anser de gamla trädgårdsmästarna att det tar många generationer att få den riktigt perfekta gräsmattan. Så länge behöver man inte vänta, tack och lov! Visst kräver den både underhåll och skötsel för att bli vacker. Men det finns snabbvägar dit. Till och med en trött, gammal och sliten gräsmatta kan bli som ny igen.

Så här repareras och underhålls gräsmattor:

1. Gödsla regelbundet. Detta är nyckeln till lösningen av många av de problem som finns med gamla gräsmattor. Gödslet innehåller kväve som stimulerar tillväxt. Med andra ord blir gräset grönare, tätare och konkurrerar därför bättre mot mossa och ogräs. Läs mer om hur du gödslar gräsmattan rätt.

2. Klipp regelbundet. Ju oftare du klipper din gräsmatta desto tätare kommer den att bli och desto svårare får olika ogräs att klara sig. Nästan ingen annan växt klarar täta nedklippningar lika bra som gräset. Klipp inte längre ner än 4-5 cm.

Klippa gräsmattan ska man göra regelbundet för att få den tät och fin. För hand om du vill ha gratis träning eller med robot om du vill njuta.

3. Ta bort mossan, men glöm inte att samtidigt åtgärda orsaken till att mossan trivs. OBS! Försök aldrig att räfsa upp mossa. Varje liten mossbit du river loss är en potentiell ny planta. Läs mer om hur du bekämpar mossa.

4. Kompletteringsså på kala och slitna fläckar. Luckra upp jorden med en hård kratta och blanda även i lite ny planteringsjord. Så ut nytt gräsfrö och se sedan till att hålla sådden fuktig till dess att det nya gräset etablerat sig. Det finns idag även särskilda gräsfröblandningar att köpa för reparation av gamla gräsmattor.

Reparera kala fläckar i gräsmattan genom att kratta ner mull och så in gräsfrön.

5. Vattna gräsmattan under längre torrperioder om det är möjligt. Det finns inget annat som hjälper mot en gul och tråkig gräsmatta under heta och torra somrar, även om en gräsmatta inte dör av uttorkning snabbt. Se gärna till att bunkra upp regnvatten inför torrperioder, för det är galet att slösa dricksvatten på gräsmattor även om man kan!

Vattna gräsmattan ofta för att belönas med grönska. Gräsmattor är törstiga!

Esset i rockärmen – gräsfröblandningar

I handeln finns det en stor mängd olika gräsfröblandningar och nya dyker upp hela tiden. Skillnaden mellan de olika blandningarna är sammansättningen mellan olika gräsarter. Generellt kan man säga att ju finare blandning desto mindre är fröet. Satsa på antalet frön och inte den totala volymen.

Dyrare blandningar består oftast av mer lågväxande och tätare sorter, medan de billigare standardblandningarna består av större andel frön som etablerar sig snabbt, men kanske växer snabbare eller högre. I många fall är det bäst att välja någon mellanvariant som kombinerar dessa båda positiva egenskaper. Idag finns även olika specialblandningar för t ex skuggiga lägen.

FOTO: Colourbox, Istockphoto

Mer om gräsmattor:

Anlägga ny gräsmatta på rulle eller genom att så

5 sätt att bekämpa mossa

Bekämpa häxringar av svampar i gräsmattan

Skötsel av gräsmatta på våren – få snyggaste paradgräsmattan!